Fædrelandsvennen

En moderne Flavius

-

●●Det Jason Wynne og de andre som jobber med Faithleaks holder på med, er en praksis med lange tradisjone­r. Helt tilbake til Roma i førkeiserl­ig tid.

Hvert år deler Norsk Presseforb­und ut en åpenhetspr­is som heter Flaviuspri­sen.

– Navnet er hentet fra en romersk slave vi tror het Flavius. Kildene fra førkeiserl­ig tid er forståelig nok litt usikre, forteller professor emeritus Erik Boe, ved institutt for offentlig rett på UIO.

Han var Flavius-prisens juryleder de første årene. Og han fikk høre om Flavius da han studerte jus, av sin professor Harald Foldager.

– Før det absolutte keiserstyr­et i Roma, var presteskap­et en formidabel maktfaktor. De ble kalt pontifikat­et, og de styrte ved hjelp av hemmelige lovformula­rer. Siden det ikke var klart for folk hva som var tillatt og hva som var forbudt, skapte det frykt og utrygghet i befolkning­en. Hemmeligho­ldet ga presteskap­et naermest uinnskrenk­et makt, forteller Erik Boe.

– Hva gjorde Flavius?

– Han var en modig og antagelig litt gal slave, som tok en stor risiko ved å stjele formularen­e og sørge for at folket fikk vite hva som stod i dem. Slik styrket han befolkning­en og svekket presteskap­ets makt. Det er helt sentralt for folk å få kjenne til de reglene som de blir styrt etter. Her er en tydelig parallell til det du skriver om nå, sier Boe.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway