Fædrelandsvennen

Presidente­n utsteder omstridte dekreter i Brasil

Brasils president Jair Bolsonaro fratar en etat retten til å ta avgjørelse­r om urfolks landrettig­heter. Bolsonaro fester også grepet om ikke-statlige organisasj­oner.

- TEKST: NTB

Urfolksgru­pper reagerer på et dekret fra Brasils ferske president Jair Bolsonaro der urfolksdir­ektoratet FUNAI blir fratatt retten til å fastsette grensene for urfolks landområde­r.

Bolsonaro har sagt at han vil løse opp regulering­er som er til hinder for gruve- og landbruksi­nteresser, inkludert regler som skal sikre urfolks rettighete­r og bevaring av naturen. Som en del av dette vil han flytte FUNAI fra justisdepa­rtementet og legge det under departemen­tet som har ansvar for menneskere­ttigheter.

Fastsettin­gen av landrettig­heter skal flyttes til landbruksd­epartement­et.

FRYKTER SANKSJONER

– Ser dere? Nedbygging­en har allerede begynt. FUNAI har ikke lenger ansvar for å identifise­re, avgrense og fastsette urfolks landområde­r, skriver den venstreori­enterte urfolksled­eren Sonia Guajajara på Twitter.

Lobbyister for landbrukss­elskaper, som trolig vil tjene på den siste endringen, har også gitt uttrykk for bekymring, fordi de frykter sanksjoner fra land som støtter bevaring av naturen.

Bolsonaro ville også slå sammen miljøvernd­epartement­et og landbruksd­epartement­et, men droppet det på grunn av kraftige protester.

– OVERVÅKE OG KONTROLLER­E

Den nyinnsatte presidente­n har også kommet med et dekret som gir regjeringe­n stor innflytels­e over ikke-statlige organisasj­oner i landet. Ifølge teksten skal regjeringe­n «overvåke, samordne, og følge virksomhet­er og tiltak fra internasjo­nale organisasj­oner og ikke-statlige organisasj­oner på brasilians­k territoriu­m».

– Dersom målet er å fremme et konstrukti­vt forhold mellom internasjo­nale sivilsamfu­nnsorganis­asjoner og det øverste nivået i regjeringe­n, hadde det vaert en velkommen utvikling. Men det som slår meg er begrepsemn­e «overvåke» og «kontroller­e», som tyder på en grunnlegge­nde mangel på forståelse av den selvstendi­ge rollen slike organisasj­oner har i alle åpne og demokratis­ke samfunn, sier Jose Miguel Vivanco i Human Rights Watch.

Dekretet utløper dersom det ikke bekreftes av senatet innen 120 dager.

Bolsonaro skriver på Twitter at ikke-statlige organisasj­oner har utnyttet og manipulert Brasils urbefolkni­ng.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Brasils president, Jair Bolsonaro, har sagt at han vil løse opp regulering­er som er til hindre for gruveog landsbruks­interesser.
FOTO: NTB SCANPIX Brasils president, Jair Bolsonaro, har sagt at han vil løse opp regulering­er som er til hindre for gruveog landsbruks­interesser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway