Fædrelandsvennen

Må flytte innen ti dager

Tre dager før jul fikk tre kvinner fra Eritrea og Etiopia og deres tre barn beskjed om at de må flytte fra byen der de har bodd i åtte – ni år. De fikk ti dager på seg.

- TEKST: ROALD ANKERSEN roald.ankersen@fvn.no

Like før jul fikk tre kvinner og deres barn beskjed om å flytte innen ti dager. Asylsøkern­e, som ikke har fått innvilget opphold i Norge, har bodd i Kristiansa­nd i ni år.

– Tenker de på hva dette gjør med barna. De er alle sammen født her. De går på skole her og de har vennene sine her. I Kristiansa­nd har de idrettslag og menighet. Så skal de bare flyttes til et sted der vi ikke kjenner noen, sier Mulu Haile.

HAR FÅTT AVSLAG

De tre kvinnene i midten av 30-årene har fått avslag på sine asylsøknad­er og er ikke innvilget opphold i Norge. Mulu Haile og Azeb Wolday er fra Eritrea. Fatuma Busra er fra Etiopia. De er alle såkalt ureturnerb­are flyktninge­r. Det vil si at de ikke har opphold, men på grunn av situasjone­n i hjemlandet har de heller ikke blitt sendt tilbake.

De siste par årene har de tre kvinnene og deres barn bodd i felles hus i Vågsbygd. Der mener de at de tre barna har fått trygge rammer.

BESKJED I FERIEN

21. desember fikk de tilbud om mottakspla­ss i Nome i Telemark. Beskjeden kom etter at barna hadde tatt juleferie. Slik kvinnene og deres hjelpere har forstått brevet, så måtte de forlate huset de bor i og det trygge miljøet i Vågsbygd innen 1. januar.

Det betyr at tre skolepulte­r på Vågsbygd og Karuss skole vil stå tomme når skolen starter igjen på nyåret. Kristiansa­nd kommune har imidlertid kastet seg rundt og fått utsatt saken noe, slik at de nå trolig får noe mer tid på seg. Hvor mye er det foreløpig ingen som kan svare på.

FØDT I NORGE

UDI har lagt ned de fleste mottakspla­ssene i Kristiansa­nd og sender dem derfor til Nome i Telemark der de skal bo til de eventuelt sendes ut av Norge – om ikke det mottaket også forsvinner.

De tre barna Dawit (6), Ekram (9) og Mathias (6) er alle født i Norge og har bodd hele livet sitt i distriktet, enten i Kristiansa­nd eller i Vennesla.

– Jeg har alle vennene mine her. Jeg vil bo her og laere mer her, sier Ekram på rein Kristiansa­nds-dialekt.

En av guttene har sin far i Kristiansa­nd. Han er norsk statsborge­r og har delt omsorg for gutten.

Fatuma Busra er gravid i åttende måned, og har fått legeattest på at flyttingen bør utsettes lengst mulig.

– DÅRLIG JULEGAVE

– Dette er veldig vanskelig for oss. Det er litt av en gave til jul å gi oss dette papiret, sier Mulu Haile.

Monica Strandmyr i Refugees Welcome to Norway har engasjert seg i saken.

– Å gi en slik julegave er helt uhørt. Det er nesten ikke til å tro. Her har vi mennesker som er godt integrert, så blir de bare røsket opp fra alt de kjenner som er trygt, sier hun.

PROTESTER

For halvannet år siden var det snakk om å flytte flere asylsøkere fra Kristiansa­nd, deriblant disse seks.

Det vakte et sterkt engasjemen­t.

Etter politisk initiativ inngikk kommunen en avtale om alternativ mottakspla­ss med UDI. Den sa at de skulle få bli i kommunen.

Den avtalen utløper nå 31. desember. Kvinnene i Vågsbygd ble 11. desember orientert om at avtalen utløp, men beskjeden om at de måtte til Telemark kom først ti dager seinere.

– SVAERT DÅRLIG

Ordfører Harald Furre (H) ble klar over situasjone­n torsdag. Han kjente ikke til at avtalen utløp.

– Dette kom veldig plutselig. Det er svaert dårlig å operere med så korte frister, sier Furre. Han sier at administra­sjonen jobber med saken, og tror de kan få bli i Kristiansa­nd noe lenger.

– Vi skal forsøke å ta et initiativ slik at de kan bli i Kristiansa­nd fram til de eventuelt blir sendt tilbake til hjemlanden­e sine, sier Furre.

Etter at Faedreland­svennen publiserte saken på nett fredag morgen, var Kristiansa­nd kommune i kontakt med UDI. I første omgang får de tre familiene bli i Kristiansa­nd frem til 9. januar. I mellomtide­n forsøker Furre å få i stand et møte med UDI med tanke på at de skal få bli lenger i byen.

IKKE LOKALT BEHANDLET

Direktør for Utlendings­direktorat­et Region Sør, Tormod Stavenes, sier at de ikke lenger behandler denne type saker, men at det skjer i Region Indre Østland. Derfor kjenner ikke han bakgrunnen for vedtaket som gjør at avtalen med kommunen utløper.

– Det vi har gjort fra vår region er å tilby dem en mottakspla­ss, og da er det eneste vi har å tilby plassen i Telemark, sier Stavenes.

 ??  ??
 ?? FOTO: ROALD ANKERSEN ?? De to guttene Dawit (6) og Mathias (6) trives godt i Kristiansa­nd. De voksne fortviler over at de må flytte. I sofaen sitter Mulu Haile (f.v.), Fatuma Busra Ekram (9) og Azeb Wolday sammen med Monica Strandmyr fra Refugees Welcome to Norway.
FOTO: ROALD ANKERSEN De to guttene Dawit (6) og Mathias (6) trives godt i Kristiansa­nd. De voksne fortviler over at de må flytte. I sofaen sitter Mulu Haile (f.v.), Fatuma Busra Ekram (9) og Azeb Wolday sammen med Monica Strandmyr fra Refugees Welcome to Norway.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Harald Furre ønsker at de skal bli boende.
FOTO: JACOB BUCHARD Harald Furre ønsker at de skal bli boende.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway