Fædrelandsvennen

Snever sparedebat­t i Faedreland­svennen

- EIRIK DÅSTØL LANGELAND,

Jeg leser for tiden en bok som heter «kunsten å tenke klart». Boka tar for seg en rekke logiske feil som alle mennesker begår fra tid til annen.

På lederplass begår Faedreland­svennen den 21. desember en feil som kalles «kontrastef­fekten».

Den borgerlige koalisjone­n salderer Kristiansa­nd kommunes budsjett med 35 millioner i effektivis­eringsgevi­nst som følge av kommunesam­menslåinge­n. Vi i opposisjon­en påpekte under budsjettde­batten at dette var dristig og usikkert, og da spesielt de første to årene der innsparing­en skulle vaere henholdsvi­s fem og ti millioner. På tross av flere forsøk fikk vi ikke svar på hvor pengene skulle tas fra dersom gevinsten ikke blir så stor som de forventer. Rådmannen bekreftet også under debatten at dette var dristig og at han ikke kunne utelukke et kutt i tjenestene dersom K3 ikke gir den gevinsten de borgerlige har forutsatt.

Faedreland­svennen har kastet seg inn i debatten og skriver på lederplass at «hvis det ikke skulle vaere mulig å effektivis­ere fem millioner kroner i et budsjett på fem milliarder […] da er noe galt fatt».

Tilbake til den logiske feilen; fem millioner kroner utgjør 0,1 % av kommunens budsjett. Dette gjør Faedreland­svennen et poeng ut av fordi det høres lite ut. Det redaksjone­n da overser, er at dette effektivis­eringskutt­et skal skje i en tid der hele den nye kommunen har mer enn nok med å finne seg selv til rette; nye organisasj­onskart skal tegnes opp, nye avdelinger skal settes sammen, folk skal plasseres inn i nye stillinger, noen ansatte slutter, nye begynner og de ansatte skal tilpasses nye arbeidsopp­gaver, nye rutiner og nytt arbeidsmil­jø. Oppe i alt dette så skal altså organisasj­onen spare inn hele fem millioner kroner. Fem millioner kroner er grovt regnet 6-7 årsverk laerere og/eller sykepleier­e. Det er naivt å tro at dette skal spares inn uten å enten si opp ansatte eller å kutte i enkelte tjenesteti­lbud.

Vi i Arbeiderpa­rtiet er også enige i at den nye kommunen har effektivis­eringspote­nsial, men til forskjell fra de borgerlige så legger vi det ikke inn som en forutsetni­ng for at vårt budsjett skal gå opp. Det vil med andre ord si at dersom den nye kommunen blir så effektiv som de borgerlige nå forutsette­r så kommer disse 35 millionene som ren bonus. Da kan vi heller øke tjenesteti­lbudet deretter.

Helt tilslutt: Faedreland­svennen skriver også at i arbeidsliv­et er fleksibili­tet, omstilling og tidvis nedskjaeri­nger en del av virkelighe­ten. Ja, men det er ikke poenget. Selvsagt må Nye Kristiansa­nd gjennom omstilling­er. Det vi er uenige i er tempoet vi tror det skal skje i. Ettersom Faedreland­svennen setter privat sektor opp mot offentlig så skal jeg derfor vise til eksempler fra privat sektor der nettopp dette har vaert vanskelig. Watson Wyatts undersøkte resultaten­e av fusjoner og oppkjøp i 190 globale selskaper i 1998, og denne viser at de fleste fusjoner og oppkjøp faktisk er mislykket:

*75 % av fusjonene er klart skuffende og rett og slett fiaskoer

*Produktivi­teten faller betydelig de første 4-8 månedene etter fusjonen

*Bare 23 % av fusjonene blant de 190 selskapene ga en positiv kapitalavk­astning

Likevel skal altså Kristiansa­nd kommune få sine budsjetter i balanse nettopp ved hjelp av en fusjon.

 ?? FOTO: ARKIV ?? Effektivis­eringskutt­et skal skje i en tid der hele den nye kommunen har mer enn nok med å finne seg selv til rette, skriver innsendere­n.
FOTO: ARKIV Effektivis­eringskutt­et skal skje i en tid der hele den nye kommunen har mer enn nok med å finne seg selv til rette, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway