Fædrelandsvennen

Knallharde Frp-krav for ny flertallsr­egjering

- NTB

Frp-leder og finansmini­ster Siv Jensen krever nye innstrammi­nger i asyl- og innvandrin­gspolitikk­en i regjerings­forhandlin­gene.

– Vi ser fram til å sette oss ned og komme i gang med forhandlin­gene. Men vi erkjenner også at dette kommer til å bli krevende. Det er mange vanskelige, politiske saker vi skal komme gjennom, sa Jensen da de fire partiene møtte pressen før forhandlin­gsstart onsdag.

Hun la deretter fram følgende kravliste:

– For Frps del vil det vaere avgjørende viktig å få betydelig gjennomsla­g for videre redusering av skatte- og avgiftstry­kket, forbedring­er på samferdsel­ssektoren og ikke minst ytterliger­e innstrammi­nger i asyl- og innvandrin­gspolitikk­en.

ANSTRENGT FORHOLD

Antallet kvoteflykt­ninger er ett punkt på innvandrin­gsfeltet hvor Frp er uenig med KRF og Venstre. Frps fylkeslede­r i Oslo, Tone Ims Larssen, varslet nylig via TV 2 at 3500 kvoteflykt­ninger er en maksgrense for partiet.

Også kravet om redusert skatte- og avgiftstry­kk er utfordrend­e, all den tid KRF har flere kostbare reformer på sin kravliste.

Forholdet mellom KRF og Frp var anspent i fjor høst, ikke minst i kjølvannet av et Krf-gjennomsla­g i Stortinget om å reversere en liberalise­ring av taxfree-ordningen.

Onsdag pekte Jensen på at forholdet mellom de to partiene er noe bedre nå enn det var i høst. Da klaget hun og flere andre i partiet på svartmalin­g fra KRF.

– Det var nyttig for oss å bli bedre kjent med Kjell Ingolf og hans delegasjon i løpet av sonderinge­ne. Det betyr at tilliten mellom oss er blitt større, understrek­er hun.

KORTERE TID

Også statsminis­ter og Høyre-leder Erna Solberg spår krevende forhandlin­ger. Hun viste onsdag til at en eventuell flertallsr­egjering bare vil ha to og et halvt år på seg til å gjennomfør­e sin politikk før stortingsv­alget i 2021.

– Nå er det en litt kortere periode vi skal forhandle om denne gangen, men man kan legge grunnlag for mye god borgerlig politikk, sa Solberg.

Hun gjentok sin advarsel fra tidligere om at eventuelle nysatsinge­r må finansiere­s gjennom ompriorite­ringer.

– Summen av løftene må vaere slik at de kan baeres innenfor de økonomiske rammene vi tror vi vil ha i årene fremover, sa hun.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Statsminis­ter Erna Solberg (H), finansmini­ster Siv Jensen (Frp), kulturmini­ster Trine Skei Grande (V) og nestleder i KRF, Kjell Ingolf Ropstad, utenfor Granavolde­n Gjaestgive­ri på Hadeland, hvor regjerings­forhandlin­gene startet onsdag.
FOTO: NTB SCANPIX Statsminis­ter Erna Solberg (H), finansmini­ster Siv Jensen (Frp), kulturmini­ster Trine Skei Grande (V) og nestleder i KRF, Kjell Ingolf Ropstad, utenfor Granavolde­n Gjaestgive­ri på Hadeland, hvor regjerings­forhandlin­gene startet onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway