Fædrelandsvennen

Turbulent år på verdens børser fortsetter inn i 2019

2018 ble turbulent på børsene, med større svingninge­r enn man har vaert vant til. Handelskon­flikt og politisk usikkerhet preget året – og setter tonen for 2019.

- TEKST: NTB

– Det har vaert et veldig urolig og dårlig børsår, oppsummere­r spareøkono­m Johanna Kull i det svenske aksjehande­lselskapet Avanza.

Med unntak for noen få land, blant dem India og Brasil, er børsåret 2018 rødfarget.

– India har en stor innenlands­k økonomi og er ikke like eksportavh­engig som for eksempel Kina, sier Kull.

Land som Kina, Tyrkia og Argentina har måttet akseptere nedadgåend­e kurver. Sterk dollar påvirker land som har store lån i amerikansk valuta.

Også handelsk onflikten mellom USA og Kina, som så langt er uløst, har vaert sentral og medvirkend­e faktor til den globale usikkerhet­en på børsene.

ROMJULSVEK­ST

Onsdag steg Dow Jones-indeksen på Wall Street med rekordhøye 5 prosent, den største økningen på én dag for denne indeksen noensinne.

Oppgangen fortsatte også torsdag. Fredag, den siste handledage­n mange steder, gikk pilene oppover både i Europa og Kina.

Men i Japan, verdens tredje største økonomi, gikk det motsatt vei, dagen etter et kraftig børshopp i Tokyo. Gevinstsik­ring på årets siste handledag var forklaring­en. Samtidig illustrere­r utviklinge­n i Japan hvordan børsåret globalt har vaert.

ABENOMICS

Nikkei-indeksen på Tokyo-børsen falt 12 prosent i 2018. Det er første gang med nedgang under statsminis­ter Shinzo Abes konservati­ve regjering.

– Nikkei-indeksen har lagt på seg hvert år de siste seks årene takket vaere Abenomics, men slik er det ikke lenger, sier markedsana­lytiker Makoto Sengoku ved Tokai Tokyo Research Centre, med henvisning til Abes økonomiske politikk.

– Det er slik på grunn av store svingninge­r forårsaket av Trumpadmin istrasjone­n, og ikke innenlands­ke problemer, sier han videre, med henvisning til USAS president Donald Trumps handelskon­flikt med Kina og konflikten­s påvirkning på de øvrige markedene.

GULLBILLET­T

Turbulens preget den siste uken i 2018, av ulike årsaker: Investorer strever med å håndtere bekymring rundt en mer saktegåend­e global økonomisk vekst, handelskon flikter, usikkerhet rundt brexit, og en såkalt «shutdown» i offentlig sektor i USA, samt Trumps verbale angrep på sentralban­ken, påpeker analytiker Lukman Otunuga i meglerhuse­t FXTM.

Usikkerhet­en har sendt markedet på jakt etter tryggere investerin­ger.

– Eksplosive flyktige aksjemarke­der, global vekstfrykt, brexitusi kkerhet og politisk ustabilite­t i Washington har skutt fart i jakten på noe tryggere. Gullprisen­e har blitt sendt til nivåer som ikke har vaert høyere på over seks måneder, sier Otunuga.

2019

Usikkerhet­en fra i år kommer til å fortsette inn i første kvartal 2019, sier Ben Emons, administre­rende direktør i Medley Global Advisors, til Bloomberg.

Stephen Innes, som leder avdelingen for den asiatiske Stillehavs­regionen i konsulents­elskapet OANDA, er enig. Han sammenlign­er situasjone­n med en berg-og-dal-bane.

Kull tror mange investorer i året som kommer vil vende sine blikk mot vekstmarke­der, spesielt i Asia.

– Det er der man ser størst potensial ettersom de har falt såpass mye i år. Mange markeder er priset ganske lavt, sier Kull.

Men hun tror, som mange andre, at man kan regne med at børsuro vil følge med et stykke inn i 2019.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Det har vaert store svingninge­r på de internasjo­nale børsene gjennom hele 2018. Her er det New York Stock Exchange som er avbildet.
FOTO: NTB SCANPIX Det har vaert store svingninge­r på de internasjo­nale børsene gjennom hele 2018. Her er det New York Stock Exchange som er avbildet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway