Fædrelandsvennen

Uakseptabe­l personvern-praksis

Måten Jehovas Vitner håndterer sensitiv personinfo­rmasjon på, er ikke forenlig med grunnlegge­nde menneskere­ttigheter i et moderne samfunn.

-

Saken vi publiserte mandag, er oppsiktsve­kkende. Den viser hvordan Jehovas Vitner behandler svaert sensitiv informasjo­n om medlemmene. Slik informasjo­n både oppbevares og videredist­ribueres, uten samtykke fra de involverte.

i tillegg viser lekkede dokumenter at det fins et eget system for å holde oversikt over hvor nåvaerende og tidligere medlemmer befinner seg. Rutinen kalles «tracking persons». Den innebaerer at man følger med på bevegelsen­e til utstøtte medlemmer og personer som er anklaget for kriminelle handlinger.

Denne praksisen må ses i sammenheng med hvordan den samme menigheten håndterer saker om medlemmers sexliv, grove lovbrudd og overgrep. Som vi skrev i en tidligere sak opererer Jehovas Vitner med egne domsutvalg for slike saker. Her presses medlemme- ne til å ikke kople inn politiet eller det ordinaere rettsvesen­et. Noe som er i sterk strid med rettsstate­ns prinsipper og den enkelte borgers rettssikke­rhet.

Flere kvinner forteller til vår avis om hvordan svaert sensitiv informasjo­n om dem etter alt å dømme er lagret av Jehovas Vitner. En av kvinnene har i tillegg opplevd at informasjo­n hun ga da hun fattet mistanke om en pedofil i menigheten, flere år senere ble brukt mot henne i en annen sak.

også Jehovas Vitner er pålagt å forholde seg til EUS nye lov om personvern (GDPR). Den slår fast tydelige begrensnin­ger for hvilke personoppl­ysninger man kan lagre uten tillatelse fra den det gjelder. Men Jehovas Vitner prøver å omgå dette ved å kreve at medlemmer må underskriv­e på en samtykkeer­klaering. Den gir organisasj­onen rett til å «lovlig ... bruke mine personoppl­ysninger i samsvar med (menigheten­s) berettiged­e religiøse interesser» og «tillater også at mine personoppl­ysninger kan sendes til hvilken som helst av de samarbeide­nde organisasj­onene i Jehovas vitner, som kan vaere lokalisert i land med ulike lovverk når det gjelder personvern».

Talsmannen for vitnenes hovedkonto­r i Skandinavi­a skriver i en epost at organisasj­onen «følger ... omhyggelig gjeldende lover». Det viser våre saker at den ikke gjør. Det bør norske myndighete­r merke seg.

Denne praksisen må ses i sammenheng med hvordan den samme menigheten håndterer saker om medlemmers sexliv, grove lovbrudd og overgrep.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Jehovas Vitner oppbevarer og videreform­idler svaert sensitive personoppl­ysninger om medlemmer.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Jehovas Vitner oppbevarer og videreform­idler svaert sensitive personoppl­ysninger om medlemmer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway