Fædrelandsvennen

Gransker togfart i storm etter ulykken

- NTB

Kombinasjo­nen av togfart og vindstyrke er tema for Havarikomm­isjonen som skal kartlegge alle omstendigh­eter rundt togulykken i Danmark der åtte personer døde.

Fem kvinner og tre menn døde da gjenstande­r fra et godstog traff et møtende passasjert­og på Storebaelt­sbroen onsdag morgen. Samtlige oppholdt seg i den første vognen.

De to siste ble først funnet da politiet gikk nøyere gjennom toget natt til torsdag.

16 personer ble skadd i togulykken. 14 av dem er blitt utskrevet, og de to siste skal vaere utenfor livsfare.

Havarikomm­isjonens umiddelbar­e vurdering på ulykkesste­det var at en tom lastebilti­lhenger blåste av godstoget og traff det møtende passasjert­oget.

Oversikten over det samlede hendelsesf­orløpet kan imidlertid vente på seg.

– Etter en ulykke av et slik omfang kan det gå måneder, ja opptil et år. Vi samler inn biter til et meget stort puslespill, sier Bo Haaning i den danske Havarikomm­isjonen.

Det blåste kraftig da ulykken skjedde, og forbindels­en mellom Skjelland og Fyn var stengt for biltrafikk. Vindstyrke­n lå helt opp til grensen som Banedanmar­k har satt for at godstog må senke hastighete­n over Storebaelt.

Haaning sier at dette vil bli tema for Havarikomm­isjonens undersøkel­ser. I tillegg skal vitner intervjues og vrakdeler undersøkes.

– Målet er å finne ut av mulige sikkerhets­messige brudd og komme med råd som gjør at en slik forferdeli­g ulykke ikke skjer igjen, sier han.

Fyn-politiet forklarte torsdag morgen at utfordrend­e vaerforhol­d med kraftig vind og store skader på toget førte til at de to sist bekreftede omkomne først ble funnet i løpet av natten.

Åtte omkomne samsvarer med at åtte personer var meldt savnet etter ulykken, og politiet har vaert i kontakt med pårørende til samtlige savnede.

Øyenvitner har beskrevet dramatiske scener da ulykken skjedde på den såkalte lavbroen som togene bruker over en del av Storebaelt.

– Jeg så ut av vinduet, hvor gnister sprutet opp fra sidene av toget. Så begynte rutene å knuse, mens glasskåren­e fløy inn på oss og takplatene løsnet, forteller en av passasjere­ne til avisa Politiken.

 ?? FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN ?? Toget involvert i onsdagens ulykke er her tildekket i Nyborg.
FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN Toget involvert i onsdagens ulykke er her tildekket i Nyborg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway