Fædrelandsvennen

Fem enkle triks for å spise mindre

Har du en plan om å spise sunnere eller gå ned i vekt? Da bør du følge disse fem enkle triksene.

- TEKST: SILJE DYREGROV

Det høres kanskje enkelt ut. Men bare åtte prosent klarer faktisk å gjennomfør­e nyttårsfor­settene sine, viser forskning. Hva er grunnen til det?

– Mye psykologis­k forskning viser at viljestyrk­en er svak. Dette er nok grunnen til at mange slankeelle­r treningspr­osjekter dabber av mot slutten av januar, sier Knut Ivar Karevold.

Han er psykolog og direktør i Greenudge, en stiftelse som jobber for at folk skal ta sunnere og mer baerekraft­ige valg.

Men om du har dårlig viljestyrk­e, så kan du likevel påvirke hva og hvor mye du spiser, ifølge Karevold.

– Forskning viser at små endringer i måten man organisere­r kjøkkenet på, gjør at folk spiser mindre og dermed går ned i vekt – naermest helt uten viljestyrk­e og bevissthet, sier Karevold.

Her er noen enkle grep som vil hjelpe deg til å spise mindre og sunnere, og dermed å gå ned i vekt:

Man spiser mindre om man bruker mindre tallerkene­r og boller.

– Om man heller frokostbla­nding i en stor bolle, så oppleves porsjonen som liten, mens porsjonen oppleves som større om man heller frokostbla­ndingen i en liten bolle, sier overlege Samira Lekhal, ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-øst ved Sykehuset i Vestfold.

Størrelsen på bestikket kan også påvirke, indikerer forskning. I et forsøk serverte ernaerings­eksperter, uten å vaere klar over det, mer mat til seg selv da de ble gitt en større serverings­skje.

Forskning har også vist at tallerkenf­argen kan ha noe å si. For eksempel ser det ut til at man legger mer mat på tallerkene­n når mat og fat har samme farge. Det kan skyldes det samme optiske bedraget som gjør at vi ser ut til å legge mer mat på en stor tallerken enn en liten.

Hvis du har grytene eller skålene med middagen stående på komfyren eller kjøkkendis­ken, i stedet for på kjøkkenbor­det, vil du spise mindre, ifølge psykolog Knut Ivar Karevold.

– Hvis man sitter og ser på grytene med mat, så er det lettere å tenke at det hadde vaert godt med mer. Hvis det kreves mer jobb for å forsyne seg igjen, så spiser man mindre. Folk er litt late, sier Karevold.

– Synlighet og tilgjengel­ighet er de viktigste driverne for hva folk spiser. Derfor er det lurt å gjøre sunn mat synlig og tilgjengel­ig, og plassere usunn mat vekk, sier psykolog Knut Ivar Karevold.

Eksempel på dette er å plassere godteri, kjeks og brus bakerst i et skap eller i kjelleren, eller å plassere frukt og grønnsaker lett synlig i kjøleskape­t eller på kjøkkenben­ken.

– Man spiser for eksempel mest av de varene i kjøleskape­t som er plassert i midten, i synsfeltet, sier Karevold.

Det kan se ut som at et ryddig kjøkken er viktig for å unngå overspisin­g. Forskning har indikert at hvis kjøkkenet er rotete, så blir man mer sårbar for å gjøre usunne valg i matveien.

– Å oppholde seg i kaotiske omgivelser og å føle at man mister kontroll, er uheldig om man vil spise sunt. Det synes å få folk til å tenke «alt annet er ute av kontroll, så hvorfor skal ikke jeg også miste kontrollen?», sier forsker og førsteaman­uensis ved University of New South Wales in Australia, Lenny Vartanian til Cornell University­s Food & Brand Lab.

Overlege Samira Lekhal anbefaler tallerkenm­odellen til Helsedirek­toratet. Den deler tallerkene­n i tre: En del grønnsaker, en del poteter, ris, pasta eller korn, og en porsjon fisk, kjøtt, egg eller belgvekst.

– Den gjør det lettere å spise riktig mat og riktig mengde mat. Generelt kan man si at en porsjon er en håndfull, eksempelvi­s barnets håndfull av frukt eller grønnsaker. Dette er også en god huskeregel når det handler om godteri og kjeks, sier Lekhal.

Ny forskning viser at mindre og riktige porsjoner er svaert viktig for å unngå overvekt og fedme. Samtidig synes så mange som en av fire foreldre at det er vanskelig å avgjøre hva som er riktig porsjon for deres barn, viser studie.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Det er en del ting du kan gjøre for å påvirke hva og hvor mye du spiser, men psykolog og overlege. Du kan servere maten på mindre tallerkner. Du kan la maten stå i grytene i stedet for på bordet. Det viser seg at man spiser mindre dersom kjøkkenet er ryddig. En annet tips er å plassere de sunneste matvarende mest synlig.
FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Det er en del ting du kan gjøre for å påvirke hva og hvor mye du spiser, men psykolog og overlege. Du kan servere maten på mindre tallerkner. Du kan la maten stå i grytene i stedet for på bordet. Det viser seg at man spiser mindre dersom kjøkkenet er ryddig. En annet tips er å plassere de sunneste matvarende mest synlig.
 ??  ?? Knut Ivar Karevold, psykolog og direktør i Greenudge.
Knut Ivar Karevold, psykolog og direktør i Greenudge.
 ??  ?? Seksjonsov­erlege Samira Lekhal.
Seksjonsov­erlege Samira Lekhal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway