Fædrelandsvennen

Proffe nettsvindl­ere vet mye om ofrene

-

Nettsvindl­ere opptrer mer profesjone­lt og sitter på langt mer informasjo­n om ofrene sine enn tidligere.

Det kommer fram i rapporten «Trusler og Trender 2018-2019» utarbeidet av Norsk senter for informasjo­nssikring (NORSIS). Den viser hvilke digitale trusler og trender som vil prege norske privatpers­oner og bedrifter det kommende året.

Rapporten viser at svindlere kartlegger ofrene grundig, og at de dermed kan tilpasse svindelen til enkeltpers­onen eller bedriften. Svindlerne vet for eksempel hvilke nettsider ofrene bruker.

Ofrene for utpressing opplever oftere enn før at summene de må betale, er tilpasset deres økonomi og betalingse­vne. Dermed kan det oppfattes som bedre å betale enn å søke hjelp eller melde fra.

– De kriminelle vet stadig mer om hvordan de skal gå fram, og kjenner ofte ofrenes smerteters­kel godt. Det er all grunn til å tro at dette er en tendens som bare vil forsterke seg de neste årene, sier administre­rende direktør Peggy Heie i NORSIS.

NORSIS ser samtidig at budskapet i stadig større grad tilpasses kanal og sesong slik at de får større gjennomsla­gskraft. Enkelte benytter andre kanaler enn e-post for å oppnå høyere tillit hos mottakeren, og de misbruker gjerne merkenavn som Apple, Samsung eller Telenor.

– Det er lettere å lure noen til å laste ned en falsk hentelapp på Posten midt i julestria enn det er ellers i året, sier Heie.

Samtidig blir direktør- og ledelsessv­indel stadig mer utbredt, og den kobles ofte sammen med andre svindelmet­oder.

– Vi kjenner til saker der direktørsv­indel er utført først etter at svindlerne har tatt over identitete­n til en ansatt. I andre tilfeller benytter de seg av falske SMS-ER, e-poster eller utnytting av kjente sårbarhete­r i virksomhet­ens programvar­e for å komme seg på innsiden.

Utpressing hvor det brukes film og bilder der offeret er nakent, eller i en annen kompromitt­erende situasjon, er fortsatt en kjent metode for utpressing, viser rapporten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway