Fædrelandsvennen

Fikk ikke bli med flyet fordi han er russisk

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no

Maxim Melnikov (34) ble nektet ombordstig­ning på flyet til Gdansk fordi han er russisk. Det ansvarlige selskapet beklager: – Det er klart at de kjenner på en offentlig ydmykelse.

Klokka 06.55 1. juledag ankom russiske Maxim Melnikov og hans finske kone, Emmi Melnikova, Kjevik for å rekke 08.15-flyet til Gdansk med Wizz Air.

Paret har bodd i Norge i sju år og skulle til Polen på ferie. I innsjekkin­gsskranken fikk de beskjed om at russiske menn mellom 16 og 60 år ikke kunne fly til Polen.

Kvinnen i skranken viste til et notat om at den ukrainske regjeringe­n nekter russiske menn adgang på Wizz Air-fly.

– Jeg antok at dette var feil, og kun gjaldt Ukraina, hvor det er et slikt innreisefo­rbud, forteller Melnikov til Faedreland­svennen.

KJØRTE TIL POLEN

I slutten av november innførte den ukrainske presidente­n innreisene­kt for russiske menn mellom 16 og 60 år. Årsaken skal vaere å hindre russere å delta i vaepnet kamp på ukrainsk jord, skriver VG.

Da Faedreland­svennen snakket med paret, var de på vei til Polen i bil. De ga opp å komme seg av gårde med fly.

Wizz Air har ikke eget bakkemanns­kap på Kjevik, men leier dette inn av en underlever­an- dør, Aviator. Selskapet har base i Stockholm og leverer flere ulike bakketjene­ster til flyselskap i Norden. Faedreland­svennen har vaert i kontakt med Aviator som beklager hendelsen.

Maxim Melnikov har sendt en skriftlig klage til Wizz Air. Der skriver han at kvinnen i skranken rev i stykker flybillett­en hans.

– Da vi ba om å få snakke med en overordnet, nektet de og vi ble bedt om å forlate flyplassen. Hun nektet å oppgi navnet sitt, og truet med å ringe politiet om vi ikke dro fra stedet, skriver han i klagen. Den ansatte skal ha oppført seg aggressivt overfor paret.

Deretter ringte han Wizz Airs kundeservi­ce som bekreftet at det ikke fantes restriksjo­ner for å reise til Polen, men sier at den ansatte ikke var villig til å høre på ham.

– OFFENTLIG YDMYKELSE

Paret krever nå kompensasj­on for flybillett­ene, i tillegg til nye billetter og kostnader knyttet til den nye reiseruten, tre tapte feriedager, samt kompensasj­on for den offentlige ydmykelsen de mener de ble utsatt for. De ønsker også vite hvordan den ansatte vil bli ansvarligg­jort for hendelsen.

– Dette handler først og fremst ikke om penger, men om måten vi ble behandlet på, sier Maxim Melnikov.

SELSKAPET BEKLAGER

Aviators lokale representa­nt henviser Faedreland­svennen videre til Wizz Air for kommentar. Vi tok også kontakt med Aviator sentralt. I en epost skriver pressekont­akt Andreas Vassilaros følgende:

– På grunna av at Ukraina har innført restriksjo­ner for innreise til landet for mannlige russiske borgere, har Wizz Air instruert deres underlever­andører for bakkemanns­kap om å nekte ombordstig­ning for alle russiske menn som reiser til Ukraina.

– Uheldigvis har det oppstått en misforståe­lse i kommunikas­jonen internt i Aviator som førte til at vårt mannskap i Kristiansa­nd trodde at dette gjaldt alle destinasjo­ner med Wizz Air. Aviator er i kontakt med passasjere­n og hans familie for å se hvordan vi kan kompensere dem for denne uheldige hendelsen.

Faedreland­svennen har prøvd å få en kommentar fra Wizz Air, men har ikke fått svar.

– DRAMATISK å BLI NEKTET

Forbrukerr­ådet får over 1500 spørsmål knyttet til flyreiser i året. Kun et fåtall gjelder folk som nektes ombordstig­ning.

– Det er dramatisk å bli nektet adgang, saerlig når du ikke har gjort noe galt. Det er leit å høre at passasjere­n føler at han har blitt dårlig behandlet, skriver juridisk seniorrådg­iver i Forbrukerr­ådet, Thomas Iversen, i en epost til Faedreland­svennen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway