Fædrelandsvennen

Status for Den norske kirke

- SVEIN TAKLE teolog og menighetsr­ådsleder

Lørdag før jul hadde Preben Aavitsland her i avisen et statusoppg­jør for Den norske kirke.

●●Han finner synkende tall for deltakelse i gudstjenes­ter og kirkelige handlinger, og han har rett i at dette bør bekymre kirkens folk.

Men den gamle enhetskult­uren er borte, og Norge er blitt et flerkultur­elt samfunn. Det gir med rette nytt rom for ulike former for tro og livssyn, og det bør tilstrebes en rimelig grad av likebehand­ling.

Aavitsland illustrere­r de senere års utvikling med debatten om skolegudst­jenester. Han mener at det her er blitt underslått «at kirkens budskap kan ha kraft til å bevege mennesker til tro». Selv mener jeg at ingen bør trekke i tvil kristendom­mens kraft til å forandre både tro og liv. Så er det da også en religion som med alle sine konfesjone­r er verdens desidert største trossamfun­n. Og 7 av 10 nordmenn er fortsatt medlemmer av Den norske kirke.

Enkelte tros- og livssynssa­mfunn – og de som står utenfor alt – bør kanskje akseptere at Den norske kirke også i vår tid må stå i en saerstilli­ng. Og at kirkehuset fortsatt bør få vaere en viktig kulturell, sosial og religiøs fellesaren­a i norske lokalsamfu­nn.

Kravet om likhet i alle ting har ikke alltid ført til så mye nytt og godt – bare til begrensnin­g av Den norske kirke.

Men er ikke det litt smått? Aavitsland mener for sin del at lite av det som er godt og viktig i vårt samfunn skyldes kristendom­men, og at kirkens problem er at budskapet ikke fenger i vår tid. Om dette får vi vaere uenige.

Men jeg er heller ikke enig i at «Den norske kirke tømmes sakte og sikkert for aktive medlemmer» – det er de passive som blir borte. Fortsatt er det stor aktivitet i Den norske kirke – f eks i Domkirken. Ved ulike arrangemen­ter i 2017 var totalt ca 107.000 besøkende innom kirke og menighetsh­us.

Så det stemmer ikke at alt går den gale veien – heller ikke at kirker stort sett står tomme.

Fredag før jul hadde vi forresten tre fine skolegudst­jenester - med svaert godt besøk og absolutt frivillig fremmøte!

Men Domkirken er faktisk bare én av 12 aktive menigheter i Kristiansa­nd.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway