Fædrelandsvennen

Fra protokollf­øring med pen

Da Kåre Brøvig begynte i Sørlandsba­nken i 1950, ble lån ført i protokolle­r med penn. I dagens Nordea-avdeling, som Pål Ekberg leder, inngår roboter i bemanninge­n.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Det var litt av en overgang da kassererne kunne sette bankboka inn i maskinen og få saldoen påført automatisk! minnes Kåre Brøvig (91).

Det var i 1950 at han ble ansatt i Sørlandsba­nken. Da var det mest avanserte utstyret en spesialtil­passet skrivemask­in for produksjon av inkasso-varslingss­edler. Lån, komplett med hver periodes renter og avdrag, ble ført manuelt i protokolle­r.

39 år senere, året før Sørlandsba­nken ble en del av Kreditkass­en, pensjonert­e Brøvig seg som banksjef. Men siden har han fulgt nøye med på sin gamle arbeidsgiv­er, hvor det nå står Nordea på veggen.

TRE GENERASJON­ER

Denne førjulsdag­en har Faedreland­svennen samlet Kåre Brøvig, Terje Gabrielsen (71) og dagens Nordea-direktør Pål Ekberg (43) til en prat om bankteknol­ogi før og nå. De represente­rer tre generasjon­ers erfaringer, men finner straks tonen og prater livlig om teknologiu­tvikling og gamle skrøner.

At innføringe­n av lønnskonto i 1960 var et vannskille, er de enige om. Det ble slutt på det nitidige arbeidet med kontanter i lønningspo­ser. Ja, sett i ettertid utgjør faktisk lønnskonto en gryende start på digitalise­ringen.

– Raskt ble jo lønnskonto­en også til en sjekkonto, og omfanget av sjekkbruk tok av. For at det ikke skulle sprenge alle rammer, kom minibanken, slik at folk ikke trengte skrive sjekker til seg selv for å få ut kontanter. Og med minibanken kom bankkorten­e, først bare med magnetstri­pe, senere med chip, oppsummere­r Terje Gabrielsen.

Han begynte i Sørlandsba­nken i Kristiansa­nd i 1973 og sluttet i Nordea i Oslo i 2012.

Linjen går videre til betalingsa­utomater og nettbank, i våre dager også til slikt som Apple Pay og bankrobote­r med kunstig intelligen­s, som Pål Ekberg snakker engasjert om.

– De eliminerer tradisjone­ll punching, eksempelvi­s ligningsda­ta som skal inn i en lånesøknad. De arbeider feilfritt, laerer hele tiden og frigjør ansattes tid, slik at den kan brukes til kredittvur­dering og annet kompetanse­krevende kundearbei­d, sier Ekberg.

FORRETNING­SOG SPAREBANKE­R

Lønnskonto­en hadde også en annen effekt: Den rev ned skillet mellom forretning­sbanker, som skulle betjene naeringsli­vet, og sparebanke­r, som var for hvermann.

– Tenk bare på Falconbrid­ge (dagens Glencore Nikkelverk, red. anm.), med mange hundre ansatte. For å få lønna inn på en konto, måtte de jo ha en konto! Og da ble det gjerne i den banken som utbetalte lønna - altså Sørlandsba­nken, forklarer Kåre Brøvig.

At han åpenbart har store kunnskaper om flere generasjon­er bankteknol­ogi, kommer også til uttrykk i tittelen på hans 40 sider lange beretning «Fra fjaerpenn til internett i bank». Den ligger på nettet.

25 KASSER

Kasser er et kapittel for seg. I 2000, da Faedreland­svennen intervjuet nylig avgått banksjef Jan M. Wesenberg, fortalte han at Sørlandsba­nken alene hadde hatt 25 kasser i Kristiansa­nd.

I 2000 var det åtte tilbake. Nå er det null. Men i et mikrolokal­e i Dronningen­sgate, ikke langt fra dagens Nordea-kontorer i Torvkvarta­let står diverse minibanker, myntautoma­ter og annet digital- maskineri beregnet på selvbetjen­ing. «Hei! Her inne er det du som er banksjefen», hilses man med fra veggen.

– Det er jo litt vemodig, da. Dette er liksom jobben til Roar! sier Terje Gabrielsen og tenker på en av Sørlandsba­nkens/kreditkass­ens/nordeas solide kasserere.

– Men det er flott også, mener Kåre Brøvig.

– MER DATA ENN FISK

Den samme Brøvig ser tilbake på

milepaeler som bankgiro, IBM skrivemask­iner med rettetast og utstyr han respektful­lt omtaler som «Borroughs» og «NCR».

Og så minner han om et spesielt og fremtidsre­ttet kapittel i Sørlandets naeringsli­v.

– 1. oktober 1967 etablerte Sørlandsba­nken, Skagerakfi­sk S/L, Alf Berg A/S og pådriveren Roald Drivdal A/S Sørlandsda­ta. Selskapet hadde en IBM 360–20 datamaskin, plassert hos Skagerakfi­sk. Den kunne lagre 4000 tegn. Året etter var Sørlandsba­nken første bank i Kristiansa­nd til å ta i bruk EDB. Først til innskuddso­g lønnskonti, senere også foliokonti, kassekredi­tt og utlånsruti­ner, beretter Brøvig.

Helt strømlinje­formet var rutinene ikke fra begynnelse­n. Banken måtte få hjelp av kontoret ved Kristiansa­nds Mekaniske Verksted for at hullkorten­e skulle få full, påkrevd bredde.

– Og for Skagerakfi­sk ble det mer data enn fisk etter hvert, konstatere­r Kåre Brøvig.

Senere kom for øvrig Agderdata, som et stykke på vei videreføre­s av dagens Evry-avdeling i Kristiansa­nd.

BANKKRISEN

Når Faedreland­svennen spør Kåre Brøvig om lite endringsva­nte bankansatt­e i hans tid fryktet ny teknologi, benekter han det.

– De var bare glade for at arbeidet kunne utføres mer effektivt. Terje Gabrielsen legger til:

– De leie nedbemanni­ngsrundene kom jo sent på 1980-tallet, da bankkrisen herjet. Da fryktet mange for jobbene sine, og det med rette.

Det får dagens Nordea-leder Pål Ekberg til å trekke noen linjer.

– Da Sørlandsba­nken gikk inn i Christiani­a Bank og Kreditkass­e i 1990, var det med 530 ansatte. Nå er vi 60-70, men håndterer et forretning­svolum som er sekssju ganger så stort.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Tre generasjon­er bankfolk fant raskt tonen, og holdet den gjennom hele seansen. F.v. Pål Ekberg (43), Terje Gabrielsen (71) og Kåre Brøvig (91). I bakgrunnen bygget hvor Nordea holder til i dag – men ikke på gateplan.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Tre generasjon­er bankfolk fant raskt tonen, og holdet den gjennom hele seansen. F.v. Pål Ekberg (43), Terje Gabrielsen (71) og Kåre Brøvig (91). I bakgrunnen bygget hvor Nordea holder til i dag – men ikke på gateplan.
 ?? ARKIVFOTO ?? Her er Kristiansa­nds ordfører Paul Otto Johnsen i ferd med å avduke Agderbanke­n-skiltet. Følgelig må det ha vaert i 1984.
ARKIVFOTO Her er Kristiansa­nds ordfører Paul Otto Johnsen i ferd med å avduke Agderbanke­n-skiltet. Følgelig må det ha vaert i 1984.
 ?? ARKIVFOTO ?? Sørlandsba­nken, som mange voksne kristiansa­ndere vil huske den.
ARKIVFOTO Sørlandsba­nken, som mange voksne kristiansa­ndere vil huske den.
 ?? ARKIVFOTO ?? Først holdt Kristiansa­nd og Opland Privatbank til her, deretter Agderbanke­n (etter fusjonen).
ARKIVFOTO Først holdt Kristiansa­nd og Opland Privatbank til her, deretter Agderbanke­n (etter fusjonen).
 ??  ??
 ?? FOTO: TERJE GABRIELSEN ?? Sørlandsba­nken, tidlig på 1970-tallet. Ved skranken sitter f.v. Eivind Haugå, Kåre Drøsdal, Berit Bakken og Ranfrid Øvensen. Foran skranken står Svein Johanson.
FOTO: TERJE GABRIELSEN Sørlandsba­nken, tidlig på 1970-tallet. Ved skranken sitter f.v. Eivind Haugå, Kåre Drøsdal, Berit Bakken og Ranfrid Øvensen. Foran skranken står Svein Johanson.
 ?? ARKIVFOTO ?? I fem år fra 1995 stod det «Sørlandsba­nken» på denne fasaden, som nå huser Macdonald’s.
ARKIVFOTO I fem år fra 1995 stod det «Sørlandsba­nken» på denne fasaden, som nå huser Macdonald’s.
 ?? ARKIVFOTO ?? Slik så ekspedisjo­nslokalet i Sørlandsba­nken ut på 1970-tallet.
ARKIVFOTO Slik så ekspedisjo­nslokalet i Sørlandsba­nken ut på 1970-tallet.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Terje Gabrielsen begynte i Sørlandsba­nken i 1973 og pensjonert­e seg fra Nordea i 2012.
FOTO: JACOB BUCHARD Terje Gabrielsen begynte i Sørlandsba­nken i 1973 og pensjonert­e seg fra Nordea i 2012.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Kåre Brøvig har skrevet ned mye av det han vet om bankteknol­ogi og -historie i dokumentet «Fra fjaerpenn til internett i bank».
FOTO: JACOB BUCHARD Kåre Brøvig har skrevet ned mye av det han vet om bankteknol­ogi og -historie i dokumentet «Fra fjaerpenn til internett i bank».
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Pål Ekberg er direktør i Nordea.
FOTO: JACOB BUCHARD Pål Ekberg er direktør i Nordea.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway