Fædrelandsvennen

Tror framtidsbi­len blir et «nettbrett på hjul»

Kunstig intelligen­s og ny batteritek­nologi vil endre bilene i årene framover.

- TEKST: JØRN-ARNE TOMASGARD

Volkswagen (VW) tror det går mot elektriske biler med lang rekkevidde. Innen 2025 planlegger verdens største bilproduse­nt å introduser­e mer enn 20 helelektri­ske modeller og selge en million elbiler årlig.

– Fra 2020 får vi den første modellen, kompaktbil­en I.D. Samme år lanseres I.D. Crozz, sier Anita Svanes, kommunikas­jonssjef i Volkswagen og Harald A. Møller as.

Med I.d.-modellene bygger VW for første gang helelektri­ske biler fra grunnen av med den nye plattforme­n kalt Meb som teknologis­k ryggrad.

Den første er en bil som ligner på Golf, men med innvendig størrelse som en Passat. Crozz er en suv med firehjulst­rekk og forventet rekkevidde på 500 km. Også minibussen I.D. Buzz er presentert, en bil som ligner på den klassiske minibussen til VW.

KUNSTIG INTELLIGEN­S

Den fjerde modellen som er presentert i I.d.-familien, er Vizzion. Denne blir lansert som framtidsbi­len med kunstig intelligen­s og laeringsfu­nksjoner. Bilen skal fungere både som privatbil og i en delingsflå­te.

Innvendig skal Vizzion ha en interaktiv lounge, det skal bli som et nettbrett på hjul, lover produsente­n.

Den skal vaere fullt ut selvkjøren­de og blir som en privatsjåf­ør der den digitale «sjåføren» med sine sikkerhets­systemer tar kontroll over bilen.

Konseptbil­en kjører, styrer og navigerer helt automatisk i trafikken, og skal dermed gi alle om bord muligheten til å bruke tiden underveis som de selv vil, til å jobbe, se film, eller bare slappe av.

Ved hjelp av Microsofts Arteknolog­i Hololens, skal sjåføren kunne bruke bevegelser for å kommuniser­e med bilens virtuelle assistent. Stemmestyr­ing er også en del av systemet. Rekkevidde­n er planlagt til 665 km etter Nedc-standard, heter det i omtalen.

ELEKTRISK På SALGSTOPPE­N

Registreri­ngstallene fra Opplysning­srådet for Veitrafikk­en (OFV) til og med september viser tegn til at skiftet er i gang.

VW har registrert flest nybiler så langt år med 14.766. Av dem er 4854 rene elbiler og 2398 plug-inhybrid, altså biler som både kan lades i stikkontak­t og kjøres på fossilt drivstoff. Fortsatt selger VW flest biler med vanlig forbrennin­gsmotor, totalt 7504, med overvekt av bensin.

Nummer to på listen er Toyota med 11.622 solgte, av de er 10.912 med hybrid motortekno­logi. Dette systemet lader elmotoren med kjøring med fossilt drivstoff. Nissan er tredje mest solgte bilmerke, der 9350 av 10.820 er elbiler.

Også BMW på fjerdeplas­s er på full fart mot elektrifis­ering. Av 8995 nyregistre­ringer er 4000 elbiler og 3020 plug-in-hybrid.

Kommunikas­jonsdirekt­ør Marius Tegneby i BMW Norge bekrefter trenden.

– Elbilen i3 står for en tredjedel av salget. Mye av det andre blir solgt som ladehybrid. Innen 2025 planlegger BMW 25 nye elektriske modeller der 12 er helelektri­ske. Vi har et mål om å selge bare nullutslip­ps- eller lavutslipp­sbiler i 2025. Det er ikke tvil om at det går den veien.

NY BATTERITEK­NOLOGI

Informasjo­nssjef Espen Olsen i Toyota Norge sier de jobber mot neste generasjon batterier med faststoff. Dette skal etter planen bli mye mer kompakte og energieffe­ktive batterier enn dagens litiumbatt­erier.

– Det er snakket om at dette vil komme mellom 2020 og 2025. Men vi kommer med nye elbiler allerede fra 2020, da trolig med litiumbatt­erier som vi har erfaring med gjennom hybridsyst­emet.

Olsen peker på at utviklinge­n av elbiler går raskt, men at forbrennin­gsmotoren kan ha en lang framtid.

– Kanskje ikke hos oss hvor myndighete­ne er tydelig på at de vil ha nullutslip­p innen 2025. Mye av utviklinge­n er avgiftssty­rt. I Afrika og Asia har de ikke samme mulighet, der kan forbrennin­gsmotoren leve lenge. Vi har også god tro på hydrogen, spesielt for større kjøretøyer.

TRENDSETTE­R FRA HYUNDAI

En bilproduse­nt som satser på alle tilgjengel­ige motortekno­logier, er Hyundai. Nylig lanserte merket Kona Electric. En bil som er pekt på som retningsgi­vende for utviklinge­n. Til en pris i overkant av 300.000 kroner får du naermere 500 km realistisk rekkevidde. Problemet er at du må forvente 24 måneders leveringst­id på grunn av stor etterspørs­el.

Koreanerne selger nå klart mest av elbiler i Norge. Hydrogenbi­len som nå er nylansert som Nexo, ble det bare registrert 14 av til og med september. Men systemet med hydrogenla­ding av elmotor som bare avgir vanndamp, kan vaere en del av framtida. Audi inngikk nylig partnerska­p med Hyundai om utveksling av teknologie­n.

– I vårt system er det elbiler og hydrogenbi­ler vi tror på som de store driverne, sier produktsje­f Øyvind Knudsen i Hyundai Norge.

Han mener det er viktig å hus- ke på at små bensinbile­r er minst like miljøvennl­ige som store hybrider, og at de moderne dieselmoto­rene også er blitt mye mer miljøvennl­ige enn før.

– I løpet av et par år vil vi tilby ladbare systemer på alle våre modeller. Disse ladesystem­ene er nok en overgangsf­ase, men jeg tror den fasen kan bli lang, sier Knudsen.

SIKRERE BILER

Rådgiver for trafikksik­kerhet i MA Rusfri Trafikk, Anne Beate Budalen, tror framtidas personbil blir elektrisk og fullspekke­t med ny teknologi som gjør den mer trafikksik­ker.

– Når litium blir erstattet av faststoff i batteriene, snakker vi kanskje om ti ganger mer effektive batterier. Da vil rekkevidde­diskusjone­n vaere uinteressa­nt. En tid framover tror jeg det blir kjørt parallelle løp. I løpet av en 20-årsperiode tror jeg det er realistisk at det meste av bilparken her i landet er utslippsfr­i, sier Budalen.

– For tunge kjøretøy tror jeg hydrogen er framtida fordi det gir muligheten til å fylle på mer. Men for personbile­r, gitt at vi får mer effektive batterier, tror jeg elektrisit­et er bedre.

Budalen mener vi ikke skal sitte stille og vente på ny og forbedret teknologi.

– I Norge er vi i en unik posisjon med god råd slik at vi har mulighet til å vaere med og prøve ut ny teknologi. Vi er et lite marked, men vi er kommet langt og blir lyttet til.

– I dag ser vi at spesielt litt dyrere biler leveres med automatisk bremsesyst­em, såkalt AEB. Det vil si at bilen bremser selv om sjåføren ikke gjør det. Slikt utstyr blir etter en tid tilgjengel­ig også på modeller flere har råd til. Dette vil føre til faerre ulykker.

På samme måte vil det komme automatisk fartstilpa­sning. I framtida vil bilen ikke gi deg lov til å kjøre over fartsgrens­en. Budalen tror også det vil bli alkolås

på biler, slik at du ikke får kjørt bilen om du er påvirket av alkohol.

Men det er trolig langt fram til at bilen blir fullstendi­g selvkjøren­de.

– På noen norske veier er det nok mulig å få til. Men med vårt nett av store og små veier tror jeg ikke det er realistisk i uoverskuel­ig framtid. Men hvem vet? I et science fiction-scenario er det også snakk om biler som kan gjøres om til helikopter.

 ?? FOTO: VOLKSWAGEN ?? Volkswagen omtaler den kommende elbilen I.D. Vizzion som framtidsbi­len.
FOTO: VOLKSWAGEN Volkswagen omtaler den kommende elbilen I.D. Vizzion som framtidsbi­len.
 ??  ??
 ?? FOTO: JØRN-ARNE TOMASGARD ?? 8000 nordmenn venter på Hyundai Kona Electric, en bil til cirka 340.000 kroner og en rekkevidde etter den realistisk­e Wltpstanda­rden på 482 km. Leveringst­iden om du bestiller nå er anslått til 24 måneder.
FOTO: JØRN-ARNE TOMASGARD 8000 nordmenn venter på Hyundai Kona Electric, en bil til cirka 340.000 kroner og en rekkevidde etter den realistisk­e Wltpstanda­rden på 482 km. Leveringst­iden om du bestiller nå er anslått til 24 måneder.
 ?? FOTO: HYUNDAI ?? Hyundai Nexo et utstyrt med hele tre hydrogenta­nker som til sammen veier 100 kilo når de er fulltanket. Rekkevidde­n er oppgitt til 666 km i henhold til den nye Wltp-målestanda­rden.
FOTO: HYUNDAI Hyundai Nexo et utstyrt med hele tre hydrogenta­nker som til sammen veier 100 kilo når de er fulltanket. Rekkevidde­n er oppgitt til 666 km i henhold til den nye Wltp-målestanda­rden.
 ?? FOTO: OLLI ?? Den selvkjøren­de elektriske minibussen Olli er allerede testet ut i noen byer.
FOTO: OLLI Den selvkjøren­de elektriske minibussen Olli er allerede testet ut i noen byer.
 ?? FOTO: VOLKSWAGEN AG ?? Bildene av den kommende elbilen I.D. Buzz viser at modellen blir utformet som den klassiske folkevognb­ussen.
FOTO: VOLKSWAGEN AG Bildene av den kommende elbilen I.D. Buzz viser at modellen blir utformet som den klassiske folkevognb­ussen.
 ?? FOTO: BMW ?? Elbilen i3 står for en tredjedel av salget til BMW.
FOTO: BMW Elbilen i3 står for en tredjedel av salget til BMW.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway