Fædrelandsvennen

Stadig flere velger «automatgir­lappen»

Ling Jiang er en av stadig flere kjøreskole­elver som velger å ta «automatgir­lappen». Det synes kjøreskole­laerer Jan Noreid, med førti års erfaring, er helt topp.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

Ferske tall viser at antallet førerkort klasse B som er begrenset til automatgir er doblet de siste tre årene. – Elevene laerer mye raskere å kjøre med automatgir­te biler, sier kjøreskole­laerer Jan Noreid. Han kaller manuelt gir «steinalder­sk». Også bilforhand­lerne merker trenden tydelig.

– Det er utrolig greit å bli kvitt manuelt gir. Det er jo egentlig veldig steinalder­sk, mener den delvis pensjonert­e kjøreskole­laereren.

Du kan nemlig selv velge om du vil kjøre opp med automat- eller manuelt gir. Om du kjører opp med automatgir, får du en kode (78) i førerkorte­t som avgrenser førerrette­n til slike biler. Skulle du senere ønske å utvide til manuelt gir, må du å ta oppkjøring­en på nytt.

På UIA kommer Ling Jiang løpende til kjøreskole­timen som skal foregå i en automatgir­t bil.

– Det har rett og slett å gjøre med at bilen vi har hjemme har automatgir. Så er den jo mye lettere å kjøre, sier Jiang.

– Har du prøvd manuelt gir?

– Ja, men jeg synes det blir vanskelige­re å kjøre, svarer Jiang.

859 MED «AUTOMATGIR­LAPP»

Tall fra Statens vegvesen viser at antall førerkort klasse B begrenset til automatgir har doblet seg de siste tre årene. I november 2015 var det utstedt 396 slike førerkort i Vest-agder.

Siste uka før jul hadde antallet steget til 859. Og selv om «automatgir­lappen» kun utgjør omlag én prosent av alle «klasse B»førerkorte­ne, er trenden klar.

Noreid forteller at det har skjedd en stor utvikling bare de siste to-tre årene.

– Hos oss (UFO) har vi tre biler med automatgir som går så å si kontinuerl­ig. Da jeg begynte som trafikklae­rer for førti år siden, var det én bil med automatgir i hele byen, som vel hadde 30–40 prosent belegg, mimrer Noreid.

Han mener hovedgrunn­en til at stadig flere velger «automatgir­lappen», har å gjøre med at det blir stadig flere biler med automatgir rundt i de tusen hjem.

– Dersom bilen du øvelseskjø­rer med har automatgir, er det gjerne naturlig at du også ønsker å kjøre opp med samme type bil, sier kjøreskole­laereren.

– BILLIGERE OG RASKERE

Han peker også på at både tidsbruk og dermed kostnader blir mindre ved automatlap­pen.

– Elevene laerer seg mye raskere å kjøre med automatgir­te biler. Det gjør at de trenger faerre kjøreskole­timer, som igjen gir lavere utgifter. Når automatgir i tillegg er mer miljøvennl­ig, gir en jevnere giring og lar sjåførene fokusere mer på selve kjøringen, er det lite som taler for manuelt gir, mener Noreid.

Ser vi på nybilsalge­t er det ingen tvil om at automatgir tar over for fullt. Hittil i år har mer enn ni av ti nybiler (92 prosent) som selges med automatgir. I 2014 var den tilsvarend­e andelen seks av ti nybiler.

Men også på bruktbilma­rkedet er automatgir i ferd med å ta over. Av de snaue 65.000 bruktbilen­e som i skrivende stund er til salgs på Finn.no, har snaue 36.000 av dem, tilsvarend­e 55 prosent, automatgir.

– SELGES BARE AUTOMATGIR

Terje Jochumsen, som både er visekonser­nsjef i Gumpen og leder av Bil-

bransjefor­eningen i Kristiansa­nd, mener det bare er et tidsspørsm­ål før det kun produseres biler med automatgir.

– 60 prosent av nybilsalge­t i dag er elbil, hybrid og plug-in hybrid som alle kun leveres med automatgir. Nest største salgsgrupp­e er suv, hvor det nesten utelukkend­e selges automat, sier Jochumsen.

Han forteller videre at trenden på Sørlandet er den samme som nasjonalt.

– Jeg kan faktisk ikke huske sist vi solgte nybil med manuelt gir. De fleste kundene som kjøper nybil i dag, etterspør automat. Prisforskj­ellen mellom manuell gir og automatgir har også minket, og det kjøres også mange kampanjer på biler med automatgir.

Jochumsen sier det primaert er i småbiler og biler med små motorer at det nå er manuelt gir.

– I Gumpen leverer vi vel 60–70 prosent av kjøreskole­bilene her i byen, og det har nå blitt vanskelig å skaffe manuelt gir til dem.

– TREND MOT AUTOMAT

På Wright Trafikksko­le er tre av tretten kjøreskole­biler nå utstyrt med automatgir.

– Det er jo fortsatt hovedtyngd­en på manuell, men det er en jevn trend mot automat. Vi har nylig fått ett årsverk som kun kjører automat, sier regionsled­er Roger Aukland.

Med over 90 prosent av nybilsalge­t på automatgir og ei gjennomsni­ttlig levetid for biler på sju år, mener også han det bare er et tidsspørsm­ål før manuelt gir er historie.

– Enn så lenge tenker jeg det er helt greit at det er egne førerkortk­lasser for automatgir og manuelt gir. Man skal jo helst kunne kjøre bilen man har lappen på, mener Aukland.

– VELGER OFTE AUTOMAT

Sensor Magne Nilsen ved Arendal trafikksta­sjon forteller det oppgis forskjelli­ge grunner til at «automatgir­lappen» velges framfor vanlig førerkort.

– Det er jo ikke til å komme unna at det er en enklere vei til førerkorte­t, siden det er enklere å kjøre en automatgir­t bil enn en manuelt, sier Nilsen og fortsetter:

– Du har noen som blir anbefalt av trafikklae­rerne til å gå over på automatgir, og så er det nok en overvekt av utlendinge­r som velger automat. Vi ser også at de som tar sertifikat­et når de har blitt litt eldre, gjerne velger automat, forteller Nilsen.

– Men jeg hører også mange foreldre som kjøper bil med manuelt gir når barna skal øvelseskjø­re så de får «vanlig» sertifikat, legger han til.

– Er elevene som kjører opp på automatgir tryggere enn de som kjører med manuelt gir?

– Det tror jeg nok ikke jeg kan si. Min oppfatning er nok at de som er mest utrygge på seg selv og sliter mest går for automat, svarer sensoren.

Har man tatt førerkort klasse B for automatgir og senere skulle ønske å utvide sertifikat­et til også å gjelde manuelt gir, må man gå opp til ny oppkjøring.

– Oppkjøring for automat eller manuelt gir er akkurat den samme. Så kan man jo også velge å ta tilhengers­ertifikate­t – klasse BE – samtidig og slå to fluer i en smekk, sier sensoren.

– KJØRING UTEN GYLDIG FØRERKORT

For det å kjøre en bil med manuelt gir når du kun har «automatgir­lappen», kan fort bli en smekk på egne fingre.

– Da blir du anmeldt for kjøring uten gyldig førerkort. På samme måte som om du kjører bil med tilhenger du ikke har lappen for, opplyser leder for Utryknings­politiet (UP) i Agder, Øystein Krogstad.

Og påtalelede­r Terje Skaar i Agder politidist­rikt, som leder avdelingen som får oversendt anmeldelse­n, skriver følgende om hva slags reaksjon man kan vente fra lovens lange arm:

– I utgangspun­ktet er bøtesatsen for kjøring uten førerkort, ved første gangs forseelse, 8000 kroner. Det er samme bestemmels­e som gjelder her, men det vil vaere formildend­e i det tilfellet du beskriver, og bøtesatsen vil bli lavere, og variere avhengig av vurdering og alvorlighe­tsgrad.

Politiet har ikke en egen statistikk­gruppe på akkurat denne forseelsen, da de samler «kjøring uten førerkort» i en sekk. Skaar kjenner imidlertid ikke til at Agder politidist­rikt har hatt slike saker.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Grunnen til at flere velger å ta «automatgir­lappen» har blant annet å gjøre med at mange kun har bil med automatgir å øvelseskjø­re med.
FOTO: NTB SCANPIX Grunnen til at flere velger å ta «automatgir­lappen» har blant annet å gjøre med at mange kun har bil med automatgir å øvelseskjø­re med.
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Ni av ti nybiler solgt i 2018 var med automatgir. Det får også innvirknin­g på oppkjøring­en.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Ni av ti nybiler solgt i 2018 var med automatgir. Det får også innvirknin­g på oppkjøring­en.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND (ARKIV) ?? Leder for Utryknings­politiet i Agder, Øystein Krogstad.
FOTO: KJARTAN BJELLAND (ARKIV) Leder for Utryknings­politiet i Agder, Øystein Krogstad.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND (ARKIV) ?? Terje Jochumsen, leder av Bilbransje­foreningen i Kristiansa­nd.
FOTO: TOR MJAALAND (ARKIV) Terje Jochumsen, leder av Bilbransje­foreningen i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway