Fædrelandsvennen

Er livet bedre på et småbruk?

- KATHLEEN RANI HAGEN

Livet på landet slik det fortoner seg for en med skrivende arbeid.

●●I «Et fritt liv» følger vi forfattere­n som har flyttet med sin familie fra storbyen til et småbruk i Kragerø.med et undersøken­de (og noen ganger tvilende) blikk skriver Tveitereid om kontrasten­e mellom det travle livet i byen og det sakte livet på landet.

I begynnelse­n fryktet jegat boka skulle handle om hvor mye bedre alt blir bare man flytter på landet, men (heldigvis?) tok jeg feil.

Tveitereid både kritiserer og hyller arbeidet, både det arbeidet han brukte svaert mye tid på i byen før han flyttet, og det fysiske arbeidet på småbruket, det arbeidet han gjør uten å få lønn.

Tveitereid skriver ikke bare om seg og sitt, men kobler egne opplevelse­r opp mot arbeidets plass i samfunnet.

Det er likevel for det meste snakk om en snever form for lønnet arbeid. Å slå stolper ned i jorda til sauenes

innhegning gjør kroppen sliten på en annen måte enn skrivearbe­id foran en skjerm, men hva med alle de menneskene som har et fysisk lønnsarbei­d? Tilbringer de gladelig to timer overtid på jobben, tar de også med seg jobben hjem, er fysisk gårdsarbei­d på fritiden like appelleren­de for dem?

Et sted skriver Tveitereid om det skandinavi­ske arbeidsliv­et: ”I disse landene kan selv statsråder gå fra jobben klokka fire for å hente i barnehagen!” Jeg som trodde det var motsatt; jo mindre lønn og lavere status yrket ditt har, jo mindre er sannsynlig­heten for at du bare kan gå fra jobben for å hente barna når du vil!

«Et fritt liv» tar opp viktige ting ved samfunnets jag og mas, men henvender seg til dem som kan velge. Tveitereid­s drøfting over hva som gir et godt liv utelukker så mange.

Dersom man ønsker å lese en grundigere systemkrit­ikk, om hvorfor (økonomisk) vekst ikke nødvendigv­is er et gode, og om hvordan det kan gjøres slik at alle kan leve mindre stressende liv og ta valget om å arbeide mindre, bør man lese en annen bok – og dem er det slettes ikke mangel på.

SAKPROSA «Et fritt liv»

Simen Tveitereid Cappelen Damm

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway