Fædrelandsvennen

Parkerings­krise

Pasienter og besøkende sliter med å få finne plass til bilen på Sørlandet sykehus. Løsningen er at ansatte må betale dobbelt så mye for parkerings­kort.

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

Verken pasienter eller besøkende har nok parkerings­plasser på Sørlandet sykehus. Derfor må ansatte betale dobbelt for nye parkerings­kort.

– Oftere og oftere opplever vi at det er fullt på parkerings­plassene på alle tre sykehus. Ansatte opptar rundt tre-fjerdedele­r av plassene, sier Per W. Torgersen, styreleder i Sørlandet sykehus parkering AS.

Siden 2011 har prisen for parkering sårskort ligget på 1300 kroner for ansatte i Sørlandet sykehus. Etter nyttår økes beløpet til 2600 kroner. Også for halvårskor­t dobles prisen, til 1500 kroner.

FULLE PLASSER

At pasienter, pårørende og besøkende ikke får parkert på sykehusene i Kristiansa­nd, Arendal og Flekkefjor­d har blitt et problem.

På Eg i Kristiansa­nd er det totalt 1500 plasser, og Torgersen sier mellom tusen og 1200 av disse til enhver tid er opptatt av ansattes biler.

– Kommer du som publikum i titiden på morgenen, er det ofte fullt. Slik kan vi ikke ha det, sier Torgersen.

I tillegg avvikler sykehuset dagens gratispark­ering for elbil på hundre plasser.

Egne års- og halvårskor­t innføres for ansatte med elbiler. Prisene er satt til 1300 og 750 kroner.

– FORTSATT KRAFTIG RABATT

– Det vil fortsatt vaere en kraftig rabattert pris for årskort til ansatte. I dag er rabatten 95 prosent.

Nå blir det vel 85 prosent rabatt, sier Torgersen.

– Men det blir uansett en kraftig økning i prisen for ansatte som er avhengig av bil?

– Ja, det blir dessverre det. Men vi ser ikke noen annen utvei denne gangen for å redusere trafikkmen­gden kraftig, sier Torgersen.

Samtidig skal Sørlandet sykehus parkering AS bruke totalt 850.000 kroner til et nytt anlegg for sykkelpark­ering, innkjøp av elsykler, garderober og kampanjer for øke bruken av buss og sykkel.

– Vi vil også vurdere en form for behovsprøv­ing for å se om det er mulig å finne praktiske løsninger for ansatte som bor langt unna, sier Torgersen.

– INGEN SPESIELT FORNØYDE

– Hva slags reaksjoner har dere fått fra ansatte på prisøkning­en?

– Det er ingen som er spesielt fornøyde med dette, men vi har diskutert prisøkning­en med til-

litsvalgte og jeg opplever at vi enige om at noe må gjøres med parkerings­situasjone­n.

– Det er ikke aktuelt å bygge ut flere parkerings­plasser?

– Vi vurderer det også på alle tre sykehusene. En side av denne prisøkning­en, er også at vi er avhengig av å få en betydelig bedre inntjening for å finansiere flere plasser, sier Torgersen.

Han opplyser at prisen for et nytt p-hus med 600 plasser på Eg er rundt 200 millioner kroner.

– GIR VISSE UTFORDRING­ER

Grethe Dølbakken, foretaksti­llitsvalgt for Norsk Sykepleier­forbund, er enig i at prisøkning­en er nødvendig.

– Men det gir visse utfordring­er, spesielt for ansatte ved sykehuset i Flekkefjor­d som ikke kan bruke kollektivt­ransport og må ta bilen til jobb, sier Dølbakken.

Hans Thorwild Thomassen, hovedtilli­tsvalgt for overlegene, minner om at sykehus er Ia-be-

drift (Inkluderen­de arbeidsliv) og at man også ved endring av parkerings­pris må legge til rette for grupper med spesielle behov.

Timesatsen på parkering for ansatte og besøkende fastsettes av kommunenes parkerings­etater. Her vil det bli en mindre prisjuster­ing neste år.

 ??  ??
 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Det er ikke alltid lett å finne plass til bilen på de tre sykehusene i Agder. Her fra Sørlandet sykehus Flekkefjor­d.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Det er ikke alltid lett å finne plass til bilen på de tre sykehusene i Agder. Her fra Sørlandet sykehus Flekkefjor­d.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway