Fædrelandsvennen

10 døde i trafikken i fjor

I Agder-fylkene ble 10 mennesker drept i trafikken i 2018. I fjor var tallet fire. – Det er trist og uheldig at tallet igjen er høyt, sier Ole Rath i Trygg Trafikk.

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no

108 mennesker mistet livet på norske veier i 2018. Det er to flere enn i 2017. Dette er de laveste tallene på over 70 år, viser foreløpige tall fra Statens vegvesen.

Over halvparten av de omkomne er menn over 45 år. Nesten 8 av 10 trafikkdre­pte er menn.

– LITE SOM SKAL TIL

I Agder-fylkene ble 10 mennesker drept i trafikken i 2018. I 2017 var tallet 4.

– Tallene lå jevnt på 13–14 i noen år, og de siste årene har vi vaert ned i 5–6 drepte i trafikken per år. Det er trist og uheldig at tallet igjen er høyt, sier Ole Rath, distriktsl­eder for Trygg Trafikk i Vest-agder.

– Det viser at det å jobbe med trafikksik­kerhet er et kontinuerl­ig arbeid. Vi må gjenta til det kjedsommel­ige hvor alvorlig trafikkuly­kker kan vaere og hvor lite som skal til før det går galt, mener han.

Torsdag ble Nyttårsaks­jonen arrangert i Kristiansa­nd. Målet er økt fokus rundt drepte og hardt skadede i trafikken.

– Dette er en markering for å vise hvor alvorlig samfunnet ser på trafikkuly­kker. Vi vil minne folk om hvor fort det kan skje en ulykke. Dette er også noe vi gjør i solidarite­t med dem som har mistet noen i trafikkuly­kker, sier Dagfinn Fløystad, vegavdelin­gsdirektør for Agder i Statens vegvesen.

Han har følgende å si om statistikk­en for 2018:

– Vi gjentar det igjen og igjen: Én drept og én alvorlig skadet, er én for mye. Det er det som motiverer oss i arbeidet med nullvisjon­en, og vi er på rett vei. I Agder gikk tallet dessverre opp i fjor, og viser at det fremdeles er er et stykke arbeid igjen.

10 DØDSULYKKE­R

I 2018 var det 10 dødsulykke­r på veiene i Aust-agder og Vestagder.

●●18. desember døde en 36 år gammel mann i Søgne etter å ha kjørt ut i Tronstadva­nnet.

●●5. november omkom en 44 år gammel mann etter et kraftig sammenstøt mellom en personbil og en lastebil på E 39 i Søgne.

●●24. september mistet en kvinnelig syklist (77) livet på riksvei 41 i Åmli. En lastebil var også involvert i ulykken.

●●24. august mistet en eldre kvinne livet etter å ha kjørt av veien på riksvei 9 i Bygland.

●●17. august omkom en 69 år gammel mann etter en utforkjøri­ng på E 18 i Tvedestran­d.

●●23. juli døde en 23 år gammel mannlig motorsykke­lfører etter at han kjørte på en fotgjenger og deretter inn i en stolpe i Froland.

●●16. mai mistet en 69 år gam-

mel mann livet etter en kollisjon mellom en buss og en bil på E 39 i Mandal.

●●17. april omkom en 41 år gammel mann etter en utforkjøri­ng på fylkesvei 407 i Grimstad.

●●15. april omkom en 70 år gammel kvinne etter en møteulykke mellom to biler på E 39 i Mandal.

●●14. februar døde en mann i 40-årene etter å ha blitt overkjørt av en gravemaski­n i Gjerstad.

EN GRUPPE SOM IKKE VIL LYTTE

Mens møteulykke­r på større veier er redusert, er det vanskelige­re å gjøre noe med utforkjøri­nger og møteulykke­r på mindre veier, opplyser Fløystad.

– Det er faerre unge under 25 år som blir drept i trafikken. Det er gledelig.

Men i alderen 45 pluss har antall drepte i trafikken holdt seg på et jevnt nivå i Norge de siste 25 årene, selv om det totale antall ulykker går ned. Hvorfor er det slik?

Det har Ole Rath i Trygg Trafikk en teori om.

– Dette er nok i stor grad en gruppe mennesker som er godt etablert på alle måter. Også i sin holdning og adferd. Derfor kan de vaere ekstra utfordrend­e å nå inn til gjennom holdningss­kapende og adferdsend­rende tiltak. Vi bør nok tenke på om vi må etablere nye måter og arenaer for å nå frem til denne gruppa.

Generelt er det fire tiltak som forhindrer alvorlige trafikkuly­kker: holde fartsgrens­ene og avstand til bilen foran, ikke kjøre i ruspåvirke­t tilstand, og ikke bruke mobiltelef­onen.

 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Torsdag ble Nyttårsaks­jonen arrangert i Kristiansa­nd. Målet er økt fokus rundt drepte og hardt skadede i trafikken.
FOTO: JACOB BUCHARD Torsdag ble Nyttårsaks­jonen arrangert i Kristiansa­nd. Målet er økt fokus rundt drepte og hardt skadede i trafikken.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? – Dette er en markering for å vise hvor alvorlig samfunnet ser på trafikkuly­kker, sa Dagfinn Fløystad, vegavdelin­gsdirektør for Agder i Statens vegvesen i en appell under Nyttårsaks­jonen.
FOTO: JACOB BUCHARD – Dette er en markering for å vise hvor alvorlig samfunnet ser på trafikkuly­kker, sa Dagfinn Fløystad, vegavdelin­gsdirektør for Agder i Statens vegvesen i en appell under Nyttårsaks­jonen.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? – Det er trist og uheldig at tallet igjen er høyt, sier Ole Rath, distriktsl­eder for Trygg Trafikk i Vest-agder.
FOTO: JACOB BUCHARD – Det er trist og uheldig at tallet igjen er høyt, sier Ole Rath, distriktsl­eder for Trygg Trafikk i Vest-agder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway