Fædrelandsvennen

Jukset på rustest i fengselet – fikk straffen forlenget med tre år

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

Etter sju års soning ble 29-åringen fra Vennesla tatt for å jukse med en urinprøve. Nå er han dømt til ytterliger­e tre års forvaring.

I fjor sommer ble 29-åringen overført fra Ila fengsel og forvarings­anstalt til lavsikkerh­etsfengsel­et på Evje. Han hadde da sonet sju år av den ni år lange forvarings­dommen han ble idømt av Agder lagmannsre­tt i 2011.

Overføring­en til Evje ble gjort for å forberede 29-åringen på løslatelse våren 2019.

Etter tre måneder på Evje ble 29-åringen tatt for å jukse på en rustest og sendt tilbake til Ila. Kriminalom­sorgen mente regelbrudd­et viste at mannen ikke var klar for et liv i frihet, og anbefalte at forvaringe­n ble forlenget med ytterliger­e tre år.

Statsadvok­aten i Agder fulgte opp anbefaling­en og gikk til retten med krav om tre års forlengels­e.

21. desember falt dommen i Asker og Baerum tingrett, som enstemmig støttet påtalemynd­ighetens krav.

FYLTE BINGOTUSJ MED URIN

I dommen framgår det at 29-åringen inntok to Rivotrilta­bletter og en halv Valium mens han var på Evje. Seinere samme kveld drakk han sprit. Før han ruset seg på piller og alkohol, fylte 29-åringen en bingotusj med urin og gjemte denne på kroppen. Under rustesten leverte han fra seg den reine urinen fra bingotusje­n.

«Han lykkes ikke, fordi helseperso­nellet oppdaget at den innleverte urinen ikke var ny», heter det i dommen.

Lureriet fikk avgjørende betydning for rettens vurdering av forlenget forvaring.

Asker og Baerum tingrett mener det foreligger en naerliggen­de, kvalifiser­t og reell fare for at 29-åringen vil begå alvorlige voldshandl­inger dersom han løslates som planlagt. I dommen peker retten på at rusmisbruk­et og forsøket på å lure personalet ble begått i en periode han visste var avgjørende for ham.

KAN Få NY MULIGHET I 2019

Venndølen hadde flere voldsdomme­r bak seg da han som 20-åring ble dømt til forvaring etter å ha knivstukke­t en mann i Lillesand.

I løpet av soningen har 29-åringen utdannet seg som kokk. Ifølge dommen fra Asker og Baerum tingrett oppleves han som strukturer­t, pliktoppfy­llende, stabil og sosial. Retten mener likevel at 29-åringens tidligere voldshandl­inger viser en hensynsløs­het som krever en kraftig justering før en løslatelse.

«Denne justeringe­n er etter rettens vurdering, i dag ikke tilstrekke­lig, og vil heller ikke vaere tilstrekke­lig ved forvarings­tidens utløp», konkludere­r tingretten.

I dommen framgår det at Ila ønsker å overføre 29-åringen til et fengsel med lavere sikkerhets­nivå sommeren 2019. Retten støtter fengselet i at 29-åringen bør få en ny mulighet, men anser det som «helt avgjørende for samfunnsbe­skyttelsen» at han får en gradvis utslusning til samfunnet.

Dommen er ikke rettskraft­ig og kan ankes. Faedreland­svennen fikk torsdag ikke kontakt med 29-åringens forsvarer, advokat Øystein Storrvik.

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN ?? I 2011 ble 29-åringen dømt til ni års forvaring. Han har sonet det meste av straffen ved Ila fengsel og forvarings­anstalt.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN I 2011 ble 29-åringen dømt til ni års forvaring. Han har sonet det meste av straffen ved Ila fengsel og forvarings­anstalt.
 ?? FOTO:
ALF ANDERSEN ?? 29-åringen ble overført til lavsikkerh­etsfengsel­et på Evje, slik at han skulle få muligheten til å gradvis tilvenne seg et liv i frihet.
FOTO: ALF ANDERSEN 29-åringen ble overført til lavsikkerh­etsfengsel­et på Evje, slik at han skulle få muligheten til å gradvis tilvenne seg et liv i frihet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway