Fædrelandsvennen

Kan bli vanskelige kjøreforho­ld i fjellet

Nyttårsaft­en skal det både falle snø og blåse kraftig opp i fjellet i Sør-norge. Det kan bli svaert vanskelige kjøreforho­ld for dem som skal hjem fra hytta.

- TEKST: CONNIE BENTZRUD connie.bentzrud@fvn.no TEKST: ESPEN SAND espen.sand@fvn.no

– Vi kommer til å få en vestlig vind i fjellet i Sør-norge som vil øke på utover nyttårsaft­en, sier meteorolog ved Storm Geo, Stigarild Fagerli.

Han melder at vinden utsatte steder vil komme opp i liten kuling, og at forholdene vil forverre seg utover kvelden og natten mot første nyttårsdag. I tillegg vil det trolig falle litt nedbør i form av snø når man kommer over 1000 meter.

KRAFTIG VIND

– Det er foreløpig mildt men blir noe kaldere, så snøen som faller i fjellet vil vaere veldig lett. Når vi da får kraftig vind, blir det fort til snøfokk, sier Fagerli.

Han advarer derfor mot det som kan bli vanskelig kjøreforho­ld for dem som skal hjem fra hytta første nyttårsdag.

– Ja, og spesielt til dem som skal over fjellet, der kan det fort bli mye vaer, sier Fagerli.

OPPSKRIFTE­N TIL HOLKEFØRE

Vaerprogno­sene til meteorolog Martin Granerød i Meteorolog­isk Institutt ser ut til å medføre speilglatt­e veier på fjellet.

– Luften er mild, og slik det ser ut nå vil Hovden få plussgrade­r på nyttårsaft­en. Det ser også ut til å bli regn, og kombinasjo­nen regn på snø og is har en tendens til å utvikle seg til holkeføre, sier statsmeteo­rologen.

Spesielt nyttårsdag­ene kan bli utfordrend­e for dem som skal hjem fra feiring på fjellet.

– Etter mildvaeret på nyttårsaft­en skal temperatur­en synke 1. nyttårsdag. Da kan det bli fryktelig glatt, mener Martin Granerød.

SLIK TAKLER DU GLATTE VEIER

Slår meteorolog­enes dystre spådommer til gjelder det å holde hodet kaldt på glatt underlag.

For bare få år siden gjaldt det å trampe inn kløtsjen, pumpebrems­e og forsøke å styre i den retningen man skulle hvis man mistet kontrollen i en en glatt sving.

Nå er oppskrifte­n til Norges Automobil-forbund (NAF) en ganske annen.

«Nå er det stort sett bare rattbevege­lsene som er lik «gamle dagers» manøver på glatta. Nyere biler er fulle av elektronik­k som skal bidra til å holde bilen på veien, også når du mister kontrollen. Du bør sette deg inn i hvilke systemer bilen din har, og helst vite hvordan de fungerer i praksis. Det er en dårlig idé å skru av antiskrens og antispinn. Flere moderne biler er rett og slett avhengige av elektronik­ken for ikke å velte i en unnamanøve­r på tørr asfalt.», skriver NAF sine nettsider.

 ?? FOTO: ESPEN SAND ?? I midten av desember var det speilglatt­e veier i Marnardal, da en søppelbil skled av veibanen og havnet i fjellvegge­n.
FOTO: ESPEN SAND I midten av desember var det speilglatt­e veier i Marnardal, da en søppelbil skled av veibanen og havnet i fjellvegge­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway