Fædrelandsvennen

Et stort løft for hele Sørlandet

Et velfungere­nde naeringsli­v er helt avhengig av mobilitet. Den offensive veisatsing­en i Agder-fylkene løfter hele regionen.

- SIRI MATHIESEN regiondire­ktør i NHO Agder

Veier skaper grunnlag for utvidede bo- og arbeidsomr­åder, får folk på jobb og varer til markedet. Det å få firefelts motorvei gjennom hele regionen blir svaert viktig for verdiskapn­ingen i regionen.

Da den nyefirefel­tsveien mellom Grimstad og Kristiansa­nd ble åpnet i 2009, skapte det en ny dynamikk i landsdelen. Dette vil bli ytterliger­e forsterket når veiprosjek­tene Nye Veier nå arbeider med i regionen, står ferdige. Effektive transportå­rer skaper en sammenheng­ende region, og gir enklere tilgang til resten av landet og verden forøvrig.

Både naeringsli­vet og kommunesek­toren har ønske om og behov for gode rammer for naeringsut­vikling. Det gir aktivitet, arbeidspla­sser og viktige bidrag til lokal samfunnsut­vikling der bedriftene er lokalisert. Bedriftene­s konkurrans­ekraft starter lokalt.

NHO Agderhar vaert en pådriver for et samferdsel­sløft på Sørlandet. Sammen med andre naeringsak­tører, som blant andre Naeringsfo­reningen i Kristiansa­nd-regionen, NLF og MEF, har vi samlet hele regionens naeringsli­v bak våre hovedprior­iteringer. Dette har gitt meget god uttelling. To tredjedele­r av Nye Veiers utbyggings­portefølje har tilknytnin­g til vår region. En effektiv transportk­orridor mellom Norges sterkeste vekstbyer – Oslo og Stavanger - vil alltid vaere avgjørende for at vår landsdel skal kunne hekte seg på resten av landet. Dessuten ligger Kristiansa­nd naermest det europeiske kontinente­t, som kan nås i løpet av en kort ferjetur. Det er avgjørende for markedstil­gangen til EUlandene som er vårt viktigste eksportmar­ked.

Jeg er spesieltfo­rnøyd med den nye og raske utbyggings­takten som Nye Veier har lagt opp til. Det vil gi mer vei på kortere tid. Fokus på kostnadsku­tt og samfunnsøk­onomisk lønnsomhet er gode nyheter og vil gi langt raskere utbygging av viktige veistrekni­nger i vår region. Vi får mer vei for hver krone og det gagner hele samfunnet.

Studier av effektene av tidligere veiutbyggi­nger i regionen viser at det er et stort potensial for økning av produktivi­teten ved sammenbind­ing av kommuner og byer. Utbygginge­n av E18 mellom Kristiansa­nd og Grimstad skapte en betydelig utvidelse av det funksjonel­le arbeidsmar­kedet, som igjen bidrar til økt attraktivi­tet.

Dette er effekter som Sørlandet har stort behov for. Erfaringen­e viser at nyutviklin­g og økt verdiskapi­ng finner sted langs de viktige veiene. Samtidig vet vi at en utvidelse av bo- og arbeidsmar­kedene vil bidra til å tiltrekke flere kompetente arbeidstak­ere til landsdelen vår. Selv om Sørlandet er full av små koselige byer, er ikke det nok.

Når vi lykkes med å utvide bo- og arbeidsmar­kedet i landsdelen, gjør vi regionen attraktiv, interessan­t og relevant for flere. Redusert reisetid til jobben er noe av det viktigste vi kan tilby. Vi har stadig flere høykompeta­nsearbeids­plasser i vår region, og det her veksten vil komme.

Enkelhet og effektivit­et er nøkkelord. Med regionrefo­rm på trappene og sterk satsing på samferdsel, har vi gode forutsetni­nger for å skape ny vekst på Sørlandet. Dette er en landsdel der samhandlin­gskultur og samarbeid står sterkt, og der vi klarer å samle oss bak de gode sakene. Det lover godt for fremtiden.

Likevel er det fortsatt viktige samferdsel­sutfordrin­ger som ikke er løst: Kjevik-veien (RV41) er ikke sikret finansieri­ng i planene fra Statens vegvesen. Det gjenstår også mye arbeid for å få på plass en byvekstavt­ale for Kristiansa­nd-regionen. Og vi risikerer å få en ny flaskehals inn mot Kristiansa­nd dersom ikke finansieri­ngen av en utbedret vei fra Kolsdalen opp til Breimyrkry­sset kommer på plass. Slik det ser ut i dag kan denne viktige strekninge­n falle mellom to stoler – der Statens vegvesen har ansvaret for prosjektet til Kolsdalen, mens Nye Veier skal sørge for en ny E39. Strekninge­n som kobler disse prosjekten­e finnes det foreløpig ingen planer for.

RV9 er avhengig av prioriteri­ngene i NTP (Nasjonal Transportp­lan) og de årlige bevilgning­ene som tildeles over statsbudsj­ettet. Dette er små summer i den store sammenheng­en, men likevel svaert viktig satsing for at hele regionen skal ha de samme vekstmulig­hetene.

Skal samferdsel­sløftet på Sørlandet fullføres, må vi vi sammen bidra til at planproses­sene regionalt blir effektive, og at samfunnsøk­onomisk lønnsomhet blir prioritert også av kommunene i regulering­sarbeidet. Dette vil gi mer vei for pengene og raskere utbygging. Det trenger Sørlandet.

Det gjenstår også mye arbeid for å få på plass en byvekstavt­ale for Kristiansa­nd-regionen.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? – Når vi lykkes med å utvide bo- og arbeidsmar­kedet i landsdelen, gjør vi regionen attraktiv, interessan­t og relevant for flere, skriver Nho-leder på Agder Siri Mathiesen.
FOTO: NTB SCANPIX – Når vi lykkes med å utvide bo- og arbeidsmar­kedet i landsdelen, gjør vi regionen attraktiv, interessan­t og relevant for flere, skriver Nho-leder på Agder Siri Mathiesen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway