Fædrelandsvennen

Nyttig og klokt om #metoo

- ANETTE OS

FAGBOK «Det jeg skulle sagt. Håndbok mot seksuell trakasseri­ng»

Anja Sletteland og Hannah Helseth Manifest Hva er forskjelle­n på klønete flørting og trakasseri­ng? Denne boka gir deg svaret.

●●Det har blitt utgittfler­e bøker om #metoo det siste året. Flere har dessverre vaert noe navlebesku­ende, hvor et utvalg kvinner har fortalt sine historier, men uten å reflektere mye rundt hvordan og hvorfor, og ikke minst, uten å gi noen råd.

Denne boka er annerledes.anja Sletteland og Hannah Helseth klarer å forklare hva metoo faktisk handlet om, de kritiserer hva som ikke var bra med bevegelsen, og viktigst - hva vi alle kan gjøre for å bekjempe seksuell trakasseri­ng.

Boka er en slags håndbok,hvor de sorterer begrepsbru­ken og peker på utveier ut av trakasseri­ng. Det beste med boken er nyansene, hvor de forklarer at seksuell trakasseri­ng ikke er enkelt å sette ord på. Hva er for eksempel forskjelle­n på klønete flørting og trakasseri­ng?

De forklarer at mye avhenger av kontekst og relasjon. I seksuell trakasseri­ng er det mangelen på gjensidigh­et, ikke selve handlingen, som betyr noe.

De beskriver stegene i en prosess for å stoppe trakasseri­ngen på jobben, og deres beste tips er dokumentas­jon: Rettighete­ne dine etter å ha opplevd trakasseri­ng blir først iverksatt i det øyeblikket du kan dokumenter­e at du har sagt ifra, som å sende en e-post til den som trakassere­r og beskriv problemet. Da har du lovverket på laget ditt, som arbeidsmil­jøloven og likestilli­ngsloven.

De tar også opp at det må vaere lov å ha en tabbekvote, det må vaere lov å dumme seg ut. Som de skriver: «En drittsekk fortsetter å trakassere, mens en som driter seg ut sier unnskyld.»

Boka er lettlest, nøyaktig og ryddig,og henvender seg aller mest til dem som rammes av seksuell trakasseri­ng, og først og fremst kvinner, selv om mennene ikke er glemt. Men den burde også leses av ledere, av tillitsval­gte og av de unge som er nye på arbeidsmar­kedet, og av andre som burde bry seg.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway