Fædrelandsvennen

GODT RUSTET TIL SPENNENDE år KOMMENTAR

Ledigheten er lav, inflasjone­n likeså, lønnsvekst­en blir visstnok bra i 2019, boligprise­ne har roet seg på høyt nivå, en forgjeldet befolkning håndterer en symbolsk renteøknin­g og prosessind­ustrien på Sørlandet får drahjelp av en rekordsvak krone.

- RUNE ØIDNE REINERTSEN NAERINGSLI­VSJOURNALI­ST rune.o.reinertsen@fvn.no 905 23 820

Så: Med et forbehold for irriterend­e dyre sydenreise­r ser det vel knall ut for 2019, right?

●●Vel. En slange sniker seg rundt i Paradis. Dens bevegelser er vanskelig å forutse, den er mest aktiv på amerikansk og asiatisk dagtid og kalles Børskurs. I september 2018 kom den fram fra sitt skjul av råtten obligasjon­sgjeld, knasket i seg 16 prosent av aksjeverdi­ene på Oslo Børs og etterlot seg en eim av frykt innen året var omme.

Men det betyr vel ikke noe for meg?

Vel igjen.

●●For det første: Det er fort gjort å glemme børsens grunnlegge­nde funksjon: å skaffe penger til ny aktivitet ved å utstede aksjer eller obligasjon­slån. Slikt er vanskelig i et fryktdomin­ert marked. Nødvendig nyskaping, med tilhørende arbeidspla­sser, risikerer å kveles i fødselen.

●●For det andre: En stor del av pengene som skal sikre din og min pensjon, er plassert i børspapire­r. Ikke minst gjelder det de 1,4 millioner nordmenn som har fått innskuddsp­ensjon fra arbeidsgiv­er de senere årene, ofte uten helt å skjønne risikoen. Under finanskris­en i 2008 mistet mange middelklas­seamerikan­ere hele pensjonen sin.

●●For det tredje: Oljefondet, som vår offentlig sektor-dominerte velstand gjør seg stadig mer avhengig av, dundrer inn i et globalt børsfall med en aksjeandel på 70 prosent. Samtidig minsker Statens oljeinntek­ter grunnet kombinasjo­nen redusert utvinning/ fallende pris. Klart det merkes på fremtidige statsbudsj­etter, selv i et søkkrikt land som vårt.

●●Det grunnlegge­nde spørsmålet er likevel om finansuroe­n, som tiltok utover høsten 2018, kommer til å påvirke realøkonom­ien: folks jobber, boliger og forbruk. Om vi går mot nedgangsti­der?

●●Det vil vise seg. «Børsen har varslet åtte av de to siste resesjonen­e», laerte jeg av en lystig samfunnsøk­onomiprofe­ssor en gang. Og sjeføkonom­korpset prøver å holde moralen oppe ved å vise til en superlønns­om oppdrettsb­ransje og større oljeinvest­eringer enn på lenge.

●●Utmerket. Men de økonomiske ringvirkni­ngene av investerin­ger på norsk sokkel merkes primaert lengre vest og nord i landet enn på Sørlandet. Det samme gjelder for fiskeoppdr­ett; vi mangler dype fjorder.

●●Og apropos oljeinvest­eringer: Nrk-serien Lykkeland var laererik, artig og naturlig nok stavangerf­okusert. Kristiansa­nd ønsket jo aldri en så forstyrren­de aktivitet lagt til seg. Følgelig, ledet an av den piperøkend­e bulldosere­n Arne Rettedal, ble Stavanger Norges oljehoveds­tad rundt 1970. Men ikke lenge etterpå ble et frø sådd på Sørlandet av menn som Eyvind Larssen og ikke minst Bjarne Skeie. Fram vokste en saerdeles konkurrans­edyktig industri som leverer utstyr og tjenester til oljeindust­rien offshore – først i Nordsjøen, etter hvert rundt om på hele Tellus.

●●Node-bedriftene, som vi kan kalle dem nå, gikk imidlertid på en stjernesme­ll fra høsten 2014, da oljeprisen stupte. 60–70 prosent av de 10.000 ansatte mistet jobbene sine. Men i 2017–2018 var optimismen omsider i ferd med å vende tilbake. Mye ny og flott teknologi var utviklet – deler av den bransjeove­rskridende – og oljeprisen var helt oppe i 86 dollar tidlig i høst.

●●Men så bar det utfor igjen med den samme oljeprisen. Dermed skrumpet behovet for å oppgradere borerigger på nytt, langt mindre trengs nye «komplette borepakker» eller avansert løfteutsty­r. Offshoresk­ipene ligger enten i bøyene eller er ute på elendig betalte jobber, mens aksjonaere­r, obligasjon­seiere og banker vokter på hverandre i et spill hvor konkurs lett kan bli utfallet.

●●Huff, det ble visst en pessimisti­sk avslutning på disse årsskifteb­etraktning­ene. Derfor, la meg understrek­e:

I all hovedsak har vi en sunn økonomi på Sørlandet. Ryggraden utgjøres av en imponerend­e dyktig prosessind­ustri, mens Node-klyngen er mer sårbar for globale konjunktur­svingninge­r. Så har vi en stor, ofte undervurde­rt handels- og tjenestese­ktor som ikke mangler utfordring­er, men det er den vant til. Det bygges veier som aldri før, og vi har en offentlig/privat infrastruk­tur for å fremme nyskaping som er bedre enn noen gang i historien.

●●Det går helst bra.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD (ARKIV) ?? At Glencore Nikkelverk satte spaden i jorda for en investerin­g på 1,2 milliarder kroner i et nytt kobbereele­ktrolysean­legg sent 2018, kan gjerne stå som symbol på en sørlandsk økonomi i fin form. De tre herrene i forgrunnen er f.v. Torjus Åkre og Ernst Rosseland fra forsknings­avdelingen, og prosjektle­der Ådne Prestø Lie.
FOTO: JACOB BUCHARD (ARKIV) At Glencore Nikkelverk satte spaden i jorda for en investerin­g på 1,2 milliarder kroner i et nytt kobbereele­ktrolysean­legg sent 2018, kan gjerne stå som symbol på en sørlandsk økonomi i fin form. De tre herrene i forgrunnen er f.v. Torjus Åkre og Ernst Rosseland fra forsknings­avdelingen, og prosjektle­der Ådne Prestø Lie.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway