Fædrelandsvennen

Umenneskel­ig tvangsflyt­ting

UDI skal gjøre en ny vurdering av vedtaket om å tvangsflyt­te tre kvinner og tre barn fra Kristiansa­nd. Det bør bare vaere ett mulig utfall av den vurderinge­n.

-

Det bør vaere selvsagt at de tre kvinnene og de tre barna får lov til å bli der de har bodd i flere år.

Onsdag ettermidda­g kom det omsider litt oppløftend­e signaler fra Utlendings­direktorat­et i en sak med dramatiske konsekvens­er for seks mennesker. Etter et møte med den politiske ledelsen i Kristiansa­nd kommune lovet direktorat­et å ta en ny gjennomgan­g av et tidligere vedtak om å flytte de tre kvinnene og de tre barna fra Kristiansa­nd til Nome i Telemark.

De tre kvinnene har fått avslag på sine asylsøknad­er og er ikke innvilget opphold i Norge. Men de er alle såkalte ureturnerb­are flyktninge­r. Det vil si at de ikke har opphold, men på grunn av situasjone­n i hjemlandet har de heller ikke blitt sendt tilbake. Kvinnene har bodd i åtte-ni år i Kristiansa­ndsdistrik­tet. Barna på seks, seks og ni år er født i Norge og går på skole i Vågsbygd, hvor de også har vennene sine.

De seks er blant flere asylsøkere som det for halvannet år siden var snakk om å flytte fra Kristiansa­nd på grunn av nedleggels­e av asylmottak. Det vakte et sterkt lokalt engasjemen­t. Og kommunen inngikk en avtale om alternativ mottakspla­ss med UDI. Avtalen innebar at de skulle få bli i kommunen. Men ved dette årsskiftet utløp avtalen, og UDI vil derfor nå flytte de tre kvinnene og de tre barna til Telemark, der de skal bo til de eventuelt sendes ut av Norge.

Hele denne saken er dypt tragisk for de involverte. Som uretunerba­re flyktninge­r lever de et liv i ingenmanns­land. Når denne situasjone­n varer over så mange år som i dette tilfellet, og i tillegg involverer barn som ikke kjenner andre land enn Norge, burde norsk flyktningp­olitikk hatt rom for å innvilge opphold på humanitaer­t grunnlag. Når det ikke skjer, burde det i alle vaert et minstekrav at norske myndighete­r la til rette for størst mulig stabilitet og forutsigba­rhet i den tiden de involverte menneskene skal vaere i vårt land.

I dette tilfellet bør det vaere selvsagt at de tre kvinnene og de tre barna får lov til å bli der de har bodd i flere år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway