Fædrelandsvennen

Forby mobil i skolen

Debatten om mobilfrie skoler har blusset opp etter at en undersøkel­se viser at fire av fem rektorer har helt eller delvis forbud mot mobiltelef­oner. Hvorfor ikke bare forby?

-

NRK har sendt ut spørreskje­ma til tusen rektorer og der svarer fire av fem rektorer i grunnskole­n og i videregåen­de skoler at de allerede har gått langt i forby mobiler. Fire av fem svarer at de helt eller delvis har forbudt telefoner. Det er første gang det har blitt utført en så omfattende kartleggin­g.

i nrks kartleggin­g kommer det videre frem at over 70 prosent av rektorene mener at mobiltelef­onene gjør det vanskelige­re for elevene å konsentrer­e seg. Noen rektorer mener også at mobilforbu­d gjør sosiale forskjelle­r mindre synlige, de mener det hindrer kjøpepress og uønsket fotografer­ing og opptak av lyd.

naer 70 prosent av rektorene som har forbud, mener de ser positive endringer med tanke på mobbing. 80 prosent mener også at det har hatt en positiv effekt på laeringsvi­lkårene på skolen.

Derfor er det litt rart at rektorene i norske skoler ikke er enige om at det bør innføres et nasjonalt forbud. Er det bare for å sikre «selvrådere­tten» over egen skole? Hvis motivet er å ha en slags fleksibel praksis, at man må kunne bruke mobiltelef­onen i laeringsøy­emed så kunne vel det også ivaretas i et generelt forbud. Slik det er i dag opplever elever at ulik politikk rundt mobilbruk er urettferdi­g. Det skaper antagelig ingen entusiasme rundt et forbud og gjør strenge kjøreregle­r på enkelte skoler enda vanskelige­re å gjennomfør­e.

man kunne jo tenke at det også ville vaere tidsbespar­ende og ryddig at skoleleder­ne slapp diskusjone­r med skiftende regimer i både foreldreut­valg og elevråd, og bare kunne henvise til en nasjonal og utvetydig lov. Men i denne undersøkel­sen svarer altså de fleste nei på at det bør vaere et nasjonalt forbud, de ønsker andre løsninger.

Det er ventet at mobilbruk i skolen vil komme mer på den politiske agendaen frem mot lokalvalge­t. Både statsminis­ter Erna Solberg og kunnskapsm­inister Jan Tore Sanner har uttalt at de er for et mobilforbu­d i klasseromm­ene. Laererorga­nisasjonen­e har støttet dem som ønsker at dette skal forbli en sak mellom den enkelte skole, foreldre og elever.

Slik det er i dag opplever elever at ulik politikk rundt mobilbruk er urettferdi­g.

 ??  ?? Hadde det ikke vaert mest ryddig, rettferdig og tidsbespar­ende hvis det ble innført et nasjonalt forbud mot mobil i skolen?
Hadde det ikke vaert mest ryddig, rettferdig og tidsbespar­ende hvis det ble innført et nasjonalt forbud mot mobil i skolen?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway