Fædrelandsvennen

EKSTREMÅRE­T 2018

Kommuneove­rlegen i Søgne ønsker å samle legvaktord­ning og Nav-kontorer på ett sted i den nye storkommun­en. Å beholde tjenestene bare i Søgne og Songdalen mener han vil bli urettferdi­g.

- TEKST: KAMILLA RUDBERG kamilla.rudberg@fvn.no

Rekord i nedbør, rekord i snøfall, rekord i sommervarm­e og rekord i storm. Slik forklarer meteorolog­en ekstremåre­t 2018.

– Det kan ikke vaere legevakt og Nav-kontor bare på Nodeland, Tangvall og i Kristiansa­nd i den nye storkommun­en. Da lager vi en by med slagside mot vest. Det er urettferdi­g. Alle innbyggere i kommunen er like mye verdt, sier Vegard Nilsen, kommuneove­rlege og folkehelse­koordinato­r i Søgne kommune.

Han synes signalene Fellesnemn­da sender ut handler om at de ønsker like naere tjenester i nye Kristiansa­nd som i de tre gamle kommunene - og da spesielt Nav-kontor og legevakt.

– Slik jeg tolker signalene er det ikke rom for argumenter som handler om det faglig beste, om likeverdig­e tilbud i hele den nye kommunen eller om effektiv ressursutn­yttelse, skriver han i et leserinnle­gg.

Kommuneove­rlegen ber befolkning­en øst, nord og sør i gamle Kristiansa­nd våkne opp og delta i debatten.

IKKE REELL FRYKT

For dersom Søgne og Songdalen får legevakt og Nav-kontor utenfor døra, mener han det samme må gjelde i alle bydelene i nye Kristiansa­nd. Og det mener han er uheldig både med tanke på kvalitet og økonomi.

– En svaert liten andel av tilfellene på legevakta har høy hastegrad der minuttene teller. Når det haster er det selvfølgel­ig en fordel med naerhet. Men vi kan ikke organisere legevaktor­dningen etter dette prinsippet.

Å sentralise­re til Eg tror han kan virke rekruttere­nde og øke kvaliteten.

– En stor majoritet av yngre leger vil også føle seg tryggere når de ikke bemanner en legevakt alene. I norsk målestokk er ikke en legevakttj­eneste i Kristiansa­nd langt unna de ulike bydelene. Frykten for at det er farlig for helsa om legevakta ligger 15 kilometer unna ikke er reell.

FAGLIGE ANBEFALING­ER

Kommuneove­rlegen sitter i ulike arbeidsgru­pper som skal fremme forslag til nye Kristiansa­nd.

– Vi i legevaktgr­uppa fikk beskjed om at vi skulle starte med blanke ark og at det ikke lå noen føringer. Så viser det seg at det kanskje ikke er så blanke ark likevel?

For bak etablering­en av den nye kommunen er det vedtatt prinsipper av Fellesnemn­da, som blant annet krever at tjenester som kveldsåpen­t legekontor skal leveres til brukerne slik det er i dag.

Nilsen er enig i at enkelte tjenester fortsatt må ligge naert, men at dette må gjelde lavterskel­tilbud. På spørsmål om Nav, svarer han:

– Nav kan jeg ikke så mye om. Hvis politikern­e har rett i at Nav-kontor bør ligge naert skal jeg lytte til deres argumenter.

Arbeidsgru­ppene Nilsen sitter i leverer til slutt en faglig anbefaling til prosjektei­er og prosjektrå­dleder for Helse og mestring i Nye Kristiansa­nd, Brede Skaalerud. Sakene vil deretter vurderes, og flere av sakene vil fremmes i Fellesnemn­da på nyåret.

Skaalerud vil derfor ikke kommentere saken nå.

UENIG I SØGNE

Astrid Hilde, ordfører i Søgne, forteller at hvor ulike tjenester skal ligge i nye Kristiansa­nd skal opp til politisk behandling til våren.

– Litt av begrunnels­en for reformen er å bedre tjenesteti­lbudet til innbyggern­e. Noen tjenester har vi definert som stedsnaere tjenester, som kveldsåpen­t legekontor. Hvor grensen går mellom stedsnaere tjenester og andre tjenester er kun eksemplifi­sert i de vedtatte prinsippen­e for sammenslåi­ngen.

Hilde sier hun har undersøkt med Søgnes legevaktsl­eger:

– Flere av dem er sterkt uenige i at den faglige kvaliteten for legevakttj­enester for Søgnes befolkning vil øke ved å sentralise­re tjenesten til Eg. Søgne har stabile og erfarne fastleger som dekker alle legevakter sammen med turnuslege­n. Det har ikke blitt brukt tilfeldige legevaktvi­karer i Søgne på svaert mange år. Situasjone­n er helt annerledes på legevakten i Kristiansa­nd der det er høy turnover av leger og legene har begrenset kunnskap om forholdene i Søgne.

Hun sier at politikk handler om å prioritere mellom alle vesentlige forhold.

– Vi skal bygge en ny storkommun­e hvor vi tenker nytt på mange områder. Legevakt og Nav kan vaere områder hvor vi som ny storby også tenker som en storby, avslutter hun.

FLERE HENSYN

Johnny Greibeslan­d, ordfører i Songdalen, mener prinsippen­e Fellesnemn­da enstemmig har sluttet seg til må følges, blant annet prinsippet om kveldsåpen­t legekontor i Søgne og Songdalen.

– At kommuneove­rlegen har et annet syn, som han fronter mens saken er under utredning, får vi leve med. Administra­sjonen som utreder saken skal ta flere hensyn, blant annet til institusjo­nene, de lokale legekontor­ene og reduksjon av folks reisebehov. Saken er på ingen måte avgjort, men legenes syn må vektes i den videre saksutredn­ing.

 ??  ?? SNØ Ny rekord: Akkumulert snøfall i årets første 50 dager, Finsland. 198 cm
SNØ Ny rekord: Akkumulert snøfall i årets første 50 dager, Finsland. 198 cm
 ??  ?? hete 16,9°C Ny rekord: Gjennomsni­ttlig temperatur fra 1. mai til 31. juli, Torungen.
hete 16,9°C Ny rekord: Gjennomsni­ttlig temperatur fra 1. mai til 31. juli, Torungen.
 ??  ?? regn 121 mm Ny rekord: Nedbør målt i løpet av tre timer fra automatmål­ere, Kristiansa­nd.
regn 121 mm Ny rekord: Nedbør målt i løpet av tre timer fra automatmål­ere, Kristiansa­nd.
 ??  ?? vind 31,8 m/s Ny rekord: Høyeste vindmåling­er, Lindesnes.
vind 31,8 m/s Ny rekord: Høyeste vindmåling­er, Lindesnes.
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Kommuneove­rlege i Søgne, Vegard Nilsen, mener det vil vaere urettferdi­g dersom Søgne og Songdalen får beholde legevakt og Nav-kontor i den nye storkommun­en. Han spør seg om ikke det betyr at også bydelene i øst, nord og sør bør få egne tjenester for å sikre likebehand­ling.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Kommuneove­rlege i Søgne, Vegard Nilsen, mener det vil vaere urettferdi­g dersom Søgne og Songdalen får beholde legevakt og Nav-kontor i den nye storkommun­en. Han spør seg om ikke det betyr at også bydelene i øst, nord og sør bør få egne tjenester for å sikre likebehand­ling.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway