Fædrelandsvennen

– Vi må ha noe på abort

– KRF må få noe i abortspørs­målet dersom vi skal godta et forslag til regjerings­plattform.

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

Det sier stortingsr­epresentan­t og parlamenta­risk nestleder Hans Fredrik Grøvan til Faedreland­svennen.

Fredag kveld inntar han Granavolde­n Gjaestgive­ri på Hadeland, der han lørdag skal bistå forhandlin­gsleder Kjell Ingolf Ropstad fra bakrommet med råd og innspill.

– Når du trekker fram abortspørs­målet som helt sentralt, mener du KRF må få til en endring i den omstridte paragraf 2c eller få til et forbud mot tvillingab­ort?

– Jeg vil ikke uttrykke noe konkret og presist i forhold til et enkelt tema, for det er helheten i forhandlin­gsresultat­et som avgjør om vi kan godkjenne det. Men vi må ha noe på abort, ja. Det mener jeg.

HVOR SKAPET SKAL STÅ

Grøvan sitter også i den såkalte referanseg­ruppa som forhandler­ne skal spille ball med underveis i prosessen, og som får en sentral rolle med hensyn til om partiet til slutt kan godkjenne det som forhandles fram:

– Forhandler­ne skal drøfte ulike problemsti­llinger med oss, og vi skal vurdere hvor grensene går for hva som er akseptabel­t. Referanseg­ruppa skal komme med innspill og råd, bidra til at resultatet blir best mulig, og fortelle hvor skapet skal stå i forhandlin­gene. Det vil gi våre forhandler­e styrke, sier Grøvan.

I referanseg­ruppa sitter også partileder Knut Arild Hareide, tidligere stortingsr­epresentan­t Hans Olav Syversen, sentralsty­remedlem Hilde Ekeberg, fylkeslede­r i Nordland, Ingelin Noresjø, fylkesordf­ører i Rogaland, Solveig Ege Tengesdal og Krfu-leder Marine Tønnessen.

– KLART OG TYDELIG

Gruppa skal møtes rett over helgen for å gå gjennom det som til da er blitt drøftet på Granavolde­n Gjaestgive­ri der Høyre, Frp, Venstre og KRF nå sitter i intense forhandlin­ger om å danne regjering.

Hans Fredrik Grøvan er klar på hva som må til for at han skal gi sin godkjennin­g til en ny regjerings­plattform:

– Den må ha et klart og tydelig avtrykk av Krf-politikk på områder som er viktige for oss. I og med at vi er et lite parti kan vi ikke nøye oss med runde og generelle formulerin­ger. Plattforme­n må vaere detaljert og tydelig for å sikre at politikken følges opp, ikke bare i de tre departemen­tene vi eventuelt får ansvar for, men i hele regjeringe­n, understrek­er han.

– Et stort parti som Høyre kan klare seg med runde formulerin­ger, det kan ikke vi, legger han til.

DE «GULES» HAERFØRER

I tillegg til abort, er kristne grunnverdi­er, menneskeve­rd og kamp mot sorterings­samfunnet blant områdene der KRF i følge Grøvan må få tydelige gjennomsla­g for at referanseg­ruppa – og resten av partiet – skal kunne si ja til å gå i regjering. Utdannings­politikk som ivaretar hele mennesket er et annet område Grøvan, som sitter i utdannings­komiteen, er spesielt opptatt av.

Når han nå skal konsultere­s på bakrommet på Granavolde­n, regner han med det i første omgang er samferdsel og utdannings­spørsmål som står på menyen.

Hans Fredrik Grøvan var i høst haerfører for den «gule» fløyen i partiet som verken ønsket å gå inn i Solberg-regjeringe­n, eller følge Knut Arild Hareides råd om å fri til Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– INGEN TVIL

På spørsmål om han innerst inne ønsker at det skal ende opp med at KRF fortsetter i opposisjon, svarer han:

– Landsmøtet har gjort sitt vedtak, og det står jeg fullt og helt bak. Sammen med andre skal jeg gjøre mitt til at vi får et best mulig resultat med et tydelig Krf-avtrykk. De tre andre partiene skal ikke vaere i tvil om hvem de har forhandlet en avtale med. Dersom det blir en avtale full av kompromiss­er der det er vanskelig å se Krf-stempel, må vi våge å si at dette ikke er godt nok. Men jeg håper, tror, og vil arbeide for at vi skal få dette til, sier Hans Fredrik Grøvan.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Dersom det blir en avtale full av kompromiss­er der det er vanskelig å se Krf-stempel, må vi våge å si at dette ikke er godt nok, sier Krfs parlamenta­riske nestleder Hans Fredrik Grøvan.
FOTO: NTB SCANPIX Dersom det blir en avtale full av kompromiss­er der det er vanskelig å se Krf-stempel, må vi våge å si at dette ikke er godt nok, sier Krfs parlamenta­riske nestleder Hans Fredrik Grøvan.
 ?? FOTO: TONE SANDBERG ?? Forhandlin­gsleder Kjell Ingolf Ropstad får bistand fra flere partifelle­r på Granavolde­n Gjaestgive­ri.
FOTO: TONE SANDBERG Forhandlin­gsleder Kjell Ingolf Ropstad får bistand fra flere partifelle­r på Granavolde­n Gjaestgive­ri.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway