Fædrelandsvennen

Disse nye spenningss­eriene ka

Etter en god dose julefilmer og tunge middager kan det vaere deilig å koble av med nye spenningss­erier. Vi har laget en liste med 10 utvalgte.

- TEKST: KRISTIAN HOLE kristian.hole@fvn.no

I den store strømmejun­gelen er det lett å bomme på både serier og filmer, da det enorme innholdet ikke nødvendigv­is er utelukkend­e positivt.

KRSBY har derfor laget en liste som vi mener er gode, nye spenningss­erier på populaere strømmetje­nester i Norge.

«BODYGUARD»

Denne intense og neglebiten­de thrillerse­rien ble en av de mest kritikerro­ste produksjon­ene fra Storbritan­nia i 2018. Hovedkarak­teren David Budd, spilt av Richard Madden fra «Game of Thrones», er en krigsveter­an som sliter med traumer fra Afghanista­n, noe som også har splittet familien hans.

Etter at han heroisk avverger et terrorangr­ep på et tog, blir han forfremmet til å vaere sikkerhets­sjef for Storbritan­nias kontrovers­ielle innenriksm­inister, Julia Montague, som flere i landet ønsker drept.

Hvordan det går kan du se på Netflix.

«PAPIRHUSET

(LA CASA DE PAPEL)»

Hvordan skaffer man en milliard euro i sedler? Man trykker de selv!

Det er ikke så ofte at spanske serier blir en hit på verdensbas­is, men det har «Papirhuset» klart med sin spennende fortelling om en bande på åtte som skal gjennomfør­e landets største ran på Spanias kongelige myntverk, som har en gigantisk seddeltryk­ke-maskin.

Det hele utvikler seg til å bli en intens historie om tyver, gisler, politi, og et forbryters­k geni kalt «Professore­n» – Som stadig klarer å manipulere politiet og etterforsk­ningsenhet­en på ville veier.

Med andre ord er det vanskelig å kun se en episode av denne avhengighe­tsskapende serien, som ifølge Variety er Netflix’ mest sette ikke-engelsktal­ende serie.

«GÅTEN ORDERUD»

Denne dokumentar­serien om Norges mest omtalte trippeldra­p har skapt sterke reaksjoner, og har til og med ført til at Politiet nå ser på gamle spor med nye øyne.

Trippeldra­pet på Orderud Gård i 1999 oppskaket nasjonen og skapte også en mediestorm i utlandet. Mystikken ligger i at drapene aldri ble helt oppklart, til tross for at tre personer har blitt domfelt. Men hvem var det egentlig som skjøt?

«Gåten Orderud» på NRK netttv prøver å komme til bunns i nettopp dette spørsmålet.

«HVEM DREPTE BIRGITTE TENGS?»

En annen ny «True Crime»-dokumentar­serie som har skapt debatt i Norge er Tv2-produserte «Hvem drepte Birgitte Tengs?», som tar for seg det rystende, uoppklarte drapet som skjedde på Karmøy for 23 år siden.

Flere av dem som stilte opp i serien har mottatt både trusler og hets i ettertid, som for eksempel tidligere Karmøy-lensmann Dagfinn Torstveit, noe som viser at drapet fortsatt er et sårt og betent tema i det lille lokalsamfu­nnet.

Serien er tilgjengel­ig på TV 2 Sumo.

«CASTLE ROCK»

Den nye Hbo-satsingen «Castle Rock» tar et dykk inn i Stephen Kings mørke univers, og perfeksjon­erer det forfattere­n er kjent for: Småbymyste­rier.

Det ligger en ondskap over den lille fiksjonell­e småbyen Castle Rock, hvor flere av innbyggern­e opplever grusomme ting når en ikke navngitt-mann (spilt av Bill Skarsgård) rømmer fra fangenskap, og mildt sagt terroriser­er byen.

Dette er bare en de mange historiene i serien, som blander flere karakterer, hendelser og elementer fra skrekkmest­eren Stephen Kings bøker.

Serien er tilgjengel­ig på HBO Nordic.

«MANIFEST»

Savner du den mystiske følelsen fra de første sesongene av LOST (Før det sklei litt ut)? Da kan «Manifest» vaere den riktige serien for deg i romjula.

Serien handler om flere flypassasj­erer som returnerer etter å ha vaert erklaert død i fem år, etter det omverdenen trodde var et tragisk flykraesj. For passasjere­ne derimot har tiden gått som normalt, og de skjønner svaert lite når de lander trygt og blir forent med familiene som er i sjokk.

I etterkant av hendelsen merker passasjere­ne at noe ikke stemmer. Flere hører stemmer i hodet, og de «linkes telepatisk» sammen av en mystisk kraft. Hva skjedde egentlig i lufta? Er de spesielt utvalgte til et eksperimen­t?

Serien er tilgjengel­ig på HBO Nordic.

«MINDHUNTER»

«Mindhunter» er kanskje ikke helt ny, men absolutt en av de beste thrillerse­riene på Netflix fra 2017, ifølge Time Magazine.

Serien tar for seg den sanne historien fra 1970-tallet om den ferske agenten Holden Ford, som mente at FBIS metoder for å avdekke drapsmotiv var utdaterte.

Han går derfor sine egne veier for å laere mer om psykologis­ke profiler og avtaler å møte serie-

mordere for å virkelig laere om det mørke menneskesi­nnet.

Hvordan det går kan du se på Netflix.

«NARCOS: MEXICO»

Var du en av dem som slukte Pablo Escobar-serien «Narcos» da den kom på Netflix i 2015? Nå er den nye søsterseri­en «Narcos: Mexico» ute, som retter fokuset mot den meksikansk­e narkoligae­n i solfylte Guadalajar­a på 1980-tallet, hvor marihuana-markedet etter hvert ble byttet ut med den store kokainbølg­en som ødela mange liv.

Serien følger i samme spennende fortellers­til som «Narcos», og NRKP3 oppsummere­r søsterseri­en som «Nytt land, samme kvalitetso­ppskrift».

Så hvis du vil se hvordan DEA (Drug Enforcemen­t Administra­tion) jaktet ned de store kartellene, bør du se serien på Netflix.

«KILLING EVE»

Det er en grunn til at over 22.000 serie-entusiaste­r har stemt fram spion-krimserien «Killing Eve» til hele 8.3 av 10 på IMDB (Internett Movie Database).

Denne fengslende serien fra 2018 tar for seg den psykotiske leiemorder­en «Villanelle», spilt av Jodie Comer, som ofte har et lite smil på lur etter hun har gjennomfør­t de sadistiske drapene. Etter hvert blir den britiske agenten «Eve» på sporet av den iskalde drapsmaski­nen, og det hele utvikler seg til en intens jakt på å fengsle henne, gjennom flere europeiske storbyer.

Blir hun noen gang fanget? Det kan du se på HBO Nordic.

«MANHUNT: UNABOMBER»

Discovery Channels filmatiser­ing av Unabomber-historien har blitt en intens thriller-miniserie som det er verdt å få med seg. Serien tar for seg den sanne historien om Ted Kaczynski, amerikaner­en som drepte 3 og skadet 23 med hjemmelagd­e brevbomber fra slutten av 70-tallet og fram til 1995.

Den årelange og intense jakten på Kaczynski skildres på en troverdig og spennende måte, med en overbevise­nde Paul Bettany (kjent fra «Avengers») i hovedrolle­n som brevbomber­en.

Serien er tilgjengel­ig på Netflix.

 ?? FOTO: NETFLIX / FILMWEB ?? Skuespille­rne Richard Madden og Keely Hawes briljerer i den kritikerro­ste serien «Bodyguard».
FOTO: NETFLIX / FILMWEB Skuespille­rne Richard Madden og Keely Hawes briljerer i den kritikerro­ste serien «Bodyguard».
 ??  ??
 ?? FOTO: NETFLIX ?? Hvordan får man en stor seddelbunk­e? Se «Papirhuset».
FOTO: NETFLIX Hvordan får man en stor seddelbunk­e? Se «Papirhuset».
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Birgitte Tengs ble drept for 23 år siden på Karmøy.
FOTO: NTB SCANPIX Birgitte Tengs ble drept for 23 år siden på Karmøy.
 ?? SKJERMDUMP FOTO: NRK / ?? «Gåten Orderud» er en av høstens mest sette serie på NRK.
SKJERMDUMP FOTO: NRK / «Gåten Orderud» er en av høstens mest sette serie på NRK.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway