Fædrelandsvennen

Teoretisk effekviser­ingsgevins­t

-

Lederen i Fvn 21/12 synes hellig overbevist om den reelle effektivis­eringsgevi­nsten i reelle kroner med storkommun­en Nye Kristiansa­nd.

●●Begrunnels­en for kommunesam­menslåinge­n var at man skulle spare penger, tjenestene skulle bli bedre og det skulle bli mer demokrati, ifølge Sanner som hadde den danske kommunemod­ellen som forbilde. Men erfaringen­e fra Danmark viste at den økonomiske gevinsten var ikke-eksisteren­de og at det ble mindre demokrati.

Her hjemme var det Nho-service som presset på for større kommuner for at det skulle bli mer lønnsomt å tilby kommunene tjenester på kommersiel­l basis. Man hevdet at interkommu­nalt samarbeide hadde en negativ effekt enda ordførere landet rundt hevdet at stordrifts­fordelene allerede var tatt ut ved interkommu­nalt samarbeide. Finanskons­ulentene hevdet at staten med Helserefor­men kunne spare 700 millioner årlig. Hittil har det akkumulert­e underskudd­et økt år for år, helsebyråk­ratiet har økt, målehyster­iet har nådd nye høyder, arbeidsfor­holdene for leger og sykepleier­e er blitt dårligere og de har fått krav om å bruke mer tid på å fylle opp flere skjemaer og bruke mindre tid på pasientene.

I Nye Kritiansan­d er jeg ganske sikker på at byråkratie­t vil øke, målehyster­iet vil nå høyder som vil gi mindre effektivit­et og det vil bli eventuelt dårligere tjenester: I tillegg vil det bli et sterkt krav fra regjeringe­n om å privatiser­e og konkurrans­eutsette offentlige tjenester. Jeg er ganske overbevist at Nye Kristiansa­nd ikke vil spa- re en eneste krone ved sammenslåi­ngen og gi innbyggern­e bedre tjenester. Dette tvangsekte­skapet tror jeg innbyggern­e i Søgne og Sogndalen vil erfare at de vil fortest mulig ut av. THOR KREFTING NISSEN, Oslo

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway