Fædrelandsvennen

Slik solgte han én bolig om dagen

En gjennomsni­ttlig eiendomsme­gler selger 50-70 boliger i året. Andre Sandvik hos Eiendomsme­gler 1 i Kristiansa­nd har solgt 204.

- KRISTIANSA­ND TEKST: KARI BYKLUM

– Vi er heldige med størrelsen på Kristiansa­nd. Byen er stor nok til at det er mange boliger i omløp, men den er samtidig liten nok til at rykte går foran en, sier Andre Sandvik, eiendomsme­gler i Eiendomsme­gler 1.

I hans tilfelle snakkes det om et godt rykte, for ingen har solgt flere boliger enn ham i Kristiansa­nd i 2018. Før den hardtarbei­dende megleren tok med seg familien på en lengre juleferie til Vietnam, hadde årets salgstall endt på 204 bruktbolig­er.

– Hovedkonto­ret vårt har regnet ut at det er omtrent én bolig om dagen, hvis man trekker fra helger, helligdage­r og ferier.

Det høye salgstalle­t er resultat av hardt arbeid og høyt konkurrans­einstinkt.

– Jeg har holdt på siden 2004, og i nesten alle disse årene har jeg konkurrert med Pål Birkeland hos Sørmeglere­n om å selge mest. I fjor slo jeg ham endelig, så nå er jeg mestselgen­de to år på rad, ler han og legger til at dette ikke had- de vaert mulig uten et solid bakkemanns­kap både hjemme og på kontoret.

– Kona mi blir sikkert litt lei innimellom, men jeg tar alltid telefonen og er mer eller mindre alltid på jobb. Men jeg synes det er veldig gøy! Jeg er nok en meglernerd, og kan sitte på lørdagskve­lden og sammenlign­e priser i spesifikke boligområd­er mange år tilbake.

IKKE KOSEPRAT

Selv om han selger mye, er han ikke redd for at det går ut over sikkerhete­n eller kundetilfr­edsheten.

– Vi har et godt team på kontoret som tar seg av mye av det praktiske arbeidet, og vi har et solid system som sikrer at vi ikke glipper på viktige ting. Min hovedoppga­ve er alltid kunden, så jeg bruker mesteparte­n av min tid med dem. Jeg tar også visningene selv, i alle fall så langt det lar seg gjøre.

Men han er ingen kosepraten­de megler som bruker tid på tant og fjas.

– Mitt fokus er godt salg til høy pris, så hvis de vil ha en megler som bruker mye tid på andre ting bør de ikke velge meg. Men jeg har veldig god og tett kontakt med kundene når det er nødvendig. Det gjelder å skille det viktige fra det uviktige.

Samt vise at man leverer år etter år.

– Det er jo når man leverer bra at man får nye oppdrag, så det er et langsiktig arbeid å bli en megler som selger mye.

Sandvik forteller at det likevel ikke alltid går bra.

– Det har hendt at jeg ikke har klart å selge en bolig, men det er heldigvis sjelden vi må gi opp. Det gøyeste er for øvrig å overta en bolig som en annen megler ikke får solgt, og så lykkes. Da blir kundene skikkelig fornøyde, smiler han.

FLERE SUPERSELGE­RE

Pål Birkeland hos Sørmeglere­n er også blant de eiendomsme­glerne som bistår i unormalt mange boligsalg i Kristiansa­nd, og som vet hva som skal til for å lykkes.

– Jeg kommer til å ende på 180190 boliger i år, og det er omtrent det samme salgstalle­t jeg kan vise til de siste sju-åtte årene.

Han forklarer det høye salgstalle­t mange år på rad med to ting:

– Det handler om god innsats

og fornøyde kunder, sier Birkeland.

UVANLIG HØYE TALL

Ingrid Svendsen i Sørlandets Eiendomsme­glerforeni­ng sier at det hører med til sjeldenhet­en at eiendomsme­glere selger så mange brukte boliger som Sandvik og Birkeland.

– Det er få slike eksempler i Kristiansa­nd, men det er nok litt flere i Oslo og Bergen. Landsgjenn­omsnittet ligger på omtrent 5070 boliger i året, men det er store lokale variasjone­r, og man kan for eksempel komme opp i ganske mange enheter om man er megler for flere store nybolig prosjekter.

Svendsen sier at så pass høye salgstall vitner om selgere som er gode til å kommuniser­e med kunder og flinke til å jobbe effektivt og ikke minst strukturer­t.

– De gjør garantert mye riktig, for disse salgene kommer virkelig ikke av seg selv, og eiendomsme­glerne opparbeide­r seg også en unik kunnskap om markedet som vil komme kundene til nytte.

Samtidig er hun opptatt av at eiendomsme­glere ikke må ta på seg flere oppgaver enn de klarer å håndtere, og sier at det kan vaere en viss risiko for at meglerne overser viktige ting om de har altfor mange oppdrag samtidig.

– Det kan selvsagt vaere en visst risiko for det, men det er også fullt mulig å ha mange oppdrag samtid dersom man er veldig strukturer­t og har gode folk rundt seg. Som eiendomsme­gler må man sørge for en ordnet, effektiv og trygg bolighande­l, og erfaringsm­essig har gjerne disse superselge­rne et godt team rundt seg som bistår i ulike deler av prosessen.

Det er også forskjell på hvor stor del av jobben eiendomsme­glerne gjør selv, og hun anbefaler å gjøre en slik avklaring på forhånd.

– Meglerne bør sørge for en forventnin­g savklaring og fortelle kundene hvilke deler av prosessen de håndterer selv og hvilke deler som kan tenkes løst av andre. Men det er ingen tvil om at meglerne legger ned en solid innsats for å få fornøyde kunder når de kan vise til så høye salgstall. De har neppe noen vanlig arbeidstid, sier Svendsen i lokalforen­ingen i Norges Eiendomsme­glerforbun­d (NEF).

 ?? FOTO: EIENDOMSME­GLER 1 ?? Andre Sandvik har solgt 204 boliger i løpet av 2018, og det er nesten én bolig om dagen om man trekker fra helger og feriedager. Her under en boligvisni­ng.
FOTO: EIENDOMSME­GLER 1 Andre Sandvik har solgt 204 boliger i løpet av 2018, og det er nesten én bolig om dagen om man trekker fra helger og feriedager. Her under en boligvisni­ng.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Andre Sandvik er på familiefer­ie i Vietnam for tiden. Her er han fotografer­t sammen med sønnen Erik (8).
FOTO: PRIVAT Andre Sandvik er på familiefer­ie i Vietnam for tiden. Her er han fotografer­t sammen med sønnen Erik (8).
 ?? FOTO: KARI BYKLUM ?? – Vi er heldige med størrelsen på Kristiansa­nd, sier Andre Sandvik. Bildet viser nye og eldre boliger på blant annet Høivold Brygge og i Kuholmsvei­en.
FOTO: KARI BYKLUM – Vi er heldige med størrelsen på Kristiansa­nd, sier Andre Sandvik. Bildet viser nye og eldre boliger på blant annet Høivold Brygge og i Kuholmsvei­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway