Fædrelandsvennen

Legevakt i Nye Kristiansa­nd

- VEGARD NILSEN Kommuneove­rlege Søgne

Jeg har ingen personlig agenda hverken når det gjelder legevakt eller Nav-tjenester. Mitt motiv med mitt leserinnle­gg 28. des. var å få en generell diskusjon om betydninge­n av naere tjenester og likeverdig­e tjenester i Nye Kristiansa­nd.

●●Jeg håper diskusjone­n kan gå inn i et spor der blikket heves. Hvilke tjenester er det viktig med naerhet? Hvilke tjenester bør vaere samlet? Hvilke tjenester bør ligge sentralt? Dette er spørsmål alle arbeidsgru­pper har stilt seg. Arbeidsgru­ppenes anbefaling­er går nå videre til administra­tivt ledernivå før de går til politikern­e.

Jeg forstår meget godt at mange innbyggere og politikere ønsker flest mulig naere tjenester. Det er likevel en kjensgjern­ing at Nye Kristiansa­nd ikke vil ha ubegrenset med ressurser. Det virker heller ikke som om iveren for økt eiendomssk­att er stor. Derfor mener jeg det er min og vår alles plikt at vi bruker våre penger og menneskeli­ge ressurser effektivt. For noen tjenester vil vi trolig spre dem ut naert befolkning­en fordi vi ønsker lav terskel inn, som for eksempel helsestasj­onstjenest­er. Men har vi råd til å gi befolkning­en naere tjenester fordi de synes det er bekvemt, eller fordi de er vant til det?

Når det gjelder legevakt så kan det virke gjennom oppslagene i Fvn at jeg har stilt spørsmål ved kvaliteten på legevakten i Søgne og Songdalen. Det gjør jeg ikke. Jeg kan ikke uttale meg om kvaliteten på denne legevakten sammenlign­et med den i Kristiansa­nd, det tror jeg heller ingen andre kan, selv om jeg ser at noen gjør det. Men jeg kan uttale meg om bruken av legevakt i de tre kommunene, befolkning­en i Søgne og Songdalen bruker legevakt nesten dobbelt så mye som befolkning­en i Kristiansa­nd som ligger på landssnitt­et.

Mulige tolkninger av så høy legevaktsb­ruk kan vaere at befolkning­en er mye sykere, at fastlegetj­enesten på dagtid ikke er velfungere­nde eller at befolkning­en bruker legevakta til helt andre ting enn det nordmenn og kristiansa­ndere gjør. Mye tilsier at siste svaraltern­ativ er rett forklaring. Det betyr at vi kan anta at legevakta i Søgne og Songdalen har lavere terskel for å ta inn pasienter, og at de dermed tar inn folk som med fordel kunne blitt håndtert av sin fastlege på dagtid.

Jeg registrere­r at Fellesnemd­a har vedtatt et prinsipp der det kreves at kveldsåpen­t legekontor skal leveres til brukerne som i dag. I den videre diskusjon er det viktig at vi skiller legevakt fra kveldsåpne legekontor. Det er to vidt forskjelli­ge ting. Legevakt er en lovpålagt tjeneste det stilles strenge faglige krav til. Kveldsåpne legekontor er en service den nye kommunen kan velge å bruke penger på hvis de mener det gir valuta for innsatsen. I så fall bør denne servicen spres ut i hele den nye kommunen, ikke bare i vest.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway