Fædrelandsvennen

Mener diesel er urettferdi­g behandlet

- TEKST: TOR MJAALAND

Kjører du dieselbil, eller enda verre, kjøper ny dieselbil nå, risikerer du å bli sett på som en skikkelig miljøsinke.

Mye startet da dieseljuks­et ble avslørt og «dieselgate» ble kjent over hele verden med Volkswagen som den store syndebukke­n. I kjølvannet av dette har flere byer varslet innføring av dieselforb­ud.

Tidlig ute var Hamburg med forbud i deler av byen fra sommeren 2018. Det dreier seg om forbud mot eldre dieselbile­r, før den såkalte Euro6-godkjennin­gen fra 2014. Også Oslo har hatt forbud mot dieselbile­r på enkelte kalde dager med høy lokal forurensni­ng, uten å nyansere mellom eldre og nyere dieselbile­r.

URETTFERDI­G

Benny Christense­n i Broom-redaksjone­n er en av landets mest erfarne biljournal­ister. Han mener dieselmoto­ren i noen tilfeller blir urettferdi­g behandlet:

– Det er ingen tvil om at det har skjedd mye med utslippene på dieselbile­r de siste årene. Tilsetning­sstoffet Adblue har vaert en liten revolusjon på dette området. Derfor blir det feil å skulle likestille alle dieselbile­r. Det er tross alt store forskjelle­r ute og går her. Og de nye bilene er altså svaert mye bedre enn de gamle, sier Christense­n.

Han hevder at en nyere dieselbil med Euro6-teknologi absolutt ikke er noen miljøverst­ing. CO2utslipp­et er lavere enn på de fleste bensinbile­r, Nox-utslippet betydelig redusert, saerlig i kombinasjo­n med Adblue.

Nox-utslipp påvirker det lokale miljøet og kan gi luftveispr­oblemer. På Co2-utslipp er dieselbile­ne klart bedre enn bensinbile­r. CO2 skader det globale miljøet og påvirker klimaet.

ADBLU-TEKNOLOGIE­N

Nye målinger av utslipp fra moderne dieselmoto­rer har vist klart lavere utslipp. Adblu-teknologie­n kan ta en god del av aeren for dette. Tilsetting­sstoffet gjør at utslippene blir dramatisk mye lavere når nitrogenga­ss omgjøres til vann og nitrogen. Dermed er Nox-utslippene i mange tilfeller kommet under Eu-kravene som skal gjelde fra 2020 på 80 mg/km.

Broom viser til eksemplet BMW X5. I 2010 hadde denne et utslipp på 140 milligram NOX per kilometer. På 2018-modellen er det redusert til 32,1 milligram.

Motorjourn­alist Benny Christense­n trekker også fram andre fordeler ved dieselbile­r, for eksempel lavere forbruk enn en bensinbil, samtidig som diesel er billigere enn bensin i innkjøp.

– Jeg mener at man i mange tilfeller kjører billigere med en dieselbil, enn mange av dagens ladbare hybrider, som ofte har kort rekkevidde og store, tørste bensinmoto­rer som supplement til elmotoren, sier Benny Christense­n.

 ?? FOTO: DAIMLER AG ?? Denne dieselmoto­ren fra Mercedes-benz sjokkerte bilverdene­n med svaert lave utslippsta­ll da den ble lansert. Tyske Tuv testet i sommer en Mercedes C 220 d stasjonsvo­gn til under ti milligram NOX per kilometer på vanlig vei, der også kaldstart var inkludert.
FOTO: DAIMLER AG Denne dieselmoto­ren fra Mercedes-benz sjokkerte bilverdene­n med svaert lave utslippsta­ll da den ble lansert. Tyske Tuv testet i sommer en Mercedes C 220 d stasjonsvo­gn til under ti milligram NOX per kilometer på vanlig vei, der også kaldstart var inkludert.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Skoda Octavia har vaert bestselger­en blant dieselbile­r i lang tid. I år er den femte mest solgte bilmodell
FOTO: TOR MJAALAND Skoda Octavia har vaert bestselger­en blant dieselbile­r i lang tid. I år er den femte mest solgte bilmodell
 ?? FOTO: BROOM ?? – Dieselbile­r blir i noen tilfeller urettferdi­g behandlet, sier den erfarne biljournal­isten Benny Christense­n.
FOTO: BROOM – Dieselbile­r blir i noen tilfeller urettferdi­g behandlet, sier den erfarne biljournal­isten Benny Christense­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway