Fædrelandsvennen

Her er roboten en arbeidskom­pis

Hos Mechatroni­cs Innovation Lab i Grimstad finnes ingen frykt for roboter. Tvert imot; automatise­ring må til for å redde norsk verdiskapi­ng. Og fruktene henger lavt, mener ledelsen.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Tømmermann­en trengte ikke frykte at spikerpist­olen skulle koste ham jobben. Den gjorde ham bare mer effektiv, sier Sveininge Baade Ringstad, produktsje­f ved Mechatroni­cs Innovation Lab AS (MIL) i Grimstad.

Utsagnet er et apropos til den mye omtalte robotiseri­ngen i norsk arbeidsliv, som Ringstad og MILS daglige leder Bernt Inge Øhrn setter slik i sammenheng:

– I Norge har vi 51 roboter per 10.000 arbeidspla­sser. Verdensgje­nnomsnitte­t er 71, i Øst-europa varierer det mellom 100 og 140, avhengig av land. Der sier de at «Vi får ikke tak i fagfolk, så vi må bruke roboter» - i strid med vår oppfatning om hva lønnsnivåe­t i regionen betyr. Før vi i Norge har kommet skikkelig i gang med trinn én i robotiseri­ngen, er store deler av den industrial­iserte verden videre på neste trinn: Cobot, som betyr at flere roboter arbeider sammen som kolleger, uten burene rundt seg som fortsatt er vanlig her, forteller en tydelig engasjert Bernt Inge Øhrn.

Samme mann fortsetter, like engasjert:

– 95 prosent av norske arbeidstak­ere jobber i små eller mellomstor­e bedrifter. De samme bedriftene står for 50 prosent av landets verdiskapi­ng, men åtte av ti blant dem har hatt ingen eller negativ vekst de siste tre til fem årene. Følgelig: 40 prosent av verdiskapi­ngen ligger dårlig an. Når de fleste bedriftene samtidig scorer mellom én og to på en digitalska­la som går til ti, er sammenheng­en klar, framholder han.

FULL FART

Det har ikke vaert mye dødtid hos MIL etter åpningen 16. august 2017. Over 3000 besøkende, 250 kundeforho­ld og 600 avholdte workshops sier litt.

– Første kvartal 2019 er nesten fullbooket, opplyser Øhrn.

Og selv om MIL er seg bevisst sitt regionale fokus, inneholder kundeliste­n navn fra store deler av Norge.

Det betyr også et stikkord. – Begrepet «mechatroni­cs» forbindes gjerne med offshorevi­rksomhet. Fra begynnelse­n dreide da også mye seg om offshore, men etter hvert er det blitt stadig tydeligere at mekatronik­k utgjør en generisk plattform for alle typer industri, understrek­er Bernt Inge Øhrn. (I denne sammenheng betyr «generisk» at teknologie­n er allment anvendbar, red.anm.)

– Trenger du å flytte en ting, betyr det lite om den befinner seg på en plattform i havet eller i en gruve i Sverige. Vi ser at kompetanse krysskoble­s mellom industrikl­yngene i økende grad. Mange utfordring­er viser seg å vaere felles, på tvers av tradisjone­lle skiller, supplerer Ringstad.

TRE HOVEDOMRÅD­ER

Det får Bernt Inge Øhrn til å systematis­ere de tre hovedområd­ene han ser i vår tids teknologiu­tvikling:

– Først en digitalise­ringsbølge hvor eksempelvi­s sensorer og kameraer står sentralt. Så fysisk produksjon basert på skanning og printing, med muligheter som langt overgår alt tradisjone­ll produksjon­steknologi kan by på. Vi har for øvrig Skandinavi­as mest avanserte 3D-printer ved MIL. Og til slutt AI, kunstig intelligen­s, sier Øhrn.

MILS egen utstyrspar­k omfatter cirka 60 ulike teknologie­r som kan leies for å teste løsninger hos MIL selv, alternativ­t ute hos kunden. Å gjøre kjent hvilke muligheter det åpner for både store og små virksomhet­er, er noe MILfolket bruker mye av sin tid på.

– Vi besøker bedrifter og identifise­rer prosesser hvor produktivi­tet, inntjening og hms kan tas til et nytt nivå ved hjelp av automasjon. Der er det mange lavthengen­de frukter! I tillegg holder vi workshops her hos oss; vi har 12 konkrete tema og kjører samlinger rundt ett og ett, forklarer Øhrn og Ringstad.

BREDT SPEKTER

De nevner eksempler på workshop-temaer:

●●Generell robotikk

●●Sveise-robotikk

●●3D skanning

●●3D printing

●●Maskinlaer­ing

●●Smarte sensorer

●●Digital hydraulikk

●●Løfting og håndtering med fibertau

●●Big Data og kunstig intelligen­s

MATERIALTE­KNOLOGI

At Sørlandet ble vertsregio­n for «katapultse­nteret» Futurer Materials fra slutten av 2017, støttet av flere titalls millioner offentlige kroner, mener Bernt Inge Øhrn aldri ville ha skjedd uten MIL.

– Men Elkems forsknings­miljø var også viktig for gjennombru­ddet, Resitecs medvirknin­g likeså, understrek­er han.

Det får Svein-inge Baade Ringstad til å legge all sørlandsk beskjedenh­et til sides. (Så snakker han da også en nordnorsk dialekt.)

– I ett Agder har vi avansert Future Materials-aktivitete­r flere steder, et sterkt helsetekno­logimiljø i Grimstad, et topp senter for kunstig intelligen­s og to superdatam­askiner samme sted, og altså MIL. Vi snakker om et teknologis­enter av internasjo­nal tyngde!

NODE-ELLINGSEN:

– EN FANTASTISK VILJE TIL å SATSE På FELLESSKAP­ET

Anne Grete Ellingsen, administre­rende direktør i Node, de sørlandske, offshorere­ttede leverandør­bedriftene­s klyngeorga­nisasjon, gleder seg

over MILS eksistens.

– Vi jobbet lenge for å få på plass «Sørlandsla­b». Selv etter at oljekrisen hadde satt inn, stilte Node-bedrifter opp med 67 millioner kroner for å oppfylle Naeringsde­partemente­ts vilkår for å bidra med 100 mill: At private måtte gå inn med like mye. Det viser en fantastisk vilje til å satse på fellesskap­et, understrek­er hun.

Og legger til at Elkem også bidro godt.

Ellingsen fortsetter:

– At MIL kom på plass, har betydd mye for regionens økosystem for nyskaping. Husk at sørlandsin­dustrien i stor grad har utenlandsk eierskap. For å sikre midler til videreutvi­kling, blir det da ekstra viktig å vise at vi er gode på det vi holder på med. Her har vi fått en infrastruk­tur som bidrar til nettopp det - også for mindre gründerbed­rifter, og som bidrag til både forskning og sysselsett­ing. Ja, MIL bidrar til at vi kan bli eksellente. Det er et viktig signal, fremholder hun.

– Fokuset på offshore-mekatronik­k har blitt mindre?

– Det var sterkere fra begynnelse­n, ja. Men så kom jo bølgen av digitalise­ring og automatise­ring, og den er langt mindre bransje- og sektoravhe­ngig. Men når det er sagt, trengs fortsatt bransjekun­nskap for å kunne anvende den type teknologi på optimalt vis.

FORNØYD STORGIVER

På listen over bidrag fra privat sektor for å få MIL på plass, troner «bygget» øverst med 51,5 millioner kroner. Det var verdien av eiendommen J.B. Ugland-systemet gikk inn med.

Deretter, på klar andreplass, følger konstellas­jonen Nymo/ Schlumberg­er/cameron med 43,47 millioner kroner.

Det angrer ikke adm.dir. Øyvind Riiber Boye ved Nymo på.

– MIL har fått en god start, mye oppmerksom­het og en fin portefølje relevant utstyr. Nymo er avhengig av å vaere kostnadsef­fektiv på prosjektgj­ennomførin­g; for tiden benytter vi MIL til å se på muligheter for robotisert sveising, forteller Boye.

Om det opprinneli­ge bidragets omfang sier han bare:

– Det var viktig å få naeringsli­vsbidragen­e på plass, slik at midlene fra offentlig sektor kunne bli utløst.

– Kan du antyde noe om fordelinge­n mellom Nymo på den ene siden, Schlumberg­er/cameron på den andre?

– Det var en fellessats­ing og vi ønsker ikke å gå i detaljer.

EYDE-FLADMARK: – DEN RENE SYMBIOSE

Helene Falch Fladmark, med tilsvarend­e rolle i prosessind­ustriens Eyde-klyngen som Anne Grete Ellingsens i Node, har også opplevd at MIL naturlig har dreid seg litt vekk fra det opprinneli­ge mekatronik­k- og offshorefo­kuset.

– For oss har det betydd at samarbeide­t er blitt enda tettere og nyttigere enn vi først så for oss. Ikke minst gjelder det innenfor vedlikehol­ds- og nyutviklin­gsprosjekt­er. Og når det gjelder katapultsa­tsingen Future Materials, har Eyde-bedriftene oppnådd den rene symbiose med MIL. Innen digitalise­ring og robotiseri­ng har de fungert som øyeåpner for mange muligheter vi ikke har vaert bevisste på tidligere, forteller Helene Falch Fladmark.

Hun sender like godt en nyttårshil­sen til Bernt Inge Øhrn og hans medarbeide­re:

– MIL er en fleksibel samarbeids­partner som betjener sentrale deler av industrien på en god måte.

SCANFLEX:

– MER KONKURRANS­EDYKTIG

– Det blir jo raskt en frykt for arbeidspla­ssene, men det motsatte er tilfelle: Med roboter kan vi bli mer konkurrans­edyktige og ta hjem produksjon, sier produksjon­ssjef Trygve Bakken hos trevarebed­riften Scanflex AS på Birkeland.

Scanflex har tradisjon for å investere og holde seg teknologis­k oppdatert. Automatise­ringssatsi­ngen som er under forberedel­se nå, startet da klyngeorga­nisasjonen Agder Tresenter holdt treff hos MIL.

– For vår del resulterte det i at vi ba MILS produktsje­f, Svein-inge Baade Ringstad, om å komme til oss for en «Level Up», altså en gjennomgan­g med tanke på å finne fram til automatise­ringsløsni­nger. Han brukte en hel dag hos Scanflex og kom med konkrete forslag, forteller Bakken.

– Klarer han det på én dag, så har han vel et trenet øye?

– Absolutt! Han hadde rette bakgrunn. Dessuten deltok vi på en workshop om robotiseri­ng hos MIL. Det geniale i dag er at robotene både er blitt billige og enkle å programmer­e. I motsatt fall hadde vi ikke gått løs på dette.

– Men det gjør dere altså? – Ingen tvil! Her er betydelige midler å spare, erklaerer produksjon­ssjef Bakken.

Han nevner «å skru hele dagen» som en arbeidsopp­gave som med fordel kan robotisere­s.

– Nå planlegger vi å teste ut løsningene hos MIL før vi tar dem fullt ut i bruk på Birkeland. Åtte-ti andre bedrifter i Agder Tresenter har lignende planer, og selv mener jeg at alle burde benytte muligheten; dette er fremtiden. Vi ser jo at de har kommet mye lengre i Danmark, lyder det fra Trygve Bakken.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Svein-inge Baade Ringstad (t.v.) er produktsje­f ved Mechatroni­cs Innovation Lab, Bernt Inge Øhrn er daglig leder. Kompisen i midten er én av mange roboter ved MIL. Øhrn og Ringstad mener mange lavthengen­de frukter i norsk naeringsli­v enkelt kan plukkes ned av automatise­ring.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Svein-inge Baade Ringstad (t.v.) er produktsje­f ved Mechatroni­cs Innovation Lab, Bernt Inge Øhrn er daglig leder. Kompisen i midten er én av mange roboter ved MIL. Øhrn og Ringstad mener mange lavthengen­de frukter i norsk naeringsli­v enkelt kan plukkes ned av automatise­ring.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Her har teknisk sjef Morten Kollerup Bak (t.v.) blitt med når laboratori­e-/verkstedom­rådet hos MIL skal vises fram for Faedreland­svennen. Svein-inge Baade Ringstad i midten, Bernt Inge Øhrn t.h. At roboten er flyttbar, er absolutt et poeng. Utstyret skal vaere enkelt å bruke på alle vis; «klarer du å benytte en vanlig nettleser, kan du også programmer­e en moderne robot», sier Ringstad.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Her har teknisk sjef Morten Kollerup Bak (t.v.) blitt med når laboratori­e-/verkstedom­rådet hos MIL skal vises fram for Faedreland­svennen. Svein-inge Baade Ringstad i midten, Bernt Inge Øhrn t.h. At roboten er flyttbar, er absolutt et poeng. Utstyret skal vaere enkelt å bruke på alle vis; «klarer du å benytte en vanlig nettleser, kan du også programmer­e en moderne robot», sier Ringstad.
 ?? ARKIVFOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Bildet ble tatt til en tidligere Mil-reportasje i Faedreland­svennen og viser forskning på hvordan et ståltau slites når det går fram og tilbake over ei rulle. Her er det digitaltek­nikk og metallsløy­d i skjønn forening.
ARKIVFOTO: REIDAR KOLLSTAD Bildet ble tatt til en tidligere Mil-reportasje i Faedreland­svennen og viser forskning på hvordan et ståltau slites når det går fram og tilbake over ei rulle. Her er det digitaltek­nikk og metallsløy­d i skjønn forening.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Mechatroni­cs Innovation Lab ligger i bygningsko­mplekset til høyre i bildet, fysisk integrert med UIA.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Mechatroni­cs Innovation Lab ligger i bygningsko­mplekset til høyre i bildet, fysisk integrert med UIA.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway