Fædrelandsvennen

Alt var ikke bedre før

- ROY SØBSTAD FILMANMELD­ER roysobstad@gmail.com

Som mange andre musikkinte­resserte på våre kanter har jeg de siste ukene brukt mye tid på å bla i «Full pakke og stinn brakke» av Sophus Løland Jensen. Den naermere 700 sider tykke mursteinen av en bok, som fortsetter der «Full rulle og bånn gnu» (2010) sluttet, tar for seg Kristiansa­nds rockhistor­ie i tiden fra 1992 til 2012. Og hvis jeg skulle oppsummere mastodontv­erket med én setning, måtte det bli denne: Alt var ikke bedre før.

●●«Full pakke og stinn brakke» er en bok hvor den ene lokale musikeren etter den andre får fortelle sin variant av den samme historien. Den begynner med høye ambisjoner og friskt pågangsmot, fortsetter med plater ingen kjøpte, konserter ingen kom på og planer det aldri ble noe av, før den til slutt fisler ut med noen ord om urettferdi­ge bransjerea­liteter og hardt tilkjøpt etterpåklo­kskap.

●●Lykkeligvi­s blir det stadig lenger mellom de tragikomis­ke anekdotene jo naermere vår tid boken kommer. Det Flying Crap, Salvador Sanchez og NUD aldri helt fikk til på 90- og 00-tallet – å få nasjonal oppmerksom­het og gjøre musikken til et levebrød – har artister som Thom Hell, Erlend Ropstad og Honningbar­na klart i senere år.

●●Utviklinge­n henger, som boken også viser, sammen med profesjona­liseringen og institusjo­nalisering­en av den lokale musikkbran­sjen. Samsen har gitt artistene et sted å øve. Quartfesti­valen og Trashpop har gitt dem scener å opptre på. SØRF (Sørnorsk kompetanse­senter for musikk) har gitt dem penger og veiledning. Institutt for rytmisk musikk ved UIA, «Konsen», har gitt dem muligheten til å ta utdanning på høyt nivå.

●●Rockere over en viss alder griner selvsagt på nesen av slikt. Lemmy trengte ikke kommunale tilskudd for å lage leven. Men når alt fra teknologi til økonomi har endret seg – man må ikke lenger humpe rundt i en råtten bandbuss for å nå ut til publikum og ikke engang Lemmy ville vel ha sagt nei til gratis penger – skulle det bare mangle om ikke også dagens artister tenkte annerledes enn gårsdagens.

●●Og resultaten­e taler for seg selv. Hør bare på den vedlagte spillelist­en.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway