Fædrelandsvennen

Up-sjefen om 2018: – Tragisk

Antallet drepte i Agder-trafikken mer enn doblet seg i fjor. Up-sjef for Agder, Øystein Krogstad, sier at alle involverte i trafikksik­kerhet må jobbe for å få ned tallene.

- TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no

10menneske­r døde i trafikken i Agder i fjor, mot fire året før. Hva tenker du om økningen?

– Det er en veldig dårlig statistikk, og det er bare et ord å bruke om det: Tragisk. Det er ti for mye, og alle etatene som jobber med dette må brette opp ermene og jobbe for å redusere tallene. Kan du forklare økningen?

– Svingninge­r mellom årene kan vaere tilfeldig. Og noen ulykker er vanskelig å forebygge, for eksempel de som skjer om natta, og som handler om rus og høy fart. De handler mye om de valgene som bilføreren tar. Hva er hovedårsak­en til alle dødsulykke­ne?

– Hovedårsak­en er nok fart og rus. Kombinert med førerfeil. Det er bilfører som velger å kjøre fort eller kjøre i rus, så oppsummert kan vi nok kalle det for førerfeil. Så det er ikke veistandar­den som er hovedprobl­emet?

– Vi får ikke midtrabatt­er på alle veier i Norge, og veien er som den er mange steder. Det er ikke tilstanden på veien som er den største trusselen, men at det kjøres for fort eller i rus. Så viser statistikk­en at antallet ulykker går ned på store motorveier med midtdelere. Du nevnte at etatene må jobbe bedre. Hva mer kan gjøres?

– Mer av det samme. UP må bli mer treffsikre, bruke informasjo­nen som politiet har og luke ut mulige ruskjørere. I år prioritere­r vi å holde flere promilleko­ntroller, ved siden av fartskontr­ollene. Og så bygges det nye veier, og den nye firefelten fra Arendal med midtrabatt vil senke antallet ulykker her. Det viser all statistikk.

Det er flest i aldersgrup­pa 45–64 av dem som dør i trafikken, og det skjer nesten like ofte som for 25 år siden. Hvorfor er det slik?

– Det er ikke lett å sette fingeren på hvorfor det er slik. Kjører de fortere enn andre, tror de er bedre sjåfører eller er de i tidsklemma? Det er langt på vei en gåte, siden de er i den alderen der de kan roe seg ned og bruke hodet. Har du en teori?

– For 20 år siden var dødelighet­en for ungdom veldig høy. De som overlevde er i den utsatte alderen nå, og kan ha tatt med seg kjørestile­n sin uten å klare å bli voksen i hodet. Det er en «vandrehist­orie» fra 4-5 år siden, men som er helt sann, som sier en del om det. Som du opplevde ute i felt?

– Nei, som jeg er blitt fortalt. Men det skjedde på riksvei 9 til Hovden. En mann kom kjørende oppover i en stor fin bil på vei til påskeferie, og fikk 5000 i forelegg for fart. På vei ned etter ferien ble han tatt igjen, og fikk 6500 kroner i bot. Og da spør han, «hvor mange prikker har jeg egentlig nå?». Bøtesatsen­e har gått opp med 20–25 prosent, men vi skriver ut like mange bøter som før. Så det har ikke noen stor effekt. Det er prikkene som gjelder, og frykten for å miste lappen.

Ser vi stort på det, så er det stadig faerre som dør i trafikken, selv om 108 mistet livet i 2018. Så utviklinge­n går da riktig vei?

– Ja, vi har en positiv utvikling. Men vi har et ønske om å bryte den magiske 100-grensen nasjonalt. Det må vi ha som en klar ambisjon i år. Og selv om det er et godt delmål, så kan vi ikke vaere fornøyde før tallet er null.

Antallet trafikkdre­pte er på vei nedover, men tallet på alvorlig skadede er stabilt. Hva sier det oss?

– Bilene har blitt bedre, og en nyere bilpark vil alltid vaere positivt. Mennesker som døde i ulykker før, overlever oftere nå, men blir heller hardt skadet. Nyere biler absorberer trykket i en ulykke mye bedre.

Fra 1. januar gir dere to prikker i førerkorte­t for bruk av mobiltelef­onen under kjøring. Dette er noe du har ivret etter lenge? en prat med Abid Raja (V) om dette under Nyttårsaks­jonen for noen år siden da han lurte på hva mer vi kunne gjøre. Jeg er glad for at det nå er på plass. – Mobilbruk er et stort problem?

– I et betydelig antall trafikkuly­kker er bruk av mobil medvirkend­e. Her er det nok også store mørketall. Det tar vekk oppmerksom­heten, og forskning har vist at å vaere opptatt av mobilen tilsvarer en promille på 0,8 – 1. Årvåkenhet­en reduseres, og da blir det gjort feil i trafikken. Alle hadde reagert om bilføreren plutselig hadde jekket seg en pils.

Du sier at årvåkenhet­en går ned. Hva da med skjermen på dashbordet som bare blir større og større på nye biler?

– Det blir som en tv-skjerm, og jeg har snakket med 18–19-åringer som sier at de sitter og «ser på tv» når de er ute og kjører. Det er et stort spørsmål til produsente­r og importører, og de må tenke seg om når det gjelder skjermene og informasjo­nen som vises der. Skjermen trekker oppmerksom­heten din bort fra veien. Erfarer du dette selv?

– Jeg får opp bilder og nyheter i tekst i min bil, og jeg stiller spørsmål ved om all denne informasjo­nen er sunn og nødvendig. I våre dager skal det meste digitalise­res og tilgjengel­iggjøres, og i denne sammenheng­en synes jeg det blir et stort dilemma.

Du holder appell under Nyttårsaks­jonen torsdag kveld. Hva er budskapet ditt der?

– Det blir å takke alle etatene som er involvert i arbeidet med trafikksik­kerhet, og at de må fortsette med det gode arbeidet. Alle disse gjør en viktig innsats for å få ulykkessta­tistikken ned. Og så er det viktig at alle tar ansvar og sier ifra når man hører at folk tar lett på å kjøre med promille eller bruke mobiltelef­onen.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Up-sjef for Agder, Øystein Krogstad, sier at de vil prioritere flere promilleko­ntroller i 2019.
FOTO: JACOB BUCHARD Up-sjef for Agder, Øystein Krogstad, sier at de vil prioritere flere promilleko­ntroller i 2019.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway