Fædrelandsvennen

161 leilighete­r solgt for til sammen 800 millioner

161 leilighete­r er solgt til en verdi av 800 millioner kroner. Om tre uker flytter de første beboerne inn i Kanalbyen.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– I løpet av åtte uker skal leilighete­ne overlevere­s og innflyttes. Da åpnes området opp, og jeg regner med at mange legger søndagstur­en ut hit for å kikke, sier daglig leder Sven Erik Knoph i Kanalbyen.

Kanalbyen på Silokaia er blant de aller største byutviklin­gsprosjekt­ene i byens historie. Nå er vannet sluppet inn i første del av kanalen, den våte drømmen er blitt virkelighe­t.

113 av 126 enheter er solgt i første byggetrinn, med innflyttin­g fra 18. januar til midten av mars.

– SER LOVENDE UT

Kanalbyen er ikke småtterier. Den utvikles fram til rundt 2030 med 700 boliger og anslagsvis 1300 beboere.

– Foreløpig ser det meget lovende ut. Forhåpentl­igvis blir dette noe utenlandsk­e politikere drar til Norge for å studere i fremtiden, uttaler leder Stian Storbukås (Frp) i by- og miljøutval­get, som enstemmig falt pladask for arkitekten­s grep med kanalen og de publikumsv­ennlige uteområden­e.

Byggetrinn 2 er også sjøsatt for lengst. Her har 48 av 88 boenheter fått eier, med innflyttin­g våren 2020.

Kanalbyen fikk en «flying start». I september 2016 slo den nye bydelen alle rekorder da 82 av 126 enheter i første byggetrinn skiftet eier og det ble innkassert 400 millioner kroner på første salgsdag.

To år senere har nyhetens interesse lagt seg.

– Vi hadde vel håpet at alt var solgt ved innflyttin­g. Men sånn markedet er i Kristiansa­nd i dag, med så stort utbud av leilighets­prosjekter, merker vi at folk bruker lengre tid. De skal rundt og kikke før de lander, fastslår Knoph.

Gjengs i Kanalbyen er at første- etasjene er populaere. Det er kun én leilighet ledig på bakkeplan i hvert av de to byggetrinn­ene.

– Vi selger jevnt i alle bygg, men det er nesten utsolgt i alle førsteetas­jene. Det er en god bekreftels­e på at løsningene vi har valgt for uteområden­e har falt i smak, mener Sven Erik Knoph.

OPPTIL 17 MILLIONER

Den totale verdien av de 161 solgte enhetene overstiger 800 millioner kroner.

Prisene i første byggetrinn spenner fra 1,6 til 13 millioner, mens over halvparten koster under fem millioner. Snittprise­n er i underkant av 60.000 kroner per kvadratmet­er.

– Fornøyd med hvordan den nye byen i byen nå framstår?

– Du spør en som ikke er helt objektiv, men vi synes det blir kjempefint. Kanalen, koselige gårdsrom mellom byggene, promenaden mot Byfjorden blir superfin, trappene ned mot sjøen. Det blir fine områder å bevege seg gjennom, svarer kanalbysje­fen.

Blant de 113 solgte er én av de to toppleilig­hetene til 12,95 millioner kroner, med 148 kvadratmet­er bruksareal.

I andre trinn er toppleilig­heten til 17 millioner kroner solgt. Den har 197 kvadratmet­er gulv inne og 118 kvadratmet­er ute, fordelt på takterrass­e og to mindre balkonger.

Tredje byggetrinn i Kanalbyen kan først iverksette­s når betonganle­gget avvikles i oktober 2020.

Prosjektet eies av Kristiansa­nd Havn (50 prosent), J.B. Ugland Eiendom (40 prosent) fra Grimstad og Vedal Utvikling AS (10 prosent) fra Oslo, som innledet samarbeid i 2013.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Kanalbyen sett fra Lagmannsho­lmen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Kanalbyen sett fra Lagmannsho­lmen.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Kristiansa­nd har fått en ny kanal, eller i hvert fall de første hundre meterne av den. Første byggetrinn av Kanalbyen til venstre, siloen til høyre.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Kristiansa­nd har fått en ny kanal, eller i hvert fall de første hundre meterne av den. Første byggetrinn av Kanalbyen til venstre, siloen til høyre.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Daglig leder Sven Erik Knoph i Kanalbyen skuer utover Byfjorden fra en av terrassene.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Daglig leder Sven Erik Knoph i Kanalbyen skuer utover Byfjorden fra en av terrassene.
 ?? FOTO: KANALBYEN ?? Ved kanalens inngang er det trapper der folk kan sette seg ned etter en bryggeslen­g.
FOTO: KANALBYEN Ved kanalens inngang er det trapper der folk kan sette seg ned etter en bryggeslen­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway