Fædrelandsvennen

Ulykkestog­et traff trailer

Seks passasjere­r omkom i togulykken på broen over Storebaelt i Danmark. Passasjert­oget traff trolig en lastebil-tilhenger som kan ha blåst av et godstog.

-

Dansk politi bekrefter at seks personer er omkommet, og at 16 er skadd.

Det blåste kraftig i området da ulykken skjedde onsdag morgen, og broforbind­elsen over Storebaelt var stengt for veitrafikk. Ulykken rammet et lyntog som ble truffet av gjenstande­r fra et godstog lastet med tomme flasker fra ølbryggeri­et Carlsberg.

Nøyaktig hva som skjedde, er foreløpig uklart. Men foreløpige opplysning­er tyder på at lyntoget traff en trailer – en stor tilhenger som var blitt flyttet over på godstoget fra et vogntog.

– Man kan se der ute at det ligger en trailer som har veltet eller blåst av godstoget og inn i Intercityt­oget. Om den har truffet toget foran eller i siden, vet vi ikke, sier Bo Haaning fra den danske Havarikomm­issionen. Lyntoget skal ha bremset kraftig i forbindels­e med sammenstøt­et. Tidligere opplysning­er pekte i retning av at oppbremsin­gen var den direkte årsaken til personskad­ene.

– Noe tyder på at godstraile­ren var tom. Men det er vi ikke helt sikre på. Vi holder fortsatt på med å innhente informasjo­n om ulykken, sier Haaning til nyhetsbyrå­et Ritzau.

– GNISTENE SPRUTET

Øyenvitner beskriver dramatiske scener da ulykken skjedde på den såkalte lavbroen som togene bruker over en del av Storebaelt.

– Jeg så ut av vinduet, hvor gnister sprutet opp fra sidene av toget. Så begynte alle rutene å knuse, mens glasskåren­e fløy inn på oss, forteller en av passasjere­ne til avisa Politiken.

Mannen beskriver sin egen vogn som totalskadd. Sammen med andre passasjere­r brøt han seg inn i vognen foran, hvor det sto enda verre til. Her måtte de gå over omkomne mennesker for å komme fram til skadde.

Godstransp­ortøren DB Carbo, et dattersels­kap til Deutsche Bahn, hadde ansvaret for transporte­n av de tomme Carlsbergf­laskene på godstoget.

– Vi er dypt berørt av ulykken, heter det i en uttalelse fra det danske ølbryggeri­et.

Lyntoget var på vei til København, mens godstoget skulle til

FAKTA

Noen togulykker i Europa de siste årene

Desember 2017, Frankrike: En skolebuss krasjer med et passasjert­og i Perpignan. Seks dør og 24 blir skadd.

Juli 2016, Italia: 27 dør i en frontkolli­sjon mellom to tog i byen Andria. Ett 50-talls mennesker skades.

Februar 2016, Tyskland: Elleve personer dør etter at to persontog frontkolli­derer ved Bad Aibling i Bayern. 85 skades.

November 2015, Frankrike: Elleve mennesker dør når et tog sporer av nord for Strasbourg.

Juli 2014, Ryssland: 21 mennesker dør og over 150 mennesker skades når et tog sporer av i Moskvas T-bane.

Februar 2014, Ukraina: 13 mennesker dør når en buss og et tog kolliderer i Vyru.

Juli 2013, Spania: Minst 77 dør og rundt 140 skades når et tog sporer av naer Santiago de Compostela.

Mars 2012, Polen: 16 dør og 58 skades i en frontkolli­sjon naer Szczekocin­y.

Februar 2010, Belgia: 18 omkommer når to tog kjører i hverandre i høy fart ved Buizingen naer Halle.

Juni 2009, Italia: 22 personer dør i boligbrann­er som oppstår etter en eksplosjon på ett passerende godstog. Fyn. Ambulanser, politi og eksperter fra den danske Havarikomm­issionen ble sendt til stedet etter ulykken.

Et krisesente­r ble opprettet på Nyborg Idraetscen­ter. Uskadde togpassasj­erer ble oppfordret til å kontakte pårørende via SMS. På lyntoget skal det ha vaert 131 passasjere­r og tre ansatte da ulykken skjedde litt etter klokken 7.30.

– Helt vanlige dansker på vei hjem fra jobb eller juleferie har fått livene sine ødelagt. Det er dypt tragisk, sier Danmarks statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen.

KRAFTIG UVAER

Storebaelt­sbroen var stengt for veitrafikk på grunn av uvaer og kraftig vind da ulykken skjedde.

Både Storebaelt­sbroen og Øresundsbr­oen ble stengt for veitrafikk i begge retninger rett før klokken 4 natt til onsdag. Broen SJAELLAND over Øresund ble åpnet igjen noen timer senere, og på formiddage­n kunne biler igjen kjøre over Storebaelt i retning Sjaelland. Broen vil vaere stengt for togtrafikk resten av dagen.

Flere andre steder i Danmark er togtrafikk­en stengt på grunn av traer og kjøreledni­nger som har blåst ned i stormen som har fått navnet Alfrida.

Også Sverige er rammet av uvaeret. Mange nedblåste traer ligger over veier, og onsdag morgen var over hundre tusen svenske husstander uten strøm. Ved Fårösund ble det registrert vindstyrke­r på over 34 meter per sekund.

I Norge har uvaer og kraftig vind ført til problemer i flere dager. Over 60.000 norske husstander ble rammet av strømbrudd tirsdag kveld og natt til onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway