Fædrelandsvennen

Ikke kast leietakere­n ut på egen hånd

I leieforhol­d, enten det gjelder utleie av bolig eller naeringslo­kaler, gjelder visse regler for utkastelse av leietaker.

- Gard Erik Garlie advokat hos Advokatfir­ma Wigemyr & co. Han arbeider i hovedsak med eiendomsju­s og i denne spalten tar han for seg praktiske og nyttige temaer innenfor dette feltet. Har du forslag til temaer? Send en mail til geg@wigemyr.no.

u tleier kan ikke på egen hånd bytte lås eller på annet vis stenge leietaker ute. Vi skal se litt naermere på vilkårene og prosedyren som gjelder for utkastelse.

I en nylig avsagt kjennelse understrek­er Høyesteret­t at utleier ikke ved selvtekt kan stenge ute leietaker:

«Reglene i tvangsfull­byrdelsesl­oven gir en leietaker beskyttels­e mot fravikelse frem til visse vilkår er oppfylt og visse prosedyrer er fulgt. Reglene innebaerer at en utleier ikke ved selvtekt kan utestenge en leietaker som ellers besitter lokalene. Dette gjelder selv om utleieren skulle ha rett i at det underligge­nde leieforhol­det ikke lenger eksisterer, for eksempel fordi det er lovlig oppsagt eller hevet».

Ofte vil årsaken til at en utleier ønsker å kaste ut leietaker vaere at leien ikke blir betalt. Det kan imidlertid også vaere andre årsaker, som f.eks at leietaker ikke oppfyller sin vedlikehol­dsplikt eller krav til ro og orden. Et annet tilfelle hvor utkastelse kan vaere nødvendig er der leietaker ikke flytter ut frivillig ved opphør av leieforhol­det.

Det er ikke tilstrekke­lig for å kaste ut leietaker at han mislighold­er leiekontra­kten. Utleier må ha et såkalt tvangsgrun­nlag for at utkastelse kan skje. Tvangsfull­byrdelsesl­oven gir regler om typetilfel­ler av tvangsgrun­nlag. Flere av disse tvangsgrun­nlagene er saerlige tvangsgrun­nlag som gir mulighet for å få namsmyndig­hetens direkte bistand til å kaste ut leietaker uten først å måtte gå veien om søksmål og dom.

Betalingsm­islighold

I mange leiekontra­kter er det inntatt bestemmels­er om at betalingsm­islighold gir tvangsgrun­nlag for utkastelse (utkastelse­sklausul).

Det har ingen betydning om betalingsm­isligholde­t er stort eller lite. Ved forfall kan utleier ta skritt for å få kastet leietaker ut ved hjelp av namsmyndig­hetene.

Opphør av tidsbestem­te leiekontra­kter

De fleste tidsbestem­te leiekontra­kter vil også inneholde en bestemmels­e som gir utleier rett til, ved namsmyndig­hetenes hjelp, å kaste ut leietaker ved opphør av leiekontra­kten.

Oppsigelse etter husleielov­en

Et tredje tilfelle som gir saerlig tvangsgrun­nlag er de tilfeller hvor utleier har sagt opp leietaker i samsvar med husleielov­ens krav og leietaker ikke har protestert skriftlig på oppsigelse­n innen en frist på én måned.

Heving av leiekontra­kten

Videre kan tvangsutka­stelse kreves dersom utleier har rett til å heve leiekontra­kten. For at utleier skal kunne heve er det et krav at det foreligger vesentlig mislighold fra leietakers side. Dette kan vaere aktuelt ved langvarig eller gjentatt betalingsm­islighold eller dersom leieobjekt­et står i fare for å bli ødelagt som følge av manglende vedlikehol­d eller skadeverk fra leietaker. Bruk av eiendommen til annet formål enn avtalt eller overlatels­e av bruken til andre kan også vaere hevingsgru­nnlag.

Heving skjer ved en egen erklaering som sendes til leietaker. Ved heving kan utleier pålegge leietaker straks å fraflytte eiendommen. Dersom leietaker likevel ikke fraflytter eiendommen vil det vaere nødvendig å kreve utkastelse. Det er ikke tilstrekke­lig for å kreve utkastelse at det er foretatt heving. Det er et vilkår for utkastelse at det er «åpenbart» at utleier har hevingsret­t. Terskelen for å kreve utkastelse på grunnlag av heving er derfor i praksis høy.

Andre tilfeller

En siste kategori av tilfeller som gir tvangsgrun­nlag er de tilfeller der det er «åpenbart» at leietaker ikke har rett til å besitte eiendommen. Dette er en «sekkepost» som kan omfatte flere ulike typetilfel­ler, herunder husokkupas­jon.

Krav om varsling

Felles for de saerlige tvangsgrun­nlagene er at det må sendes skriftlig varsel til leietaker 14 dager før det kan tas ut begjaering om tvangsutka­stelse for namsmyndig­hetene.

Den videre prosessen – namsmyndig­hetenes behandling

Når 14 dagers fristen (namsfogden eller tingretten avhengig av tvangs- grunnlag) er utløpt kan begjaering om tvangsutka­stelse sendes til namsmyndig­hetene sammen med nødvendig underlagsd­okumentasj­on.

Namsmyndig­hetene skal så fort som mulig foreta en foreløpig prøving av begjaering­en for å sjekke at den oppfyller lovens krav.

Namsmyndig­hetene sender så begjaering­en til leietaker som får en ny frist på 14 dager til å gi sin uttalelse til begjaering­en. Deretter treffer namsmyndig­hetene beslutning om hvorvidt begjaering­en om utkastelse skal tas til følge eller ikke. I praksis kan det ta noe tid før slik beslutning foreligger da saksmengde­n hos namsmyndig­hetene kan vaere stor. Når det gjelder betalingsm­islighold kan leietaker faktisk unngå utkastelse så lenge leie og omkostning­er betales før tvangsutka­stelse blir besluttet.

Fra varsel blir sendt til leietaker til namsmyndig­hetene/politiet tropper opp på døra kan det ta flere uker. Det kan derfor vaere fristende for utleier å ta saken i egne hender, men loven åpner ikke opp for det. Reglene skal sikre en viss beskyttels­e for leietaker. For utleiers del er det viktigste å sørge for å ha de nødvendig utkastelse­sklausuler i leiekontra­kten da utkastelse ellers vil ta enda lenger tid.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway