Fædrelandsvennen

LATVIAS GRØNNE LEKEPLASS

En times reise øst for Riga venter et uoppdaget eventyrlan­d.

- TEKST: AXEL MUNTHE-KAAS HAERLAND

Her er skoger, middelalde­rslott og sjarmerend­e småbyer. AERlig talt sto ikke slottet i Cēsis øverst på gjøremålsl­isten da jeg satte meg på bussen fra Riga. Ikke at middelalde­rslott per definisjon er kjedelige, men vaerbitte ruiner bak informasjo­nsplakette­r og fløyelstau gir meg sjeldent sommerfugl­er i magen.

Det var først da sidemannen tipset om at man kan utforske det 800 år gamle slottet med levende lys når solen går ned, ofte alene, at kriblingen begynte for alvor.

– Husk lommelykt som backup, la han til.

– Blåser lyset ut på toppen er det en lang og mørk vei tilbake gjennom trange korridorer. Og du kan lett vente en stund på neste turist.

CĒSIS

Han viser seg snart å ha rett. Både Cēsis, søsterbyen Sigulda og nasjonalpa­rken som omringer dem har til gode å oppleve en brøkdel av besøkstall­ene som hovedstade­n Riga, og jeg ender opp med å ha slottet nesten for meg selv.

Veien til toppen er langsom og trang. Stearinlys­et kaster dansende skygger langs de nakne steinvegge­ne. Spisser du ørene kan du nesten høre lyden av klirrende rustninger, som et ekko fra tiden da slottet i Cēsis tjente som regionalt hovedkvart­er for ridderne av Den tyske orden.

Det er en klaustrofo­bisk stigning, men fra høyeste tårn belønnes man med utsikt over en av Baltikums mest postkortve­rdige gamlebyer.

Den 65 meter høye St. John-kirken kaster lange skygger over Cēsis torg, hvor kafeene summer med latter og samtaler. Fra høyt her oppe fremstår byen som en naturlig øy i et hav av grønt. En uberørt middelalde­rby med en av Baltikums vakreste nasjonalpa­rker på dørterskel­en. Alt dette, tenker jeg, halvannen times busstur fra Riga. Hvorfor i all verden er det ikke flere som tar turen hit?

GAUJA NASJONALPA­RK

Både Cēsisog søsterbyen Sigulda blir begge besøkt for sin rike historie og gammeleuro­peiske sjarm, men det største trekkplast­eret er landskapet som omringer dem.

Gauja nasjonalpa­rk er Latvias største og eldste, opprettet i 1973 og kjent for sitt enestående spekter av dyr, planter, attraksjon­er og turmulighe­ter.

Ordet «lekeplass» brukes gjentatte ganger i lokale turistbros­jyrer, og det er lett å se hvorfor. Ved siden av turgåing tilbys aktivitete­r som stisykling, padling, svømming, bobbane, klatrevegg­er, camping, hinderløyp­er for barna og en vertikal vindtunnel – alt fordelt på drøye 90.000 hektar med nasjonalpa­rk.

Jeg leier sykkel fra hotellet og følger veien vest fra Cēsis sentrum. Mobildekni­ngen forsvinner så snart jeg forlater hovedveien og snur inn på de velholdte stiene. Snart er alle lyder fra den moderne verden borte. Bare kvister som knekker under dekkene, tappingen fra en hakkespett og sildringen fra drikkevann­skilder i berggrunne­n.

Du kunne forsvunnet i dette landskapet, pakket teltet i kajakken, satt kursen vestover og padlet hele veien til Rigabukten, men for de med begrenset tid eller turerfarin­g finnes det uforglemme­lige områder av nasjonalpa­rken som kan oppleves på få timer.

Sigulda

Følger du elven, togskinnen­e eller motorveien sørvest fra Cēsis ender du etter kort tid opp i småbyen Sigulda. For mange er dette hvor opplevelse­n av Vidzeme-regionen begynner og slutter, nettopp på grunn av den imponerend­e variasjone­n av aktivitete­r området tilbyr.

– Inngangspo­rten til Gauja nasjonalpa­rk er et fortryllen­de sted med herlige overraskel­ser gjemt bak hvert tre, skriver Lonely Planet om Sigulda.

En overraskel­se bak hvert tre er kanskje mye å love, men du skal ikke ferdes langt i Sigulda for å finne minneverdi­g gjøremål. Ved siden av den sjarmerend­e bykjernen finner du trekkplast­re som Baltikums største aktivitets­park, en taubane med strikkhopp over Gauja-elven, myteomspun­ne grotter og ikke mindre enn fire historiske slott å utforske.

I likhet med hovedstade­n Riga har regionen etter hvert blitt en helårsdest­inasjon. Om sommeren fylles landsbyene med livlige festivaler før høstens farger brer seg som ild gjennom dalen.

Snøtunge vintre lokker skigåere fra hele Latvia, før våren gir sjeldne glimt av brunbjørn, gaupe, ulv og bever. Sammen er Cēsis, Sigulda og Gauja nasjonalpa­rk bevis på du kan oppleve langt mer i Latvia enn bare en helgetur til Riga.

 ??  ??
 ?? FOTO: AXEL MUNTHE-KAAS HAERLAND ?? Elven Gauja snor seg rolig gjennom nasjonalpa­rken med samme navn. Har du kajakk og et par dager til overs finnes det få bedre måter å utforske denne regionen av Baltikum.
FOTO: AXEL MUNTHE-KAAS HAERLAND Elven Gauja snor seg rolig gjennom nasjonalpa­rken med samme navn. Har du kajakk og et par dager til overs finnes det få bedre måter å utforske denne regionen av Baltikum.
 ?? FOTO: AXEL MUNTHEKAAS HAERLAND ?? Turaida-slottet i Sigulda ligger vakkert plassert litt utenfor bykjernen, omkranset av smellvakre Gauja nasjonalpa­rk. Om sommeren kan du blant annet prøve deg på bueskyting og middelalde­rturnering­er her.
FOTO: AXEL MUNTHEKAAS HAERLAND Turaida-slottet i Sigulda ligger vakkert plassert litt utenfor bykjernen, omkranset av smellvakre Gauja nasjonalpa­rk. Om sommeren kan du blant annet prøve deg på bueskyting og middelalde­rturnering­er her.
 ?? FOTO: AXEL MUNTHE-KAAS HAERLAND ?? Cēsis er blant de mest velbevarte middelalde­rbyene i Latvia, kjent for sitt imponerend­e slott og omkransend­e nasjonalpa­rk.
FOTO: AXEL MUNTHE-KAAS HAERLAND Cēsis er blant de mest velbevarte middelalde­rbyene i Latvia, kjent for sitt imponerend­e slott og omkransend­e nasjonalpa­rk.
 ?? FOTO: AXEL MUNTHE-KAAS HAERLAND ?? Mange av naturområd­ene i nasjonalpa­rken er godt tilrettela­gte for både lange og korte turer.
FOTO: AXEL MUNTHE-KAAS HAERLAND Mange av naturområd­ene i nasjonalpa­rken er godt tilrettela­gte for både lange og korte turer.
 ?? FOTO: AXEL MUNTHE-KAAS HAERLAND ?? Slottet i sentrum av Cēsis er blitt bygget opp, rasert og restaurert i over 800 år.
FOTO: AXEL MUNTHE-KAAS HAERLAND Slottet i sentrum av Cēsis er blitt bygget opp, rasert og restaurert i over 800 år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway