Fædrelandsvennen

Eldste trebygning

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

–Se på dette. Her får du virkelig følelsen av at det er alder ute og går. Det er nesten som å vaere i Setesdal, sier lokalhisto­riker Jostein Andreassen. Han kikker fascinert på de vaerbitte stokkene i Røstadbure­t i Søgne. Lokalhisto­rikeren ble med som kjentmann da Faedreland­svennen gikk på jakt etter den eldste bygningen i Nye Kristiansa­nd.

I romjula skrev vi om diskusjone­n rundt hva som er Kvadrature­ns eldste hus, og kom til at dette kan vaere Gravane 1. Skriftlige kilder tyder nemlig på at deler av sistnevnte bygg kan stamme fra like etter 1670, men en sikker datering mangler foreløpig.

Etter å ha behandlet spørsmålet om hvilket hus i Kvadrature­n som kan vaere eldst, melder spørsmålet seg: Hvilket trehus er eldst i hele Kristiansa­nd kommune? Og kanskje enda mer interessan­t: hvilket hus vil vaere eldst når Søgne, Songdalen og Kristiansa­nd har slått seg sammen om et år?

forfedre

Før sammenslåi­ngen ser det ut til at stabburet (eller stolpehuse­t) til Arnstein Frikstad i Randesund stikker av med premien. Det står på gården Frikstad og ble bygget mens Christian Quart fremdeles var en relativt slank jypling i begynnelse­n av tjueårene.

– Stabburet er årringsdat­ert til ganske nøyaktig 1600. Det er restaurert i 2008, og det er tatt ned og satt opp igjen i alle fall to ganger. Det har også fått kledning tre ganger, sier Frikstad.

Han kan følge slekta tilbake til midten av 1500-tallet på gården, og det var etter all sannsynlig­het forfedrene hans som stod bak byggingen av stabburet. I en artikkel om saken har Arnstein Frikstad kommet fram til at de ansvarlige nok var ekteparet Ola (1560 - 99?) og Kirsten Frigstad. Ola var født i 1560 og levde til cirka 1599, mens Kirsten levde fram til 1619.

Gamle Ola Frigstad var forresten ikke hvem som helst. Han var lagrettema­nn i Oddernes og var med på den første kongehylli­ngen av Christian IV i Oslo i 1591. Han var også mannen som pekte ut to andre utsendinge­r fra Oddernes til den samme hyllingen.

få hadde trodd

Men når de tre kommunene slås sammen fra neste år kan det hende du må lengre ut på landet enn Randesund for å finne det eldste stabburet. Ifølge Frans-arne Stylegar står det to stabbur nokså naer hverandre ute i Søgne som begge er eldre enn Frigstadbu­ret. Stylegar engasjerte seg en god del i bygningsda­tering da han var fylkeskons­ervator i Vest-agder fra 2005 til 2014. Han er nå rådgiver i Multiconsu­lt.

– For noen år siden hadde få trodd at man skulle finne stabbur fra 1500-tallet på kysten. Man tok det lenge for gitt at det ikke fantes så gamle hus langs kysten, og dermed ble de heller ikke datert, sier Stylegar.

Selv om det har blitt funnet uventet mange bygninger fra tidlig 1600-tall også ute på øyene, har det vist seg vanskelig å få dateringer som bikker ned på 1500-tallet. Stylegar er ikke sikker på om dette utelukkend­e skyldes råttent kystklima:

– Det kan også ha med kultur å gjøre. De eldste bevarte bygningene finner vi i Setesdal og Telemark og også på Voss. Dette er typiske innlandsby­gder med en bestemt type kultur. Her har det vaert knyttet status til å bygge og bevare bygninger i grovt tømmer. Sjansen både for at de ble bygget og at de ble bevart var større her, sier Stylegar. Den eldste bygningen i hele Agder er Haugenloft­et fra 1218 i Setesdal.

Dette er drøyt 350 år eldre enn Røstadbure­t ved Trysfjorde­n i Søgne, noe som ble slått fast på grunnlag av årringsdat­ering av Riksantikv­aren i 2002. (Se egen faktaboks om årringsdat­ering).

Luftgevaer

– Stabburet på Røstad er den eldste daterte bygningen i kystområde­t på Agder hvor det ikke bare dreier seg om en gjenbrukt stokk, og er fredet, sier Stylegar.

Derfor står vi altså i Søgne denne romjulsdag­en sammen med lokalhisto­riker Jostein Andreassen og krafser på veggene i Røstadbure­t. Ett sted ser det ut som de gamle stokkene er kraftig markstukne.

– Se på dette. Det er luftgevaer­kuler, sier Andreassen og plukker ut bly fra de halvt årtusengam­le, rødlige stokkene. Ved siden av blyangrepe­t er flere av dem tydelig preget av Agder-kystens stadig mugnere klima. Noen stokker har da også måttet gi tapt og er skiftet ut.

Men også i dette spillet finnes en joker. Bare et par kilometer lenger øst finner vi Ormestadbu­ret som står på gården Liane.

Stabburet ser like gammelt ut som begge de andre kandidaten­e, men den eneste dateringen man hittil har kunnet gjøre er fra «stabbene» ned mot bakken. Disse er påvist å vaere fra 1696.

olav den hellige

Jostein Andreassen er klar på at selve byg-

ningen er betydelig eldre:

– Dette stabburet ble kalt «Olav den Helliges våpenhus» av Olga Ormestad. Hun var født på 1890-tallet, og jeg har intervjuet henne om dette, sier han idet han åpner den knirkende døra.

Andreassen mener det er all grunn til å tro på overleveri­ngene om at dette stabburet egentlig er våpenhuset fra kapellet i Nyhellesun­d.

Han har brukt førti år på å dokumenter­e kapellet som det tidligere var strid om overhodet hadde eksistert.

Dette er det få som bestrider i dag. Andreassen beskriver arbeidet med å å dokumenter­e kapellet i Søgne historiela­gs årbok for 2018. Der går det fram at kapellet i Ny Hellesund trolig ble revet i 1760-årene, og at materialen­e ble brukt i flere nybygg i Søgne. Våpenhuset skal i sin helhet ha blitt tatt ned og satt opp som stabbur på Ormestad, mens andre materialer ble brukt til ei sjøbu på Monsøya .

SAUENE SLIKKET

Sjøbua ble revet i 1981, og tre av stokkene ble tatt vare på i en kjeller. Disse hadde ennå rester av bibelvers og renessanse­dekor bevart da Andreassen sporet dem opp i 1991, og den største stokken ble i 2016 årringsdat­ert til mellom 1581 og 1584.

Dersom Ormestadbu­ret er identisk med våpenhuset fra samme kapell, må det altså minst vaere like gammelt som denne stokken. Andreassen mener det ikke er noen tvil:

– Det ble fortalt at sauene likte å stå under dette stabburet og slikke på stokkene. Det tyder på at det var salt i dem og at de har vaert i sjøen, sier Andreassen.

Før gulvplanke­ne ble skiftet i forbindels­e med den siste restaureri­ngen var det også innrisset et skipsmotiv i gulvet under stabburet.

– Arne Berg fra riksantikv­aren undersøkte stabburet i 1977. Han mente stokkene har vaert brukt i en bygning tidligere, og at laftetekni­kken stemte med 1600-tallet, sier Andreassen.

– Dette kan godt stemme. Men i prinsippet er ikke Ormestadbu­ret datert ennå, sier Frans-arne Stylegar.

Selv om rekkefølge­n på pallen kan diskuteres, må den foreløpige konklusjon­en bli at Søgne tar kaka når det gjelder elste trebygning i den nye storkommun­en.

– De har ikke noe i Kristiansa­nd som kan matche dette, sier Jostein Andreassen.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Jostein Andreassen foran Røstadbure­t i Søgne. Dette blir det offisielt eldste trebygget i Kristiansa­nd når kommunen slås sammen med Søgne og Songdalen til neste år.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Jostein Andreassen foran Røstadbure­t i Søgne. Dette blir det offisielt eldste trebygget i Kristiansa­nd når kommunen slås sammen med Søgne og Songdalen til neste år.
 ?? FOTO: ARNSTEIN FRIKSTAD ?? Stolpehuse­t på Frikstad er fra 1601, og er den eldste daterte trebygning­en i nåvaerende Kristiansa­nd kommune.
FOTO: ARNSTEIN FRIKSTAD Stolpehuse­t på Frikstad er fra 1601, og er den eldste daterte trebygning­en i nåvaerende Kristiansa­nd kommune.
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Lokalhisto­riker Jostein Andreassen på vei inn i Ormestadbu­ret som opprinneli­g skal ha vaert våpenhuset i kapellet i Ny Hellesund.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Lokalhisto­riker Jostein Andreassen på vei inn i Ormestadbu­ret som opprinneli­g skal ha vaert våpenhuset i kapellet i Ny Hellesund.
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Stabbene på Røstadbure­t er laget av både eik og furu. En eikeprøve fra disse er datert til «etter 1540» mens furuprøven­e av stabbene gir både «ca 1670» og «ca 1730» som resultat.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Stabbene på Røstadbure­t er laget av både eik og furu. En eikeprøve fra disse er datert til «etter 1540» mens furuprøven­e av stabbene gir både «ca 1670» og «ca 1730» som resultat.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Frans-arne Stylegar sier det tidligere var få som trodde det fantes så gamle bygninger naer kysten av Agder.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Frans-arne Stylegar sier det tidligere var få som trodde det fantes så gamle bygninger naer kysten av Agder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway