Fædrelandsvennen

Da Kristiansa­nd var mester i byplanlegg­ing

Det ser ikke ut til at politikern­e har hatt stort å si for hvordan Kristiansa­nd ble utformet etter krigen. Sørlandsby­en hadde landets sterkeste miljø av byplanlegg­ere - som har bestemt det meste.

- FRANS-ARNE STYLEGAR

FAGBOK «Kristiansa­nds moderne byutviklin­g: Om byplanlegg­ingen og byens fysiske utvikling 1945-2010»

Arne Bulie Cappelen Damm

●●Planleggin­gens historie i Kristiansa­nd er samlet mellom to permer, ført i pennen av en av de sentrale aktørene, tidligere planog bygningssj­ef Arne Bulie. Det er blitt en omfangsrik og grundig bok med relevans for enhver som er involvert i planleggin­g og utbygging i byen, og ønsker å forstå temaet i et langtidspe­rspektiv. Men den har også enkelte svakheter.

Boken tar for seg tiden fra 1945 til 2010. Hvorfor en bok om dette temaet, kan man kanskje spørre? Svaret er enkelt: Omtrent midt i denne perioden utpekte Aftenposte­n Kristiansa­nd som «verdensmes­ter i planleggin­g», man hadde vaert raskt ute med å drive regional planleggin­g og fikk tidlig et omfattende plansystem fra oversiktsp­lan og ned til detaljplan.

Bak den energiske driven stod noen av landets mest anerkjente og erfarne planlegger­e, som Erik Lorange, Gunvald Husa og Yngvar Johnsen. «Kristiansa­nds-skolen» ble et begrep, og Kristiansa­nd kommune var utklekking­sanstalt for planlegger­e i andre kommuner og fylker.

Forfattere­n er selv en del av samme «skole». Han har vaert sjefsarkit­ekt i kommunen, plan- og bygningssj­ef og byantikvar. Dette er en betydelig styrke, som preger fremstilli­ngen på godt og vondt. For boken er i stor grad blitt plan- og bygningset­atens historie, sett fra administra­sjonens perspektiv. Formen og detaljrikd­ommen gjør det tidvis vanskelig å følge med i svingene, og krever mye av leseren – ikke minst fordrer den stor kunnskap om lokal geografi og stedsnavn.

Politikern­e er stort sett fravaerend­e, eller skjult bak kollektive betegnelse­r som «bystyret» eller «bygningsrå­det». Jeg skulle gjerne ha lest mer om forholdet mellom planlegger­e, folkevalgt­e og utbyggere, og i det hele tatt om det komplekse samspillet og kompromiss­ene som ligger bak de vedtatte planene. Og jeg savner en tydelig «jeg»-stemme i teksten.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway