Fædrelandsvennen

Frps fylkeslede­r angrer ikke på dødsstraff-utspill

- TORBJØRN WITZØE

Fylkeslede­r Christian Eikeland i Agder Frp angrer ikke på at han tok til orde for dødsstraff for dem som drepte de to kvinnene i Marokko.

– Det har kommet mange støttereak­sjoner på meldingen som ble postet på Facebook-siden til

Agder Frp. Det var ikke jeg som la den ut, men jeg står inne for innholdet og mine egne kommentare­r i tråden under, sier Christian Eikeland.

Agder Frp krever at de som drepte norske Maren Ueland (28) og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) dømmes til strengeste straff etter marokkansk lov, som er dødsstraff, og at norske myndighete­r utøver press på Marokko for at det skjer.

På Facebook skriver fylkeslede­ren i Frp blant annet at han er glad for at det groteske terrordrap­et ikke ble begått i Norge, med det straffeniv­ået vi har her i landet.

En av dem som har reagert negativt på utspillet er Mdg-politiker Yngvar Monstad som sitter sammen med Christian Eikeland i kommunesty­ret i

Søgne.

– Jeg ser på dette som et rent valgkamput­spill fra Frp. Det er mangel på empati med de pårørende. Det er synd Agder Frp bruke en slik sak til å profilere seg selv. Partiet må mene hva de vil om dødsstraff, men dette tror jeg handler mer om innvandrin­g og islam enn straffeniv­ået i Marokko, sier Yngvar Monstad.

I Facebook-tråden stilte MDG- politikere­n spørsmål ved hva som var hensikten med posten, og fikk følgende svar fra fylkeslede­ren i Frp: «Yngvar og MDG mener åpenbart denne handlingen ikke er alvorlig nok til utenlandsk engasjemen­t. Om jeg var terrorist så hadde jeg nok kanskje heiet på MDG.»

– Ingen er uenige i at terrorisme må bekjempes og at de skyldige må straffes, men dersom Agder Frp ønsket å påvirke marokkansk­e myndighete­r, er det andre kanaler enn Facebook de burde ha benyttet. Dette utspillet er nok først og fremst myntet på lokale velgere, sier Yngvar Monstad. – Det er ikke unaturlig at vårt fylkespart­i engasjerer seg i utenrikspo­litiske spørsmål. Når det gjelder min påstand om at jeg kanskje hadde heiet på MDG om jeg var terrorist, så innrømmer jeg at formulerin­gen ikke var helt gjennomten­kt, sier Christian Eikeland.

Frp-politikere­n sier han i utgangspun­ktet selv er imot dødsstraff, men er villig til å vurdere det når det dreier seg om massedrap eller terrorisme slik som i denne saken.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway