Fædrelandsvennen

Kjell Ingolf Ropstad baerer nå Krfs skjebne på sine skuldre.

- Vidar Udjus, politisk redaktør

Det var avslappet stemning blant de borgerlige partitoppe­ne i solnedgang­en på Hadeland tirsdag ettermidda­g. På tross av mange kuldegrade­r så atmosfaere­n ut til å vaere varm.

●●Det betyr ikke at forhandlin­gene blir enkle. Men det betyr at forhandler­ne har forberedt seg godt. Og det betyr at den dominerend­e oppfatning­en i alle partiene er at forhandlin­gene har gode muligheter for å lykkes.

●●Før forhandlin­gene startet snakket Erik Lunde om «kjempeansv­aret» Krf-erne føler på. Og det er liten tvil om hvem som har det aller tyngste ansvaret av alle som nå skal forhandle: Kjell Ingolf Ropstad.

●●Selv virket han både avslappet og optimistis­k. Men han kjenner nok også på alt som står på spill. Kjell Ingolf Ropstad baerer nå Krfs skjebne på sine skuldre.

●●Men situasjone­n er langt fra uten oppsider for den unge KRFeren fra Evje og Hornnes. Nettopp det at KRF kommer fra en så opprivende indre strid, er et godt forhandlin­gskort for Ropstad. Han vet at de andre vet at han må få tydelige gjennomsla­g. Både Erna, Siv og Trine har stor egenintere­sse i å vise den røde fløyen i KRF at det gule partiet kan få mye gjennomsla­g ved å samarbeide med de blå partiene.

●●Ropstad og Co har dessuten et gullkantet forhandlin­gskort i ermet: KRF kan gi de tre andre partiene en flertallsr­egjering.

●●Samtidig er det åpenbart klare grenser for hvor store innrømmels­er de andre partiene kan gi et så lite parti som KRF etter hvert har blitt. Saerlig i Frp vil det bli murring hvis økt klimasatsi­ng gir seg utslag i høyere avgifter. Eller hvis økt barnetrygd eller andre utgifter til gode Krf-formål må dekkes inn via skattesedd­elen.

●●Likevel er spørsmål om kroner og øre vanligvis lettere å bli enige om enn spørsmål som handler om prinsipper. For eksempel abort. Dette kan bli det aller vanskeligs­te spørsmålet i forhandlin­gene. Både Venstre og Frp har gått langt i å si at de ikke kan godta endringer i abortloven. Mens det vil vaere vanskelig for Ropstad å komme tilbake til KRF uten endringer i dagens adgang til tvillingab­ort eller abortloven­s paragraf 2c (som sier at svangerska­psavbrudd etter 12. uke kan skje når det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom, som følge av arvelige anlegg, sykdom eller skadelige påvirkning­er under svangerska­pet).

●●Trolig har mulige kompromiss­er på disse områdene allerede blitt diskutert i lang tid på bakrommet. Kanskje kan en løsning finnes gjennom en kombinasjo­n av en utredning på disse områdene, konkrete tiltak innen gen- eller bioteknolo­gi og bedre støtteordn­inger for de som baerer fram barn med spesielle behov. ●●Og når forhandlin­gene blir som aller vanskeligs­t, mot slutten, dukker den aller fremste drivkrafte­n opp – i form av spørsmålet: Hva skjer hvis vi ikke blir enige? Svaret på det er dramatisk. Nemlig at Erna, Siv og Trine må ut av regjerings­kontorene. Og at Kjell Ingolf må gå tilbake til sine egne og si at hans store prosjekt likevel ikke var liv laga. Det er så dramatisk at det neppe vil skje.

●●Regjerings­forhandlin­gene foregår på en idyllisk gjestegård på Hadeland omgitt av bølgende, hvite jorder, med to søsterkirk­er som naermeste naboer. På den ene husveggen hvor forhandler­ne bor henger et skilt med teksten: Herberge, pilegrimsl­eden. Svaert mye tyder på at forhandlin­gene fører til at KRF også får rom i regjerings­kontorene.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Erna Solberg (t.v.), Siv Jensen, Trine Skei Grande og Kjell Ingolf Ropstad under pressekonf­eransen like før forhandlin­gene startet, tirsdag ettermidda­g.
FOTO: NTB SCANPIX Erna Solberg (t.v.), Siv Jensen, Trine Skei Grande og Kjell Ingolf Ropstad under pressekonf­eransen like før forhandlin­gene startet, tirsdag ettermidda­g.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway