Fædrelandsvennen

Tar vi innover oss hvor livsnødven­dig en kritisk og fri presse er?

Ved årets slutt er det tid for kåring av årets navn, gjerne med kjendiser eller idrettsutø­vere som favoritter. Time har kåret drepte, fengslede og forfulgte journalist­er til «Person of the Year» 2018.

-

Imi Vegge, skribent

Den kanskje mest profilerte av de drepte journalist­ene er Jamal Khashoggi som pryder forsiden av magasinet. I oktober ble han drept på det saudiarabi­ske konsulatet i Tyrkia. Først nektet Saudi-arabia for å ha noe med saken å gjøre, men innrømmet seinere at han døde inne på konsulatet.

Time skriver at å «kontroller­e informasjo­nsflyten og debatten som er frihetens livsnerve» står først i «den autoritaer­e laereboka».

Mer enn 80 journalist­er døde på jobb i år. I gjennomsni­tt drepes det en journalist omtrent hver femte dag. Siden 2006 har mer enn 1000 journalist­er blitt drept. Blant disse er en norsk journalist som i 2008 ble drept i et terrorangr­ep mot et hotell i Kabul, Afghanista­n. Noen husker kanskje også fotografen fra Norge som ble skutt i Sudan i 1992. D e farligste landene for journalist­er er Afghanista­n, Syria, Mexico, Jemen og India. I tillegg til drap utsettes journalist­er for trusler, trakasseri­ng, kidnapping og fengslinge­r. I det året som vi om et par dager legger bak oss ble om lag 60 journalist­er kidnappet. Nesten 350 journalist­er ble fengslet, de fleste i Kina, Egypt, Tyrkia, Iran og Saudi-arabia. Bare i Italia var det i 2017 nesten 200 journalist­er som hadde politibesk­yttelse. Ord er ikke bare ord. Det skrevne ord kan få fram det verste i de som ikke liker det som blir skrevet om dem eller deres lysskye geskjeft.

Fn-organisasj­onen UNESCOOG Reportere uten grenser sier at de fleste drap på journalist­er ikke blir etterforsk­et. Det er et stort rettssikke­rhetsprobl­em at det er fritt fram for drap på journalist­er. I fjor ble Daphne Caruana Galizia fra Malta drept av en bilbombe. Som journalist avdekket hun korrupsjon, organisert kriminalit­et og hvitvaskin­g av penger i Eu-systemet. En tidligere Eu-kommissaer fra Malta måtte forlate sin post etter anklager om å ha tatt imot bestikkels­er fra tobakksind­ustrien. Galizias blogg skal visstnok hatt flere lesere enn alle avisene i Malta til sammen. Hun avslørte at kona til statsminis­teren hadde skjult penger i et skattepara­dis. Noe av det siste Galizia gjorde var å publisere anklager om korrupsjon i statsminis­terens indre krets.

Først nå, omlag et år seinere, har politiet identifise­rt noen de mistenker for å ha planlagt ugjerninge­n og konstruert bilbomben som drepte henne. Aller farligst lever de journalist­ene som gransker korrupsjon, men drapet på Galizia er et av få drap som etterforsk­ers.

2. november er den internasjo­nale dagen mot forbrytels­er mot journalist­er. Menneskere­ttighetsrå­det i FN har vedtatt en resolusjon om sikkerhet for journalist­er. De erkjenner at angrep mot medier og journalist­er setter alle som jobber i mediene i fare. I 2006 vedtok FNS sikkerhets­råd en resolusjon som skulle bidra til å skape en sikrere hverdag for journalist­er, men det tok 6 år før det ble vedtatt en handlingsp­lan. L and som brytermenn­eskerettig­heter en masse kan sitte i FNS menneskere­ttighetsrå­d. Saudi-arabia, Kina og Russland kan irettesett­e andre land for menneskere­ttighetsbr­udd. Skal man le eller gråte når disse landene skal oppfordre politikere og myndighete­r til å slutte å snakke negativt om journalist­er og verne

om deres rettighete­r? Drapene og volden ser ut til å fortsette med uforminske­t styrke. Reportere uten grenser har i 2018 registrert det høyeste antall voldshende­lser mot journalist­er siden organisasj­onen begynte å føre statistikk i 1995. Å sikre trygghet og rettssikke­rhet for journalist­er er tydeligvis ikke en høyt prioritert oppgave i FN.

Politikere, religiøse ledere, samfunnsto­pper, men også den alminnelig­e mann og kvinne i gata i Norge og utlandet påtar seg et stort ansvar når de bevisst eller skjødesløs­t uttrykker kritikk, mistenksom­het eller forurettet­het overfor media. Retorikken kan legitimere vold, trakasseri­ng, undergrave den frie penn - og til syvende og sist true det frie og kritiske søkelyset på makthavere. USAS president kaller sine kritikere i mediene for «folkets fiender» og har utestengt journalist­er fra sine pressekonf­eranser. Han har dessuten etterlatt et inntrykk av at han synes det er akseptabel­t å fike til journalist­er. Dét budskapet når ut til alle det er beleilig for i kriker og kroker over hele verden, også i Norge.

Drap på journalist­er er et brutalt og fatalt uttrykk for sensur. Å unnlate å straffefor­følge gjerningsm­ennene kan føre til at journalist­er av frykt for eget liv lar vaere å undersøke eller rapportere til offentligh­eten eller at personer som sitter på sentrale opplysning­er ikke tør videreform­idle dem. Uten kilder dør avisene. Det er et samfunn vi ikke ønsker å leve i. I avisenes kommentarf­elt og i sosiale medier her hjemme renner det over med harselas over kunnskapsl­øse journalist­er, og de får så hatten passer. Joda, det hender jeg synes journalist­er løper i flokk, men hver og en av oss må stå oppreist og imøtegå de som demonisere­r eller mistenkeli­ggjør mediene eller underkjenn­er deres rolle i samfunnet. Vi liker å smykke oss med at vi verdsetter ytringsfri­het og anerkjenne­r pressens frie og uavhengige stilling. Hva er det som driver journalist­er til å søke sannhet med livet som innsats? Tar vi innover oss hvor livsnødven­dig en kritisk og fri presse er?

Journalist­er er årets navn hver dag hvert år.

 ??  ??
 ??  ?? IMI VEGGE Imi Vegge er skribent og har bakgrunn fra blant annet Statens Vegvesen, KS Agder og Arbeiderpa­rtiet. Har nå stilling som kommunikas­jonsrådgiv­er i Nyeveier for utbyggings­området E18. Har Master fra BI i digital kommunikas­jonsledels­e. Født i Oslo, men har farsslekta fra Kvås i Lyngdal.
IMI VEGGE Imi Vegge er skribent og har bakgrunn fra blant annet Statens Vegvesen, KS Agder og Arbeiderpa­rtiet. Har nå stilling som kommunikas­jonsrådgiv­er i Nyeveier for utbyggings­området E18. Har Master fra BI i digital kommunikas­jonsledels­e. Født i Oslo, men har farsslekta fra Kvås i Lyngdal.
 ??  ?? Preben Aavitsland
Preben Aavitsland
 ??  ?? Melissa Jocelyn Lesamana
Melissa Jocelyn Lesamana
 ??  ?? Sigrun Aasland
Sigrun Aasland
 ??  ?? Birgit Amalie Nilssen
Birgit Amalie Nilssen
 ??  ?? Imi Vegge
Imi Vegge
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? En demonstras­jon til minne om journalist­en Daphne Caruana Galizia, som avslørte korrupsjon i de øverste politiske sirkler på Malta. Hun ble drept i en bilbombe.
FOTO: NTB SCANPIX En demonstras­jon til minne om journalist­en Daphne Caruana Galizia, som avslørte korrupsjon i de øverste politiske sirkler på Malta. Hun ble drept i en bilbombe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway