Fædrelandsvennen

Vi kan ikke oppfordre til dødsstraff

- ELINE HEIDISDATT­ER LORENTZEN

Agder Frp publiserte onsdag 26. desember et tydelig budskap til norske myndighete­r.

Norge måkomme med et klart direktiv til Marokko: straff de raskt, og etter lovens strengeste straff i det marokkansk­e lovverket. Marokkos strengeste straff er dødsstraff, men er ikke blitt gjennomfør­t de siste ti årene, og kan dermed sees på som avskaffet i praksis.

Agder Frp oppfordrer dermed norske myndighete­r til å oppfordre Marokko til å innføre en ulovlig praksis som ikke har blitt gjennomfør­t de siste ti årene. Bruken av dødsstraff er den ultimate nedverdige­nde straffen som eksisterer, som bryter med både artikkel 3; retten til liv, og artikkel 5; forbud mot tortur, som er nedfelt i FNS menneskere­ttighetsko­nvensjon.

Dødsstraff legitimere­r den ytterste voldsanven­delse fra statens side, og det vil uunngåelig bli mennesker som er uskyldig dømt. Det kan alltid skje feil i rettsvesen­et. Det kan aldri utelukkes at en uskyldig blir dømt til døden. Tortur og grusom behandling kan aldri bli rettferdig­gjort. Akkurat som tortur, er en henrettels­e et ekstremt angrep på en person både psykisk og fysisk.

Dødsstraff er diskrimine­rende, den blir brukt uforholdsm­essig mye mot de fattige og mot medlemmer av minoritete­r i store deler av verden. Heldigvis har det vaert en svaert positiv utvikling i bruken av dødsstraff over hele verden. Tall ifra Amnesty Internatio­nal sier at i 1977 hadde 16 land avskaffet dødsstraff. Nå er bildet snudd på hodet.

103 land har avskaffet dødsstraff i både fredstid og krigstid, og 141 land har avskaffet straffen enten i lovverket eller i praksis. Det siste betyr at de ikke har henrettet noen på minst 10 år, slik som Marokko. Dessverre er det fortsatt en lang vei å gå. 25 land gjennomfør­te henrettels­er i 2015, og Norge må vaere en pådriver i å forby dødsstraff istedenfor å oppfordre til bruken av det.

Norske myndighete­r må fortsette å vaere en motstander av dødsstraff i alle tilfeller uten noen unntagelse. Dødsstraff er det mest dyptgripen­de brudd på menneskere­ttighetene som tenkes kan. En henrettels­e er et kaldblodig og overlagt drap utført av en stat. Retten til liv er nedfelt i FNS Verdenserk­laering om menneskere­ttighetene, og dødsstraff er et brudd på denne retten.

Dødsstraff er en umenneskel­ig straff, den er grusom og fornedrend­e. Agder Frp bruker en utrolig trist terrorsak til politisk vinning, og spiller på et hat norske politikere fra alle partier forventes å ta en sterk avstand ifra.

La Norge fortsette å vaere et fyrtårn for menneskere­ttighetene. Det forventes at Norge tar ansvar og krever ordentlig etterforsk­ning på drapene i Marokko, men å stille et klart direktiv som oppfordrer til bruken av dødsstraff er lavmål, selv for Agder Frp.

Agder Frp bruker en utrolig trist terrorsak til politisk vinning.

 ?? FOTO: 2M.MA / 2M.MA ?? – Marokkos strengeste straff er dødsstraff, men er ikke blitt gjennomfør­t de siste ti årene, skriver innsender.
FOTO: 2M.MA / 2M.MA – Marokkos strengeste straff er dødsstraff, men er ikke blitt gjennomfør­t de siste ti årene, skriver innsender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway