Fædrelandsvennen

Et spennende 2019

Både i vår del av landet og nasjonalt ligger 2019 an til å bli et spennende år.

-

Allerede onsdag starter det. Da begynner forhandlin­gene mellom KRF og H/FRP/V om den første borgerlige flertallsr­egjeringen her i landet siden Willoch-regjeringe­n i 1985. Lykkes forhandler­ne, vil de skape en ny, politisk virkelighe­t i Norge, med to etablerte politiske blokker – og ikke noe sentrum tilbake. Det vil i så fall vaere historisk.

Utfallet av regjerings­forhandlin­gene kan også få betydning for den lokale politikken. Sørlandet er Krfs sterkeste landsdel. Og både på fylkesplan og i mange kommuner sitter partiet på vippen når makten skal fordeles mellom høyre- og venstresid­en. Veivalget sentralt kan påvirke både lokale Krf-ere og deres potensiell­e velgere når valgkampen og posisjoner­ingen deretter kommer i gang.

Like fullt blir forhåpentl­igvis lokale saker de viktigste når vi velgere skal bestemme hvor- Følg oss på sosiale medier

Det nye fylket og de nye kommunene gir nye muligheter.

dan våre lokalsamfu­nn skal styres. I Kristiansa­nd kan viktige tema bli både arealpolit­ikk/ hvor man skal bo, bompenger, eiendomssk­att, Kunstsilo og skole. I tillegg dukker det som regel opp saker som få er forberedt på. I sist lokalvalgk­amp var det ikke mange som hadde forutsett av parkerings garasjen under Torvet skulle bli en hovedsak. Men nettopp det er en styrke ved et moderne demokrati; at folk flest lettere enn før kan sette saker på dagsorden.

Valgkampen til høsten blir uansett både spennende og nyskapende fordi den i flere regioner blir den første i nye enheter. For første gang skal det velges representa­nter til et felles fylkesting for Agder, samt til felles kommunesty­rer for henholdsvi­s nye Kristiansa­nd, Lindesnes og Lyngdal.

Det nye fylket og de nye kommunene gir nye muligheter. Både til å realisere saker som ikke har latt seg løse i de gamle enhetene. Og til å etablere samarbeid på tvers av gamle kommune- og fylkesgren­ser. Og dermed til å knytte nye allianser. Som igjen kan gi ny dynamikk til det lokale folkestyre­t. I så fall er det en kjaerkomme­n utvikling.

Det er mange grunner til å se fram til 2019. Vi ønsker alle våre lesere et godt, nytt år!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway