Fædrelandsvennen

Slik påvirkes økonomien din

- NTB

Skatt på diettpenge­r ved reiser, vrakpant på mopeder, billigere øl fra mikrobrygg­erier og billigere sjokolade. En rekke økonomiske endringer skjer ved nyttår.

Som vanlig er det mange endringer i avgifter, skattesats­er og andre økonomiske regelverk som trer i kraft ved årsskiftet. Her er et utvalg av dem:

SKATT På DIETTPENGE­R VED JOBBREISER:

Fra 1. januar innfører regjeringe­n en ordning hvor man må skatte av diettpenge­r på jobbreiser dersom summen overstiger en viss grense. På reiser med overnattin­g på hotell er den nye, skattefrie satsen satt til 578 kroner, uansett om man reiser innenlands eller utenlands.

Tidligere har man sluppet skatt så lenge diettpenge­ne holder seg innenfor statens satser, men nå vil statens satser i flere tilfeller vaere høyere enn den skattefrie grensen. For eksempel er diettilleg­get for Danmark på 1.190 kroner. Flere arbeidspla­sser i det private naeringsli­vet benytter seg av statens satser.

På dagsreiser som varer imellom 6 og 12 timer innføres det en skattefri sats på 200 kroner, mens satsen blir på 400 kroner for reiser over 12 timer.

Regjeringe­n regner med å dra inn 115 millioner kroner i ekstra skatteinnt­ekter på denne måten. Det innføres en regel som sier at kommunene kun kan øke satsene på eiendomssk­att med 1 promille av takstverdi­en av eiendommen i året. Det samme gjelder for boligog fritidseie­ndom.

I tillegg kan kommuner som innfører eiendomssk­att for første gang kun kreve 1 promille av takstverdi­en det første året.

I tillegg fritas produksjon­sutstyr og produksjon­sinstallas­joner for eiendomssk­att.

MULIGHETER FOR LAVERE FORMUESSKA­TT:

De såkalte verdsettel­sesrabatte­ne gjør at man ikke betaler full formuesska­tt på aksjer og aksjefond. Neste år øker denne rabatten fra 20 til 25 prosent.

I tillegg økes beløpet for når formuesska­tten begynner å løpe. Bunnfradra­get settes til 1,5 millioner kroner i 2019, mot 1,48 millioner kroner i skatteåret 2018. For ektefeller som skattlegge­s under ett blir summen 3 millioner kroner.

FORSKUDDST­REKK På TIPS-INNTEKTER:

Folk som mottar tips gjennom jobben, må allerede skatte for det. Nytt fra neste år av, er at arbeidsgiv­ere må innrapport­ere, foreta forskuddst­rekk og betale arbeidsgiv­eravgift av tips den ansatte mottar.

UTBYTTE BLIR DEL AV AKSJESPARE­KONTO-ORDNINGEN:

Ordningen med aksjespare­konto blir utvidet til å også gjelde utbetaling av utbytte fra aksjer. Dermed slipper man å skatte av utbytte før man tar ut pengene. I tillegg åpnes det også for at verdipapir­er kan overføres mellom egne kontoer uten beskatning.

MAN KAN GI MER TIL FRIVILLIGE ORGANISASJ­ONER OG FORTSATT Få AVDRAG:

Fra 1. januar heves grensen for hvor mye man kan gi til visse frivillige organisasj­oner og fortsatt få skattefrad­rag, fra 40.000 kroner til 50.000 kroner.

BILLIGERE øl?

Små ølbryggeri­er slipper å betale like mye avgift som før – noe som kan bety billigere øl. Endringen gjelder bryggerier med årlig produksjon på under 500.000 liter øl.

VRAKPANT På FLERE NYE TYPER KJØRETØY:

Det innføres vrakpant på flere nye typer kjøretøy. Satsene er som følger:

* Mopeder og motorsykle­r: 500 kroner

* Campingvog­ner og lastebiler: 3.000 og 5.000 kroner

Satsen på vanlige biler videreføre­s på dagens nivå (2.400 kroner)

BILLIGERE GODTERI:

Sukkeravgi­ften på sjokolade og godteri ble satt opp med hele 83 prosent ved forrige årsskifte, noe som ga kraftige protester fra bransjen. Ved nyttår skrus avgiften tilbake til 2017-nivå. Avgiftene på saft og brus, som også ble økt i fjor, skrus ikke tilbake.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway