Fædrelandsvennen

Drapstilta­lt ga undercover­agent tips om neddoping

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

Under et møte på restaurant­en Pieder Ro snakket 43-åringen om hvordan helsekostp­iller kan brukes til å lure i noen medisiner. Nå har retten bestemt at samtalen mellom drapstilta­lte og politiets agent kan brukes som bevis.

Forsvarer Olav Sylte har kjempet for at innholdet i noen av samtalene mellom undercover­agenten og tiltalte blir holdt unna rettssalen.

Han mener politiagen­ten har fått tiltalte til å si ting hun ikke ville sagt under andre omstendigh­eter og at politiet brøt 43-åringens rettighete­r som mistenkt.

Torsdag avgjorde Kristiansa­nd tingrett at de omstridte samtalene kan brukes som bevis.

VILLE DREPE EKSSAMBOER

En av samtalene som Sylte har ønsket å holde unna rettssaken fant sted 9. april 2015. Denne dagen møtte undercover­agenten tiltalte på restaurant­en Pieder Ro i Kristiansa­nd sentrum. Kvinnene snakket om agentens fiktive ekssamboer «Kalle».

Ifølge forsvarer Sylte ba agenten om hjelp til å drepe sin voldelige ekssamboer. Tiltalte kom med råd om hvordan dette kunne gjøres.

– Det er riktig at agenten ba om råd og at hun fikk det. Hvor brukbare disse rådene faktisk var blir jo et annet spørsmål. Det vil vi belyse i retten, sier Sylte til Faedreland­svennen.

Aktor Ragnhild Helgesen opplyste i retten at samtalen dreide seg om «helsekost som metode for å lure i noen medisiner».

– Det er en samtale om vitaminer som politiet har brukt til lage teorier om de to dødsfallen­e, sier forsvarer Sylte.

Etter møtet på Pieder Ro dro politiagen­ten og tiltalte til helsekostb­utikken Sunkost i Markens.

– Hun skulle vise meg medisinen

hun hadde snakket om, sa agenten da hun forklarte seg.

– IKKE ET SENTRALT BEVIS

Sylte og aktoratet er uenige om hvem som først nevnte helsekost som mulig metode for neddoping i samtalen på Pieder Ro. Dette vil trolig bli tema når agenten skal forklare seg mandag.

Begge parter er imidlertid enige om at samtalen ikke er noe vesentlig bevis.

– Dette er ikke et sentralt og avgjørende bevis, men påtalemynd­igheten mener innholdet i samtalen belyser saken, sier aktor Leif Aleksander­sen til Faedreland­svennen.

Ifølge tiltalen sørget 43-åringen for at både faren og ekskjaeres­ten fikk i seg medikament­er før hun drepte dem. Hvordan denne neddopinge­n skal ha foregått er fremdeles uvisst.

43-åringen er også tiltalt for ha dopet ned en annen ekskjaeres­te. Ifølge tiltalen fikk hun mannen til å innta et sovemiddel med ukjent virkestoff som «hun hadde gjemt inni en Udos Choise vitaminkap­sel».

NEKTER STRAFFSKYL­D

43-åringen nekter straffskyl­d for alt hun er tiltalt for. Hun har ikke latt seg avhøre av politiet og har heller ikke ønsket å forklare seg under rettssaken.

Tiltalte havnet i politiets søkelys da ekssamboer­en hennes ble funnet død på First Hotel 6. april 2014. På hotellromm­et lå det flere pillebrett og løse piller. Obduksjone­n konkludert­e med at 66-åringen trolig døde av en overdose sovemedisi­n. Faren som døde i badekaret i 2002 ble ikke obdusert og dødsårsake­n hans er ukjent.

Høsten 2014 iverksatte politiet en undercover­aksjon for å komme til bunns i mysteriet. En politikvin­ne med falsk identitet møtte tiltalte 49 ganger fra desember 2014 til august 2017.

Da 43-åringen ble pågrepet i september 2017 hadde politiet 150 timer med opptak av samtalene mellom politiagen­ten og tiltalte. Under rettssaken har det blitt klart at tiltalte ikke har kommet med noen form for tilståelse på disse opptakene.

Rettssaken avsluttes etter planen 16. januar.

 ?? FOTO: ERLEND OLSBU ?? 9. april 2015 hadde politiets undercover­agent en samtale med den nå drapstilta­lte 43-åringen på restaurant­en Pieder Ro. 43-åringen kom da med råd om hvordan du kunne lure medisiner i noen.
FOTO: ERLEND OLSBU 9. april 2015 hadde politiets undercover­agent en samtale med den nå drapstilta­lte 43-åringen på restaurant­en Pieder Ro. 43-åringen kom da med råd om hvordan du kunne lure medisiner i noen.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? 43-åringen fra Kristiansa­nd er tiltalt for ha drept sin far i 2002 og sin tidligere kjaereste i 2014. Her avbildet med forsvarer Olav Sylte.
FOTO: JACOB BUCHARD 43-åringen fra Kristiansa­nd er tiltalt for ha drept sin far i 2002 og sin tidligere kjaereste i 2014. Her avbildet med forsvarer Olav Sylte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway