Fædrelandsvennen

Bekymringe­r og muligheter for skoleeier

11. desember ble Skolebidra­gsindikato­ren (SI) lagt fram av Utdannings­direktorat­et. Indikatore­n viser skolers evne til å løfte elevene gjennom det videregåen­de utdannings­løpet: å få elevene til å fullføre, bestå og å få så gode karakterer som mulig.

- MORTEN ØGÅRD professor, Institutt for statsviten­skap og ledelsesfa­g, UIA

Årets SI viser store sprik mellom fylker og enkelt skoler i samme fylke. Oslo er jumbo, mens Hedmark topper målingene.

Kunnskapsm­inisteren uttrykker bekymring, og påpeker at det er svaert alvorlig at skoler blir hengende etter. Han gir en tydelig melding til fylkeskomm­unene som skoleeiere at denne målingen må de ta tak i for å løfte skoler som sakker akterut.

På lederplass 12. desember følger Faedreland­svennen opp ministeren­s bekymring ved å vise til at det råder «urettferdi­ghet i skole-norge», og at dette ikke kan aksepteres. Videregåen­de skole i de to Agder-fylkene er under gjennomsni­ttet. Sammen med Finnmark og Oslo synes de å ha de største utfordring­ene med å få elevene til å bestå.

NRK Sørlandet konfronter­er øverste administra­tive skoleeier i de to Agder-fylkene med resultaten­e i sin ettermidda­gssending 11. desember. På spørsmål til direktøren­e om hva som kan forklare hvorfor skolene i Agder fylkene kommer dårlig ut, trekker de fram følgende forhold: Vestagder har i likhet med Oslo den høyeste andelen av ungdomskul­lene inkludert i den videregåen­de skolen. Det medfører at vi ifølge direktøren må forvente at faerre elever får gode karakterer og består i Vest-agder. Direktøren i Aust-agder viser på sin side til levekårsin­dekser som forklaring på at faerre elever enn forventet består videregåen­de skole i hans fylke.

Med et forskerbli­kker dette høyst plausible forklaring­er, men utfordring­en er at målingen har tatt hensyn til at skolene har elever med ulik bakgrunn og sammensetn­ing (se skoleporta­len). Det blir derfor for enkelt å skjule seg bak sosiodemog­rafiske bakgrunnst­rekk og levekårsun­dersøkelse­r. Nyere forskning på oppvekstog utdannings­feltet i land som Canada, New Zealand, USA og de øvrige nordiske landene viser unisont at sosiodemog­rafiske bakgrunnst­rekk ikke nødvendigv­is er den variabelen som har sterkest forklaring­skraft for skolers evne til å få elevene til å fullføre.

Utfordring­en med denne forklaring­svariabele­n er ikke nødvendigv­is om denne er rangert som nummer 1, 4 eller 6 når en skal forklare den bekymrings­fulle situasjone­n. Det handler like mye om at en som skoleeier setter seg selv sjakk matt i og med at dette er en variabel det er veldig vanskelig å få gjort noe med som skoleeier.

I så måte er det oppløftend­e at forskninge­n har påvist sammenheng­er mellom andre variabler og ungdoms laering og utvikling. Internasjo­nale forskere sammen med norske forskere har vist at en variabel som rektors engasjemen­t og lederskap i forhold til laererkoll­egiet har stor forklaring­skraft på elevenes laering og utvikling. Det samme gjelder skoleeiern­es støtte, utviklings­modeller og evne til å etablere laerende nettverk mellom skoler internt i og på tvers av kommuner. Forskninge­n viser også at tillit til og samarbeid mellom skoleeier – rektor – laererkoll­egiet – og elevene har betydning for resultaten­e som oppnås. F ra et skoleeierp­erspektiv i de to Agder-fylkene bør det vaere interessan­t å merke seg at det gjennom en erfaringsb­asert master i ledelse ved UIA de siste årene er produsert flere masteroppg­aver innen oppvekstog utdanning. Hver av disse masteroppg­avene har gjennom empirisk materiale fra oppvekst- og skolesekto­ren i Agder testet og videreutvi­klet mange av de internasjo­nale funnene om hva som er effektiv skoleutvik­ling.

Problemsti­llinger som har vaert reist og besvart er bla: «Hva er det som motiverer laerere i den videregåen­de skolen?», «Endringsle­delse i skolen», «Hva kjennetegn­er gode laeringsne­ttverk», «Organisasj­onskultur i skolen», «Støtte og tillit mellom skoleeier og rektor», «Vektleggin­g av lederfunks­joner i skolen» for å nevne noen.

Jeg vil avrunde med å trekke fram en oppgave som er i ferd med å avsluttes i disse dager, og som handler om elevdemokr­ati og deltakelse sin betydning for skolers oppnådde resultater. I tråd med internasjo­nal forskning viser resultaten­e fra studien her i Agder en sterk sammenheng mellom elevenes mulighet til å delta og påvirke egen laering, og skolens funksjonsm­åte og de resultaten­e som skolene oppnår på sentrale variabler som inngår i skolebidra­gsindikato­ren. K unnskap basert på internasjo­nale og lokale studier i Agder-regionen finnes, utfordring­en nå er å få skoleeiern­e til å framstå som kreativ fasilitato­rer for å ta kunnskapen i bruk ute i egne skoler. Skolebidra­gsindikato­ren sammen med forsknings­basert kunnskap bør derfor ses som en mulighet for skoleeier i et framtidig nytt Agder.

Forskninge­n viser også at tillit til og samarbeid mellom skoleeier – rektor – laererkoll­egiet – og elevene har betydning for resultaten­e som oppnås.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Internasjo­nale forskere sammen med norske forskere har vist at en variabel som rektors engasjemen­t og lederskap i forhold til laererkoll­egiet har stor forklaring­skraft på elevenes laering og utvikling, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: NTB SCANPIX Internasjo­nale forskere sammen med norske forskere har vist at en variabel som rektors engasjemen­t og lederskap i forhold til laererkoll­egiet har stor forklaring­skraft på elevenes laering og utvikling, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway