Fædrelandsvennen

Haydom i pengeknipe

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Haydom-sykehuset i Tanzania sliter økonomisk. 100 ansatte har måttet sies opp og det er ikke penger til å erstatte den nå utslitte Ct-scanneren.

Haydom-sykehuset har ikke råd til å erstatte en utslitt Ct-skanner. Stiftelsen Haydoms Venner iler til unnsetning.

– Målet er å få inn de 3,5 millioner kronene som en ny Ct-skanner koster. Så langt har vi klart 1,2 mill., sier Kari B. Kleivset i styret for Stiftelsen Haydoms Venner til Faedreland­svennen.

Haydom Lutheran Hospital heter sykehuset i Tanzania som betjener en fattig region med 1,2 millioner innbyggere. Opp gjennom årene har det utløst betydelig giverglede på Sørlandet, kanalisert gjennom stiftelsen som drives fra Mandal.

Nå har styreleder Thore Westermoen signert et alvorlig, bredt distribuer­t brev som begynner med «Kjaere Haydomvenn». Økonomisk sett sliter sykehuset enda mer enn vanlig; 100 av de opprinneli­g 550 ansatte har måttet sies opp og det er ikke penger til å erstatte den nå utslitte Ct-skanneren som Stiftelsen Haydoms Venner skjenket hospitalet til 50-årsjubilee­t i 2005.

REDUSERT STØTTE

«(...) Etter tiår med betydelig økonomisk støtte fra norske myndighete­r står sykehuset nå overfor utfordring­en med gradvis å erstatte dette med alternativ­e inntektski­lder. Avtalen med Norad/kirkens Nødhjelp har de siste årene gitt et tilskudd på drøyt 16 millioner (per år, red.anm.). I avtalen ligger det en redusert støtte årlig på 2 millioner kroner. (...)», heter det blant annet i brevet fra stiftelsen.

Tanzanians­ke myndighete­rs intensjon om å overta mer av finansieri­ngen, skal så langt ha blitt stort sett nettopp det: en intensjon.

Men Ct-skanneren kan likevel vaere innenfor rekkevidde. Gwen Berge fra Kirkens Nødhjelp sender Faedreland­svennen med et innhold som sterkt reduserer innsamling­sbehovet Kari B. Kleivset er sitert på innledning­svis:

«Hei! Har snakket med Haydom. De mangler ca NOK 360.000 til CT Scan. Med god innsamling fra deres innsats er innkjøp innen rekkevidde! CT Scan er en veldig viktig inntektski­lde for sykehuset og strategisk bidrag til langsiktig baerekraft for Haydom!» skriver Berge.

– UTTRYKK FOR VENNSKAP

Stiftelsen Haydoms Venner har i mange år hatt årlige inntekter i størrelses­orden tre millioner kroner.

– Hvor viktig er det for sykehuset, Kari B. Kleivset?

– Sykehusets budsjett er på cirka 30 millioner kroner. Vår støtte er nok mer et symbolsk uttrykk for vennskap enn et økonomisk bidrag som tynger, lyder svaret.

– I stiftelsen­s regnskap for 2017 står det oppført et tilgodehav­ende på 9,8 millioner kroner. Samme beløp har gått igjennom gjennom mange år. Hva er det?

– Å, da må du nok snakke med Thore Westermoen, sier Kari B. Kleivset.

EN FARM I AFRIKA

Westermoen forklarer:

– Det er et bruk på 55.000 dekar som heter Muldabaw Farm, og som Stiftelsen Haydoms Venner i sin tid var med på å finansiere med 9,8 mill. Siden har bidraget blitt stående i regnskapet som en slags eierandel. Men Muldabaw Farm er i praksis en selveiende, «non profit»-institusjo­n. Alt overskudd går til sykehuset, sier Thore Westermoen.

Da, etter å ha fått bekreftet det hun trodde, forklarer Kari B. Kleivset mer om farmen:

– Det går mest i hvete, som er godt betalt. Og så en del mais, pluss noen andre planter for å sikre biologisk mangfold.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO ?? Dette bildet fra Haydom Lutheran Hospital er noen år gammelt.
ARKIVFOTO Dette bildet fra Haydom Lutheran Hospital er noen år gammelt.
 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Faedreland­svennen har gjennomfør­t flere reportasje­reiser til Haydom. Dette bildet ble tatt under en av dem, naermere bestemt under feiringen av en hyggelig anledning.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Faedreland­svennen har gjennomfør­t flere reportasje­reiser til Haydom. Dette bildet ble tatt under en av dem, naermere bestemt under feiringen av en hyggelig anledning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway